Home Bestemmingen De Waddeneilanden: winterbestemming bij uitstek! 10 Tips

De Waddeneilanden: winterbestemming bij uitstek! 10 Tips

0
De Waddeneilanden: winterbestemming bij uitstek! 10 Tips

De Waddeneilanden bezoeken in de winter? Als je dat iemand vertelt, trekt die mogelijk bedachtzaam een wenkbrauw op. Onterecht! Want niet alleen in de zomermaanden, maar juist in de wintermaanden zijn de Waddeneilanden the place to be. Tijdens de koude maanden trekt er een mysterieuze winterse gloed over het land, zijn de elementen intenser en de nachten gevuld met oneindig veel sterren. Met deze 10 tips ervaar je de Waddeneilanden optimaal. Wees wel gewaarschuwd, want deze activiteiten zijn ‘Niet voor Wadjes‘!

Foto’s: Holger Leue (tip 3), Hans Jellema (tip 5), Jonathan Andrew (tip 7), Sabina Van Dijk tip 8), overige foto’s: Mijke Bos

1. Ga op Waddenexpeditie

Geen wad zonder Waddenexpeditie! Ga op pad met een gids door de kwelders, loop over de bodem van de Waddenzee of dwaal met een boswachter van Staatsbosbeheer door de prachtige natuurgebieden die de eilanden rijk zijn. Ideaal voor wie eens echt wil uitwaaien en geschikt voor jong en oud. Wist je trouwens dat de Vliehors op Vlieland ook wel de Sahara van het Noorden wordt genoemd?

2. Spot wintervogels

Nergens ter wereld vind je zoveel leven per vierkante meter als op de Waddenzee. Miljoenen wadvogels strijken hier elk jaar neer om aan te sterken vooraleer ze verder vliegen naar het zuiden, of om op de eilanden te overwinteren. Voor vogelspotters zijn de Waddeneilanden een bestemming bij uitstek in de winter.

3. Fiets een ‘Niet voor wadjes’-fietsroute

Fietsen op de Waddeneilanden is sowieso niet voor wadjes. Welke zal het worden? De fietsroute van 51,4 km op Ameland, over de zandduinen, het strand en door het drassig natuurgebied? Een verkenningstocht van 62,3 km op Terschelling, de smalle landstrook tussen de Noordzee en de Waddenzee ? Of de wondermooie route van 39,5 km op Schiermonnikoog, een van de wildste en meest ongerepte stukjes natuur van Nederland?

4. Waag je aan deze outdooractiviteiten

Wil je graag meer actie? Dan is er een rits aan andere activiteiten voor zowel de doorwinterde buitenavonturier als de outdoorrecreant. Galoppeer te paard over de stranden. Huur een mountainbike of een stoere fatbike. Ook trailrunnen, suppen en een bezoek aan een klimpark behoren tot de mogelijkheden. Een versnelling hoger? Wat dacht je van strandzeilen? Een superleuke en tegelijk spannende activiteit waarvoor je op elk eiland lessen kan volgen.

5. Ontdek de darkside van de eilanden

Nergens anders ervaar je ‘de darkside’ zo mooi als op de Waddeneilanden. Er is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je er nog echt duisternis ervaart. Bij helder weer en weinig maanlicht zijn de sterren dan weer erg goed zichtbaar. Tip: boek een dark sky arrangement en ga met een gids van Staatsbosbeheer op pad om te leren wat het donker met mens en dier doet.

6. Geniet van wellness 2.0

Een gratis peeling? Daarvoor hoef je enkel een dag buiten door te brengen op de Wadden. Wellness 2.0 heet dat. Ga je er helemaal voor? Neem dan een frisse duik in zee. Koudwaterzwemmen is namelijk niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar stimuleert ook de vetverbranding. En… die frisse duik maakt je opgewekt en blij. Wat wil een mens nog meer?

7. Ervaar de smaak van de Wadden

De smaakpapillen verwennen kan hier uiteraard ook. Zo vind je op elk eiland een brouwerij met (bekroonde) bieren. Het neusje van de Waddeneilanden-zalm? Dat zijn vers geplukte mossels of oesters. Die vind je zomaar op het Wad! Op onder andere Ameland, Terschelling en Texel kan je ook een bezoek brengen aan een kaasboerderij. Oesters of kaasjes… dat wordt moeilijk kiezen bij de borrel!

8. Sta op met een onvergetelijk uitzicht

In de wintermaanden zijn de dagen korter en dat is eigenlijk best handig: zo hoef je immers niet heel vroeg op te staan of laat op te blijven om te genieten van een onvergetelijk uitzicht bij de zonsop- of ondergang. Vergeet je camera niet en installeer je op het strand of beklim een van de uitkijktorens.

9. Jut op het strand

Nog een troef van de winter: er spoelt meer rommel aan op het strand! En dat betekent dus dat je meer kunt jutten. Vroeger, toen er schepen en scheepswaar aanspoelde, werd er na een storm soms wekenlang gejut. Vandaag helpen juttende bewoners en toerisme vooral het strand mee opschonen. Gewoon met een vuilniszak maak je mee een verschil. Met een beetje geluk jut je misschien iets bijzonders, zoals een mooi stukje barnsteen of een oude fles met een boodschap erin. Tip: bezoek een van de boeiende juttersmusea, waar je decennia aan strandvondsten ontdekt.

10. Trek eropuit met kleine Wadavonturiers

Ook met kinderen valt er hier in de wintermaanden uiteraard veel te beleven. Met de juiste kledinglaagjes aan zal weer en wind jullie niet deren. Integendeel! Het avontuur wordt alleen maar spannender en groter! Maakt niet uit welk eiland je bezoekt, overal valt er wel iets extra’s te beleven: een speurtocht, wrakkenmuseum, zeehondjes van dichtbij bewonderen. Maar toegegeven: veel meer dan de natuur heb je eigenlijk niet nodig om je op de Wadden te vermaken…

Meer info en tips op: www.visitwadden.nl/waddeneilanden

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien − 6 =