Home Featured Hoe kies je de beste hoofdlamp van Petzl om mee te wandelen of lopen?

Hoe kies je de beste hoofdlamp van Petzl om mee te wandelen of lopen?

0
Hoe kies je de beste hoofdlamp van Petzl om mee te wandelen of lopen?
(c) Petzl, Alex Eggermont

Het is later licht en vroeger donker, wat maakt dat je wandel- of looprondje inplannen een pak lastiger is dan in de zomermaanden. En al helemaal op 21 december, de kortste dag van het jaar… Tenzij je natuurlijk een goede hoofdlamp hebt, van Petzl bijvoorbeeld. Maar welke hoofdlamp is voor jou het meest geschikt? Hoe kies je de beste hoofdlamp? Met welke criteria moet je rekening houden?

Hoe kies je de beste hoofdlamp?

De herfst- en wintermaanden betekenen voor velen onder ons dat we in de schemer of het donker wandelen of lopen, toch zeker in de week. Behalve reflecterende kleding is een hoofdlamp onontbeerlijk om te zien, en om gezien te worden.

Maar hoe kies je de beste hoofdlamp om te wandelen of lopen? Dat het lampje waarmee je ook gaat kamperen niet per se geschikt is, wist je mogelijk al. Maar waar moet je dan op letten? Hier tekst en uitleg bij de belangrijkste aankoopcriteria en andere zaken waarop je moet letten. Alsook onze suggesties per type loper.

Waar let je op bij aankoop van een hoofdlamp?

  • Licht

De lichtopbrengst van een hoofdlamp drukt men uit in lumen (afgekort lm, de eenheid van lichtstroom). Hoe meer lumen, hoe meer licht. Als algemene regel geldt: hoe sneller je beweegt en hoe technischer het terrein, hoe groter de gewenste lichtopbrengst. Voor (hard)lopen op de weg, waar hier en daar straatverlichting is, heb je aan 250 lumen voldoende.

Duik je bospaden in, dan moet je kijken naar hoofdlampen met een lichtopbrengst van 300 lumen en liefst meer. Maar opgelet: het aantal lumen zegt niets over de reikwijdte van de bundel noch over hoe ver de lamp schijnt. Daarvoor moet je ook rekening houden met de lichtbundel en de lux (lx, eenheid voor lichtsterkte). De lux is afhankelijk van zowel de lichtopbrengst als de vorm van de straal (bv. breed, focus, gemengd…). Ook de soort en kwaliteit van de batterij hebben invloed op de lux. Wat ons meteen op het volgend punt brengt.

  • Batterij

Veel basic hoofdlampen werken nog met AAA-batterijen, andere met USB-oplaadbare batterijen of een combinatie van de twee. De batterijlevensduur is erg variabel en kan verschillen van enkele uren tot een volle dag. Een belangrijk aandachtspunt, want als ultrarunner wil je niet halverwege met een lege batterij zitten. Oplaadbare batterijen zijn uiteraard superhandig en ook beter voor het milieu en je portemonnee.

Verschillende lampen van Petzl werken met een oplaadbare lithium ion CORE-batterij die je via een USB kan opladen, maar ook werken met drie AAA/LR03-batterijen. Het idee is natuurlijk dat je deze batterij via USB oplaadt. Dan hoef je namelijk geen nieuwe batterijen meer aan te schaffen. Om je een idee te geven. Op de totale levensduur van een Actik Core-hoofdlamp spaar je zonder verpinken 900 wegwerpbatterijen uit! Beter voor het milieu én voor jouw portemonnee! Bovendien geeft de Actik in combinatie met de Core-batterij 150 lumen extra.

Met functies zoals Petzl Reactive Lighting (zie kader verderop) optimaliseer je de batterijlevensduur automatisch doordat de lamp de output constant aanpast aan de omgeving en dus geen licht verspilt. Alle Petzl-lampen beschikken bovendien over een reservefunctie die je – in de veronderstelling dat je niet halverwege je ultra-afstand bent – nog voldoende licht biedt om thuis te geraken. De brandtijd per lading kan erg uiteenlopen tussen verschillende modellen, van pakweg een paar uur tot bijna een dag, afhankelijk van het model en de stand.

  • Comfort

Een beetje gewicht is voordelig voor extra stabiliteit, maar uiteraard is het niet fijn om de hele tijd met een te zware hoofdlamp te moeten rennen. Meer dan 200g is echt een no go. Petzl denkt ook na over de distributie van dat gewicht. Ook als je snel vooruit beweegt, wil je dat je hoofdlamp goed blijft zitten en niet beweegt. Bij sommige lampen zitten zowel de lamp als de batterij vooraan. Andere hebben de lamp vooraan en de batterij achteraan je hoofd. Beide hebben hun voor- en nadelen, los van je persoonlijke voorkeur.

De pasvorm en hoofdband zijn eveneens bepalend. Er zijn duidelijke verschillen in comfort en gewichtsdistributie. Passen is de boodschap. Tot slot is een eenvoudige bediening belangrijk. Kan je makkelijk switchen tussen verschillende standen of beschikt de lamp over een Reactive Lighting-stand, kun je de aan/uit-knop vergrendelen…?

  • Hoe kies je de beste Petzl-hoofdlamp om te lopenWater- en stofdicht

Is jouw hoofdlamp bestand tegen een miezer- of sneeuwbui? De water- en stofdichtheid kan je afleiden uit de 2 cijfers die volgen op de IP-aanduiding. Het eerste cijfer zegt iets over de stofdichtheid (schaal van 0 tot 6), het tweede over de waterdichtheid (schaal van 0 tot 8). Een lamp met IP-68 is dus volledig stof- en waterdicht. Qua waterdichtheid is IP-X4 een minimum voor het Belgische weer. Daar kan een regenbui niet tegenop. IP-X4 of IP-X8 geniet onze aanbeveling voor wie uren na elkaar door weer en wind de trails bedwingt.

Petzl Reactive Lighting

Deze innovatie van Petzl zorgt ervoor dat het licht zich automatisch aan de omgeving aanpast, door een sensor die het omgevingslicht analyseert.

Handig dus, want dit betekent dat je niet manueel moet switchen tussen verschillende standen en optimaliseert de batterijlevensduur, helemaal automatisch. De slimme feature is beschikbaar op alle hoofdlampen uit de Performance-collectie.

Welke lamp is voor wie geschikt?

  • Lopen op de weg: hiervoor is de IKO Core erg geschikt. Dit minimalistisch lampje weegt slechts 79 gram en heeft een lichtopbrengst van maar liefst 500 lumen. De IKO Core komt standaard met een oplaadbare 1250 mAh Core-batterij, maar kan je ook met drie AAA-batterijen voeden. Op de standaard stand gaat de lamp een halve dag mee.
  • Uitdagende wandelingen & trailrunning: de Swift RL is een krachtige hoofdlamp uit het sport & adventure-assortiment van Petzl. 900 lumen, 100 gram, Li-ion 2350 mAh-batterij, oplaadbaar via USB. Een andere optie is de nieuwste versie van de Actik Core. Deze superperformante hoofdlamp werkt net als de IKO met een 1250 mAh Core-batterij je oplaadt via USB (je kan ook AAA-batterijen gebruiken). Hij heeft een hogere lichtopbrengst dan zijn voorganger (tot 600 lumen), 4 lichtstanden en weegt ondanks zijn robuuste look slechts 88 gram.
  • Ultra’s: top of the range voor ultralopers is de nieuwe Nao RL. Superstabiel, 1500 lumen, 3200 mAh Li-Ion herlaadbare batterij, Reactive Lighting – uiteraard – en een gewicht van net 145 gram. Een optie voor grammenjagers die het pikdonker mijden is de Bindi. Dit lampje weegt slechts 35 gram en heeft een lichtopbrengst van 200 lumen. Ook aan te raden als reservelamp in donkere tijden.

Ontdek alle Petzl-modellen op www.petzl.com.

Hoe topatleten de nachtelijke uurtjes overwinnen? Dan moet je de docu ‘Light’s On’ bekijken. Hierin vertellen François D’Haene en Jean Michel Faure Vincent hoe zij de race en vooral het deel in de nacht ervaren. #PetzlNightRunning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien − 13 =