Home Nieuws Sneeuwklokjesdagen in Kalmthout

Sneeuwklokjesdagen in Kalmthout

0
Sneeuwklokjesdagen in Kalmthout
(c) Arboretum Kalmthout

Elk jaar, en elk jaar méér en méér, bloeien de sneeuwklokjes van Arboretum Kalmthout uitbundig. Dit jaar kunnen sneeuwklokjesliefhebbers opnieuw genieten van dit winters hoogtepunt langs een uitgestrekt buitenparcours. De sneeuwklokjesdagen in Kalmthout lopen van 11 t/m 26 februari 2023.

Sneeuwklokjesdagen in Kalmthout

De voorbereidingen in de tuin voor de Sneeuwklokjesdagen liepen gesmeerd, de route- en informatiebordjes staan uit en de sneeuwklokjes staken hun zacht knikkende kopjes door de sneeuw. Deze week kunnen bezoekers zich dan helemaal laten betoveren door bloeiende sneeuwklokjestapijten in de tuin van Arboretum Kalmthout.

Op een uitgestippelde wandeling langs hagelwitte bloemkopjes, komen ze bovendien heel wat botanische en historische feiten te weten over de verschillende soorten Galanthus. Sneeuwklokjes bestaan er immers in duizenden soorten en variëteiten.

Zwevende mosbollen en antieke sneeuwklokpotten

Dit jaar is er opnieuw een sneeuwklokjesverkoop voorzien. Dit op de sneeuwklokjesverzamelaarsdag 11 februari van 11 tot 17 uur. Harry Pierik van De verborgen stadstuin legt uit hoe je de winterbloeiers in je eigen tuin kan integreren.

Tussen botanie en fantasie

Zou het toeval zijn dat precies in de periode van de Romantiek de eerste sneeuwklokjesfans of galanthofielen opdoken? Het mysterie en de kracht van het schijnbaar fragiele witte bloempje in de winterkoude, de eenvoud en de natuurlijkheid … inspireerden verzamelaars om collecties met bijzondere sneeuwklokjes aan te leggen in hun eigen tuin. Sneeuwklokjes bestaan er in honderden variëteiten, met soms bijzonder subtiele verschillen. Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van planten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. Bezoekers krijgen op hun wandeling enkele determinatietips voor beginners om er alvast mee van start te gaan.

Het kleine bolgewasje, dat kan bloeien van december tot eind februari, inspireerde niet alleen botanici, wetenschappers en kwekers, maar ook romantische en artistieke zielen van alle tijden. Louise Glück, de Amerikaanse dichteres en laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur van 2020, schreef een gedicht dat Snowdrops heet. Bezoekers kunnen er op hun wandeling van meegenieten en wegdromen bij andere fantasievolle gedachten, gevoelens en verbeeldingen over de sneeuwklok uit de kunstwereld.

Speurtocht in de krokusvakantie

Krokusvakantie? Het ideale moment om met de kinderen geen krokussen, maar wel sneeuwklokjes te ontdekken. Via een uitgestippelde wandeling – volg de sneeuwklokjespijlen – kom je enkele spannende, sportieve of fotogenieke uitdagingen voor kinderen tegen. Die hebben te maken met het fragiele winterbloeiertje.

Sneeuwklokjesdagen in Kalmthout praktisch

  • Wanneer? 11 tot en met 26 februari 2023, elke dag van 10 tot 17 uur
  • Waar? Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
  • Wat kost het? Toegangsprijzen tuin: volwassenen € 9, senioren € 8, studenten € 7, jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 − 3 =