Home Bynolyt Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker getest

Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker getest

0
Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 verrekijker getest

Verrekijkers? Handig! Zeker voor wie graag de natuur intrekt om vogels, wilde dieren of insecten van dichterbij te bekijken, of ’s nachts nevels en dubbelsterren wil ontdekken in de Melkweg. Stuk voor stuk spannende hobby’s, waar je als je er echt plezier aan wil beleven een goede verrekijker voor nodig hebt. Dat is de Bynolyt Yellowbird naar verluidt. Hier wat opviel tijdens onze test.

De Yellowbird op papier

De nieuwe Bynolyt Yellowbird II ED staat garant voor een natuurgetrouw, kraakhelder en contrastrijk beeld. Hij heeft een moderne look en feel, de aluminium behuizing is met rubber bekleed en voelt stevig aan, terwijl het gewicht toch aangenaam laag is. Dankzij de korte brug en de duimuitsparing aan de achterzijde ligt de kijker perfect in de hand. De scherpstelknop loopt soepel en is zelfs met handschoenen aan goed te bedienen.

Er zijn momenteel drie modellen in deze serie: een 8×32 ED, een 8×42 ED en een 10×42 ED. De beeldhoek op 1000 meter bedraagt voor de 8 x 32 ED 145 meter, voor de 8×42 ED 142 meter en voor de 10×42 ED 126 meter. Het gewicht schommelt rond de 600-700 gram, afhankelijk van het model. Hoogwaardige ED-lenzen beperken kleurfouten tot een minimum en leveren een indrukwekkende randscherpte. De verrekijker is dankzij de grote oculairen ook voor brildragers geschikt.

De testers

  • Wie? Anton & Stefanie
  • Waar? In onze spreekwoordelijke achtertuin en tijdens een winters bezoek aan Vlieland.
  • Verdict? Onder de indruk van deze compacte krachtpatser!

Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 getest!

De eerste indruk

De Yellowbird komt met een mooi stevig etui met een draagriem, een zacht lensdoekje en beschermdoppen. Een handig foldertje vertelt ons in eenvoudige taal hoe je de verrekijker instelt voor het eerste gebruik, de pupilafstand bepaalt en de verrekijker verder scherpstelt.

De afwerking is stijlvol. De verrekijker ligt goed in de hand en komt stevig en robuust over. Hij is ook absoluut niet zwaar, zeker niet als je kijkt welke kwaliteit je terugkrijgt.

In de praktijk

De eerste verrekijker die ik (Anton) in handen heb gehad, was er eentje van ‘de bobonne’, op haar appartementje aan zee. Het was er zo een met een leren riempje en krassen op de lenzen. Eerlijk gezegd heb ik er nooit scherp door kunnen zien, maar als jonge knaap dacht ik dat dit zo hoorde…

Stephanie heeft wat dat betreft al een pak meer ervaring en heeft in de loop der jaren al meerdere moderne(re) kijkers in handen gehad. Steeds beginner of ‘midrange’ exemplaren met een prijskaartje van pakweg 150 à 300 euro. De Yellowbird II ED stijgt daar net bovenuit en dat merk je aan de kwaliteit meteen.

Onze eerste ‘testjes’ met de fonkelnieuwe Yellowbird II ED ondernemen we in onze spreekwoordelijke achtertuin: het Schoonselhof, de fortengordel en gewoon bij ons op het terras. Insecten, vogels… als je met een verrekijker rondom je kijkt, zie je er ineens veel meer voorbijkruipen en -vliegen.

Scherpstellen doet de II ED 8×42 al op twee meter. Perfect voor insecten en (in de lente en zomer) vlinders. En dan is er de beeldkwaliteit. Die is indrukwekkend. Het beeld is rustig en de kleuren natuurgetrouw. Dit geeft ons vertrouwen voor het echte werk: zeehonden spotten tijdens een winters weekend weg op Vlieland!

We wisten dat we niet dichtbij de zeehonden mogen komen en dus komt de Bynolyt Yellowbird II ED 8×42 tijdens ons weekend weg echt van pas. Het gezichtsveld op 1000 meter bedraagt maar liefst 142 meter. Op 50 a 100 meter afstand zitten de zeehonden ons nog net niet voor de neus. Hoe zalig is dat! We zien ze scherp, echt alsof je ernaast zit, en kunnen wel uren blijven kijken.

Behalve zeehonden vallen er op Vlieland ook heel wat vogels te zien: Jan-van-Genten, visdieven, scholeksters en grote sternen, vele steltlopers, kanoeten, blauwstaarten en witgatjes… Het is hier echt een vogelparadijs. Naar verluidt verblijven er zelfs sneeuwuilen op Vlieland, niet zeker of ze er nog zijn, maar overdag laten die zich niet zien.

Het weer is niet top, wat mistig, met af en toe een regenbui. Maar ook regendruppels lijken onze verrekijker niet te deren. De II ED is vocht- en stofvrij en de stikstofvulling gaat het beslaan van de lenzen tegen. Door de rubberen coating heb je ook stevig grip.

Het scherpstellen is met de centrale scherpstelknop echt een fluitje van een cent. Daarnaast is er nog een voorziening om een eventueel verschil in dioptrie tussen het linker- en rechteroog in te stellen. Als alles goed is ingesteld, krijg je één volledig, helder en haarscherp beeld. Zelf draag ik geen bril, maar de oculairen hebben een ruime vrije oogafstand, zodat ook brildragers met deze verrekijker comfortabel de natuur kunnen observeren.

Nabeschouwing

We zijn onder de indruk van deze compacte verrekijker. Hij doet wat hij zegt en geeft je een nieuwe kijk op de natuur en al het leven om je heen. Extra verkrijgbare accessoires zijn een statiefadapter, telebackpack en een verrekijkerharnas. Vooral dat laatste lijkt ons handig als je liever niet rondloopt- of fietst met een bungelende verrekijker om je hals.

Hebben? Via de website van de Benelux verdeler, Technolyt, vind je een dealer in je buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 4 =