Home Featured Expeditie Natuurpunt: ga jij de uitdaging aan?!

Expeditie Natuurpunt: ga jij de uitdaging aan?!

0
Expeditie Natuurpunt: ga jij de uitdaging aan?!

Twee epische dagen vol buitenavontuur, kilometers natuurpracht en vooral een en al gezelligheid, maar ook beklijvend warme ontmoetingen en veel blije gezichten. Dat is waar de sponsortocht Expeditie Natuurpunt voor staat. De vraag is natuurlijk of jij dit jaar mee je beste beentje voorzet – al wandelend, fietsend of in een kano – voor meer en betere natuur?!

Het tofste, naast de eigenlijke ‘Expeditie’-ervaring is dat je geld inzamelt voor een gebied van Natuurpunt naar keuze. Stoor je je aan de slechte staat van het pad waar je elke dag met de hond gaat wandelen? Is er in jouw buurt nood aan meer groen? Staat er aan de bosrand nog geen wildkijkscherm? Mis je een belevingstuin of avontuurlijke speelnatuur? Hebben bepaalde vogelsoorten onvoldoende nestgebied? Kortom: is er behoefte aan meer en beter natuur? Dan is dit iets waar jij, door de afdeling die het gebied beheert te steunen, mee voor kan zorgen.

Hoe? Door deel te nemen aan Expeditie Natuurpunt op 24-25 juni! Of door een team te sponsoren. Jasmien Hillen, campagnecoördinator bij Natuurpunt, vertelt ons hoe en waarom.

Jasmien, kan je nog eens kort vertellen welke uitdaging deelnemers tijdens Expeditie Natuurpunt te wachten staat?

“Niet één uitdaging, maar twee! Ten eerste de expeditie zelf. We hebben acht routes uitgestippeld: drie wandelroutes, een vernieuwde versie van de populaire Maasroute (kano + wandelen) en vier volledige nieuwe uitdagingen, namelijk twee beleefroutes (minder kilometers, extra veel natuurbeleving), een gravelroute en een grensroute (fietsen + wandelen). Hier moet je er dus een uit kiezen om met je team te doen. Het aantal beschikbare plaatsen per route is beperkt, dus snel inschrijven, is de boodschap! De tweede uitdaging is in de maanden voor de Expeditie minimaal 1500 euro inzamelen voor een natuurpunt of natuurgebied naar keuze. 100% van dat geld gaat naar de natuur! Met de ingezamelde fondsen kan de lokale afdeling van Natuurpunt de (vaak dure) aankoop van natuurgebied al voor een mooi deel bekostigen, of investeren in hun werking.”

Hoe zamel je zoveel geld in voor je sponsortocht?

“Dat gaat sneller dan de meeste mensen denken. Elk team bestaat uit 3 tot 5 deelnemers (4 voor de Maasroute) en 1 of 2 teamcoaches. Dat zijn 4 à 7 mensen met elk een vriendenkring, familie, collega’s, een sport- of hobbyclub… Je kan je rechtstreeks laten sponsoren via je sponsorpagina en/of als team een originele actie organiseren om geld in te zamelen: een bonte avond, virtuele veiling, caféquiz, taartenverkoop, lentebbq, klussen bij de buren in ruil voor een donatie, samen een garageverkoop houden, lekkernijen koken en verkopen… Je zal zien hoe snel het gaat en hoe tof geld inzamelen voor de natuur is. Iedereen kan gewoon doen wat hij of zij graag doet en vraagt daar een bijdrage voor in de plaats. Elk jaar doen er ook verschillende bedrijventeams mee.”

Wat is inbegrepen in de inschrijvingsprijs?

“Al het ingezamelde sponsorgeld gaat 100% naar de natuur. Het inschrijvingsgeld is puur voor de praktische organisatie van het event. Deelnemers betalen 75 euro per persoon voor de tweedaagse expeditie. De Beleefroute van 1 dag kost 30 euro en voor de Maasroute komt er 80 euro per team of 20 euro per persoon voor de huur van de kano bij. Hier krijg je een heleboel voor terug, onder andere rustposten met een zoete snack en een drankje om op adem te komen, een kampeerplek voor een onvergetelijke nacht onder de sterren op onze pop-up camping (met douches en een bar), warm eten op zaterdagavond en een lekker ontbijt op zondag, en natuurlijk een welverdiend feest aan de finish.”

Wat is de tofste route?

“Goh, dat hang echt van je interesses af. Een favoriet is en blijft de Maasroute. Reken op twee dagen topavontuur op het water (dag 1) en stappend door de natuur (dag 2). Een tip voor fervente wandelaars is de Dommelroute. 33 km op zaterdag en 40 km op zondag (Je start in het noorden van Limburg, tegen de Nederlandse grens, en eindigt helemaal in het zuiden van de provincie in de vallei van de Zwarte Beek). Dat is natuurlijk best een hoop. Word je niet warm van zoveel kilometers dan hebben we dit jaar een nieuw concept: de beleefroutes, met minder kilometers, 18 km op zaterdag en 22 km op zondag, en extra veel natuurbeleving! Je kan ook alleen meestappen op de laatste dag. Ook nieuw is de Gravelroute: 220 km verspreid over twee dagen met zalige stops in onder andere de Bierhoeve en het Silsombos. ‘Gewoon’ fietsen of e-biken kan natuurlijk ook. De Grensroute telt 85 makkelijke fietskilometers over voornamelijk vlakke en gladde paden op zaterdag en 39 wandelkilometers op zondag.”

Dat zijn, voor de meeste routes, aardig wat kilometers, hoe bereid je je voor?

“De ene route is inderdaad sportiever en uitdagender dan de andere. Vandaar dat we de Belevingsroute hebben toegevoegd. Zo is er echt voor iedereen een uitdaging op maat. Je kan je route dus gerust afstemmen op de conditie en het kunnen van je team. Maar het is ook supertof om je samen echt goed voor te bereiden. Je geniet immers zoveel meer van de natuur als je fit aan de start verschijnt. Op onze website en via onze nieuwsbrieven (waar je je als deelnemer op kan inschrijven) geven we heel wat tips. De lenteperiode is sowieso ideaal om het aantal wandel- en fietskilometers te beginnen opvoeren!”

Je hebt al verschillende edities meegemaakt, als teamlid en als coördinator. Wat blijft je het meest bij?

“De warmte, gezelligheid en uiteraard de mooie natuur in ons Belgenlandje! Verschillende teams doen elk jaar mee, sommige komen elkaar enkel op Expeditie Natuurpunt weer tegen. De sfeer op de camping is echt een feest. Wat iedereen samenbrengt, is hun liefde voor de natuur en hun zin en enthousiasme om daarvoor op pad te gaan. Met mijn eigen team zamelden we geld in voor de Wijvenheide, een vijverrijk natuurgebied in Zonhoven. Natuurpunt kocht er aangrenzende stukken natuur aan en werkt aan het herstel van de (vijver)vegetaties. Wat me ook bijblijft is hoe hard Expeditie Natuurpunt is gegroeid. Van een 50-tal teams en bijna 127 000 euro aan ingezamelde fondsen tijdens de eerste editie in 2016 tot bijna 150 en meer dan 400 000 euro in het Covidjaar 2021! In 2022 waren er het iets minder, maar 2023 wordt opnieuw een recordjaar, ik voel het!”

Je wilde nog iemand bedanken om Expeditie Natuurpunt mee mogelijk te maken?

“Onze vrijwilligers! Zonder hen zou Expeditie Natuurpunt er niet zijn. Ze stippelen de routes mee uit, zorgen voor een vlekkeloze start, bemannen de rustposten, bedenken leuke animaties, breken de camping op en weer af, koken eten en tappen biertjes… Dit vaak naast alle andere werk dat ze reeds doen als vrijwilliger voor Natuurpunt, vaak al vele jaren. Bij dezen echt superhard bedankt!

Nog niet overtuigd? Lees hier enkele getuigenissen van deelnemende teams en vrijwilligers de Expeditie Natuurpunt mee mogelijk maken!

Meer info en inschrijvingen: https://expeditie.natuurpunt.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een + 19 =