Interview met enkele vrijwilligers van Expeditie Natuurpunt

0
46

Zonder de vele vrijwilligers zou Expeditie Natuurpunt er niet zijn. Ze stippelen de routes mee uit, zorgen voor een vlekkeloze start, bemannen de rustposten, bedenken leuke animaties, breken de camping op en weer af, koken eten en tappen biertjes… Dit vaak naast alle andere werk dat ze reeds doen als vrijwilliger voor Natuurpunt, vaak al vele jaren. Far Out sprak met enkele van hen.

“Samen dompelen we ons onder in soms
nog onbekende natuurgebieden”

Koen Matthys zet zijn schouders al verschillende jaren mee onder Natuurpunt. Tijdens Expeditie Natuurpunt zorgt hij ervoor dat alles op en rond de camping op rolletjes loopt.

Koen Matthys: “Voor mij betekent Expeditie Natuurpunt: met vrienden (in mijn geval allemaal bestuursleden van Natuurpunt Heusden-Zolder) samen de natuur intrekken en ons laten onderdompelen in soms nog onbekende natuurgebieden. Dit hebben wij de eerste drie jaren zo mogen ervaren als deelnemer van een kanotocht en ook van een wandeltocht.

De laatste twee jaren en dit jaar (2023) ontvangen we wederom een groep van ongeveer 175 deelnemers die vanuit Diest of Meerhout naar ons toe wandelen. We zorgen voor een rustige slaapplek, lekker vegetarisch eten en een gezellig samenzijn onder natuurvrienden.

Ik zet mijn schouders hier mee onder omdat ik uit ervaring van de eerste deelnames weet hoe gezellig het kan zijn en omdat deze beleving veel voldoening kan geven aan een mens die van de natuur houdt.

De sfeer is er bijna één van een bende moderne hippies. Gewoon heel chill, no stress, met wat leuke muziek op de achtergrond. We verwelkomen de deelnemers met applaus alsook wat djembé- of ander lawaai.

Deelnemen aan de Expeditie Natuurpunt moet je doen voor onze mooie Vlaamse natuur en om eens een no-wifi weekend te hebben.”

 

“Het slotfeest is elk jaar weer een
supergezellige afsluiter van Expeditie Natuurpunt”

Richard Vuurstaek steekt het slotfeest van Expeditie Natuurpunt mee in elkaar. Hij is al meer dan 25 jaar als vrijwilliger actief in het bestuur van de afdeling Natuurpunt Diepenbeek.

Richard Vuurstaek: “Expeditie Natuurpunt is in de eerste plaats een sponsortocht voor de natuur, maar daarnaast of daarenboven vooral een heel leuke activiteit waar mensen op een heel aangename manier in de natuur kunnen vertoeven. In teamverband is dat altijd leuk en bovendien heb je ook een heel mooi kader om dat in te doen. Limburg staat niet voor niets bekend als de groenste provincie van Vlaanderen.

Uiteraard is dit voor de afdelingen van Natuurpunt een unieke opportuniteit om zaad in het bakje te verzamelen om de natuur te beschermen. De positieve vibes en het enthousiasme van de deelnemende teams werken aanstekelijk. Het geeft ons als vrijwilligers van Natuurpunt inspiratie en hernieuwde energie.

Ikzelf ben al heel lang actief als vrijwilliger van Natuurpunt. Het Slotfeest mee in elkaar steken is enorm leuk om te doen. De locatie – het Demerstrand in Diepenbeek – is super. Het laatste stuk van de tochten wandel je door die mooie Demervallei. Langzaam kom je weer ‘in de bewoonde wereld’. We zorgen voor een zalige sfeer, met toffe muziek, animatie, eten en drinken…

Teams verbroederen, families verwelkomen deelnemers. De sfeer en ontlading is echt geweldig. Ik herinner me nog hoe hartverwarmend het was voor ons als vrijwilligers toen op een heel regenachtige Expeditie de mensen toekwamen terwijl het pijpenstelen regende, doodmoe, maar met een glimlach van hier tot ginder. Veel teams doen al jaren mee, maar hebben verder geen band met elkaar. Elkaar terugzien op Expeditie Natuurpunt en ervaringen uitwisselen geeft er iets extra’s aan.

Dit jaar hopen we meer mensen van Diepenbeek zelf warm te krijgen voor Expeditie Natuurpunt. Er zijn hier zoveel jeugdbewegingen, hogescholen, de universiteit en bedrijven. We hebben hier het voorrecht en geluk om in een omgeving te leven met een enorme biodiversiteit: indrukwekkende natuurgebieden in de Kempen, de prachtig groene Demervallei, de bossen en graslanden van Haspengouw…

Het komt zelfs al eens voor dat we een volgende Expeditie Natuurpunt door gebied lopen dat met geld van de vorige Expeditie is aangekocht. Dat geeft echt voldoening!”

Schrijf je voor 15 maart 2023 in voor Expeditie Natuurpunt als lezer van Far Out
en maak kans op een survivalpakket van Klean Kanteen en Care Plus
voor elk lid van je team!

Stuur na het aanmaken van je profielpagina een mailtje met als onderwerp “Far Out” naar jasmien.hillen@natuurpunt.be met redactie@farout.be in cc en je naam gaat mee in de hoed. Het winnende team maken we via Far Out bekend.

Vrijwilliger worden? De lokale afdelingen van Natuurpunt organiseren over heel Vlaanderen Startdagen. Op die manier kunnen alle geïnteresseerden kennismaken met de verscheidenheid aan vrijwilligerswerk. Op heel wat plekken worden de handen al meteen uit de mouwen gestoken, gevolgd door een drankje. Iedereen krijgt de kans om vrijwilligerswerk uit te proberen bij Natuurpunt. Kennis van natuur is niet nodig, een hart voor natuur wel. Kijk hier waar Natuurpunt een Startdag organiseert: www.natuurpunt.be/vrijwilliger.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 + 9 =