Home Featured Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2023!

Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2023!

0
Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2023!

Eentje – of beter twee – voor je agenda dit jaar: de Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2023! Beide werden eerder deze maand na een zorgvuldige selectie door de jury bekendgemaakt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in respectievelijk Gent en Utrecht.

Fietsroute van het jaar 2023:
EuroVelo 5

Voor de fietsroute ligt de start niet al te ver van huis, als je enkel het deel in ons land aflegt tenminste. De EuroVelo 5 ‘Via Francigena’ in België is namelijk op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht bekroond met de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’.

De volledige EuroVelo 5-route loopt van Canterbury in Engeland naar Brindisi in Italië en volgt de oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome en verder richting Jeruzalem. In België loopt het traject van het westen naar het oosten van het land, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen.

Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.

Dit vond de jury

De juryleden, bestaande uit de (fiets)reisjournalisten Jessica de Korte, Mirre Oost en Bert Sitters, waren bijzonder gecharmeerd van de enorme afwisseling van de route. Zo tref je volop natuur, industrieel erfgoed én fiets je door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant.

Ook is het fijn dat een groot deel van de route over fietspaden gaat. Verder scoorde de route hoog op bewegwijzering, wegdek, bereikbaarheid met ov, voorzieningen (denk aan bankjes en picknicktafels) en de aanwezigheid van informatieborden. Er zijn niet overal campings, maar aardig wat bewoners zijn aangesloten bij Campspace. Hierdoor kun je op veel plekken in iemands tuin je tentje opzetten.

Andere kandidaten

Er waren nog drie Europese routes in de race voor de glazen Hicle-award die aan de verkiezing is verbonden. Naast de EuroVelo 5 in België waren dat de Kastelenroute op onder meer het Deense eiland Fyn en de Vänerleden rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. De EuroVelo 5 in België is de opvolger van de Royal Canal Greenway in Ierland, de Fietsroute van het Jaar 2022.

Wandelroute van het jaar 2023:
Stellingpad

Het Stellingenpad in Nederland is op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied in Nederland: de Stellingwerven. 

Het pad strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.
Pluspunten winnende route

Dit vond de jury

De jury roemde de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook het feit dat het pad door twee nationale parken loopt – het Nationaal Park Drents-Friese Wolden en het Nationaal Park Weerribben–Wieden – zag zij als een belangrijk pluspunt.

Andere kandidaten

De route van Nivon Natuurvrienden werd verkozen uit een shortlist met vijf kandidaten. Naast het Stellingenpad dongen ook het Betuwepad (NL), de GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en National Park Trail (BE) nog mee naar de eretitel. In aanmerking kwamen uitsluitend routes die overwegend in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg lopen. Het Stellingenpad is de opvolger van het Hondsrugpad in Nederland, de Wandelroute van het Jaar 2022. Meer info over de wandelroute van het Jaar 202: Nivon.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeventien − zes =