Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Interview met Belgisch klimtalent Hannes Van Duysen

Interview met Belgisch klimtalent Hannes Van Duysen

0
Interview met Belgisch klimtalent Hannes Van Duysen
(c) Slobodan Miskovic

Er staat een nieuwe generatie Belgisch klimtalent aan de deur te trappelen, waaronder Hannes Van Duysen (18), uit het Oost-Vlaamse Vinderhoute. Afgelopen zomer werd hij voor het tweede jaar op rij Wereldkampioen Boulder U20, na een paar maand eerder al te zijn gaan lopen met de hoogste podiumplekken in de Continental Youth Cup voor zowel lead als boulder. Wat brengt dit seizoen?!

Foto’s: Slobodan Miskovic

Hannes, hoe ben je eigenlijk met klimmen begonnen en wanneer werd je talent duidelijk?

“Op mijn zevende deed ik aan voetbal en turnen, tot mijn ouders me voor mijn verjaardag een keer meenamen naar de klimzaal. Ik zat toen al op de topsportschool in Gent, maar hing daar te veel in de touwen. Klimmen vond ik te leuk. Twee jaar later deed ik mijn eerste wedstrijd mee, dat was in Klimax in Puurs. Tot ieders verbazing won ik nog ook. Mijn opa is toen gaan opzoeken om wat voor wedstrijd het eigenlijk ging. Bleek dat het een beker van België was en dat er nog twee manches volgden. Ook daar ging het klimmen me goed af.”

Hoe voelt het om al een rits indrukwekkende (wereld)titels op je palmares te hebben staan?

“In België is klimmen nog niet zo bekend als in andere landen, waar ze al veel verder zijn in trainingen en er heel goede klimzalen zijn. Uiteraard ben ik enorm blij met mijn ‘hoogste’ titel op het moment: Wereldkampioen bij de Jeugd. Dat is echt een beloning voor al dat harde werk. Ik wist dat ik progressie aan het maken was en dan die Wereldbeker, twee jaar op rij. Dat geeft een goed gevoel voor het komend seizoen. Ook de Olympische Spelen in Parijs in 2024 zijn niet meer zo ver weg!”

Wat staat er zoal op je trainingsprogramma?

“Ik klim een keer of vier-vijf per week. De focus ligt dan vooral op techniek, dal en coördinatie. Daarnaast doe ik puur fysieke (interval)trainingen. Komt er een wedstrijd aan, dan train ik heel wedstrijdspecifiek. Verder doe ik ook aan krachttraining (in de fitness), ga ik een keer per maand naar de sportpsycholoog, twee keer per week naar de kine, en probeer ik een à twee keer per week te lopen. Ook stretch- en mobiliteitsoefeningen horen standaard in mijn schema.”

Hoe combineer je topsport met je studies en je sociale leven?

“In het middelbaar was dat wat puzzelen (voor sportklimmen bestaat er (nog) geen topsportschool). Maar ondertussen studeer ik aan de VUB, waar er een heel goed systeem bestaat voor studenten met een topsportstatuut. Zo kan ik mijn examens verplaatsen en verplichte lessen later inhalen. De tweede examenperiode is wel lastig, die valt namelijk middenin het wedstrijdseizoen. Ik denk dat het vooral zal aankomen op goed plannen en de nodige discipline aan de dag leggen. Sociaal weten mijn vrienden dat er momenteel niks boven klimmen komt. Maar als er een gaatje is en het past binnen mijn trainingen, dan probeer ik uiteraard wel met ze af te spreken.”

Wat is je favoriete buitenlocatie om te klimmen?

“Ik trek geregeld en graag naar Fontainebleau, omdat dit het dichtstbijzijnde klimgebied is, op net geen vier uur rijden van Brussel. In de bossen rond Fontainbleau liggen meerdere bouldergebieden verscholen, met honderden routes voor elk niveau klimmer. Dan trommel ik een paar vrienden op en weg zijn we voor een weekend. Verder klim ik graag in Zwitserland. Er zijn veel fijne bouldergebieden: Magic Wood, Brione, het Gotthard-gebied, Bavona, Blattiswald… Je vindt er van alles wat, van pakweg niveau 4 à 5A tot 8C+ en hoger. Wat lead betreft trek ik eerder naar Spanje, naar Siurana en Margalef.”

Wat was, tot nu toe, je meest waanzinnige klimervaring ooit?

“Toch wel het EK in München omdat het een van de eerste keren dat we in een zo groot sportevenement ons EK hebben. Er waren echt heel veel mensen, de sfeer was geweldig en ik heb, zo vond ik toch van mezelf, heel goed geklommen. Ik vond het heel leuk hoe al die mensen je ook bleven aanmoedigen.”

Welke klimambities koester je voor de komende vijf jaar?

“Eerst en vooral hoop ik uiteraard de Spelen in Parijs te halen en in aanloop daarvan goed te scoren op onder andere het WK in Bern. Verder hoop ik de komende twee jaar door te stoten in de volwassen categorieën en ook daar podiums te beginnen klimmen.”

Heb je nog tips voor aanstormend klimtalent?

“Klimmen is een zeer technische en complexe sport. Fysiek moet je kracht, uithoudingsvermogen en een zekere lenigheid hebben, maar verder is ook bewegingsinzicht belangrijk, de precisie van voetenplaatsing, psychische factoren zoals angst en nervositeit. Ik zou zeker zeggen: hoe meer je gaat klimmen, hoe beter je uiteindelijk gaat worden. Je moet gewoon zoveel mogelijk klimmen om steeds beter door te hebben hoe je beweegt, om je spierherinnering te trainen, etc.”

Tot slot nog een bedankje?

“Aan mijn ouders om me overal naartoe te rijden. Zo zijn ze toen ik jong was eens helemaal naar Oostenrijk gereden voor twee dagen wedstrijden. En aan mijn opa, voor zijn steun en voor het onderhouden van mijn fanpagina op Facebook.”

Klimmen, een Olympische Sport

Op de Olympische Spelen van 2021 kregen we al een voorsmaakje van hoe sportklimmen op topniveau eruitziet. Daar maakte sportklimmen haar debuut in een gecombineerde format bestaande uit drie disciplines: Lead, Boulder en Speed. In 2024 zal klimmen opnieuw op het Olympisch toneel verschijnen tijdens de Spelen in Parijs. Ditmaal voorziet de organisatie een extra set medailles voor de speedklimmers. De disciplines Boulder en Lead worden opnieuw samengevoegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

achttien + 13 =