Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Trails à Godinne: 4 nieuwe trails door de Maasvallei en de Condroz

Trails à Godinne: 4 nieuwe trails door de Maasvallei en de Condroz

0
Trails à Godinne: 4 nieuwe trails door de Maasvallei en de Condroz

Gepassioneerde lopers van Racing Club de Bruxelles hebben vier permanente trailparcoursen uitgewerkt op het grondgebied van de Naamse gemeente Yvoir. Net voor de bewegwijzering werd aangebracht, trok Far Out al op verkenning met een van de bezielers van het nieuwe trailnetwerk.

Tekst & foto’s: Kris Clerckx

Plaats van afspraak: het treinstation van Godinne, het start- en aankomstpunt van de vier nieuwe routes. “Samen met jou zijn ook de pijlen voor de bewegwijzering aangekomen”, lacht de vriendelijke Christian Capelle, oud-voorzitter van Racing Club de Bruxelles en de parcoursbouwer van de nieuwe trailroutes. “Na onze looptocht mag ik op de gemeente de pijlen gaan ophalen. Die zijn net klaar en dan kunnen we ze eindelijk aanbrengen. Het is een grote stap voorwaarts in de realisatie van dit trailproject.”

Twee jaar speuren

Het oorspronkelijke idee ontstond al voor de coronaperiode. Samen met ultraloper Olivier Vandentempel en nog enkele andere lopers stelde Capelle vast dat er nog geen trailstation in de provincie Namen bestond. Onterecht oordeelden ze, want de Maasvallei zorgt voor een decor met steile klimpartijen en op het plateau van de Condroz is nog veel ongerepte natuur voorhanden.

Geleidelijk aan rijpte het idee om met medewerking van atleten en het bestuur van Racing Club de Bruxelles in deze minder bekende trailregio permanente trailparcoursen uit te stippelen. Voor Capelle, die als enige van de club in de gemeente Yvoir woont, begon vanaf dan een periode van twee jaar speuren naar de beste en mooiste paden in de streek. “Dat was telkens een pittige training”, evalueert hij zijn prospectiewerk. “Intussen denk ik bijna alle paadjes van Godinne, Mont en de andere deelgemeenten van Yvoir te hebben verkend.”

Meteen de natuur in

Terwijl Capelle terugblikt op de voorbereidingen van de nieuwe trailparcoursen hebben we ons in beweging gezet. Als eerste traject kiezen we voor ‘Godinne Découverte (Op ontdekking in Godinne)’, met 8 km en 280 positieve hoogtemeters het kortste en gemakkelijkste parcours.

Maar met een start in Godinne, een dorpje aan de oevers van de Maas, betekent dat net zoals voor de drie andere afstanden meteen klimmen geblazen. Warm je lichaam dus maar even op, als je hier aan een trailparcours begint. “Vertrekken (en aankomen) in Godinne heeft verder wel veel voordelen”, verduidelijkt Capelle. “Vooreerst bevindt zich hier een treinstation met een rechtstreekse verbinding met Brussel. Dat is heel praktisch voor de atleten van onze club en uiteraard ook voor alle andere traillopers die met het openbaar vervoer reizen.

Een tweede groot voordeel van een vertrek in Godinne is dat onze routes meteen de natuur ingaan. Aanvankelijk bestond het plan om vanuit het centrum van Yvoir te vertrekken. Ook daar is een treinstation, maar het duurt er te lang voor je de bebouwde kom uit bent.” De keuze blijkt een goede beslissing, want nauwelijks 300 meter na de start krijgen we aan onze rechterzijde al een eerste mooi uitzicht op een kasteel te midden van de groene Maasvallei. En niet veel verder laten we het laatste huis van Godinne achter ons, waarna we het bos induiken.

Parcoursontwikkeling

In dit bos aan de rand van Godinne volgen we een singletrack, die best steil omhoog in gaat. Net zoals onze hartslag trouwens! In nauwelijks enkele honderden meters klimmen we uit het dal van de Maasvallei naar een hoogte van bijna 300 meter. Mijn loopgezel toont me een nog steiler pad, waarvoor geen toestemming werd verkregen.

“Toelatingen regelen voor een permanent trailparcours was het moeilijkste onderdeel van de voorbereiding”, zucht Capelle. “Met de gemeentelijke diensten verliep de samenwerking heel vlot, maar bij het Département de la Nature et Forêts (DNF) kregen we soms geen antwoord of was het lang wachten op een definitief akkoord. Telkens moesten we de aanvragen herlanceren.” Een veel boeiender en belangrijk onderdeel waren de regelmatige testlopen van Olivier Vandentempel en de andere traillopers van Racing Club de Bruxelles. Op basis van hun feedback over het aantal hoogtemeters en de aard van de ondergrond kregen de voorgestelde parcoursen hun definitieve vorm.

Veel afwisseling

In afwachting van de bewegwijzering met groene pijltjes – die intussen zijn aangebracht – gidst Capelle me na de steile flanken van de Maasvallei over een licht hellend plateau. Een opvallend oriëntatiepunt blijkt de Chêne à l’ Image, een eeuwenoude eik en het hoogste punt van de route. De 16 km lange blauwe route ‘Monts et Vallées (Bergen en valleien)’ komt hier eveneens voorbij, al is er voor het overige heel weinig overlapping tussen deze twee kortste parcoursen van het trailnetwerk. Dit geldt overigens voor alle parcoursen van Trails à Godinne.

Voorbij de Chêne à l’Image lopen we een heel eind in dalende lijn. Afwisselend gaat het door bos en velden, het zo typische landschap van de Condroz. Slechts een keer komen we terecht in een gehucht met een boerderij en enkele huizen, maar de stilte van het landschap blijft wel intact. Verderop in de afdaling krijgen we weer zicht op de Maasvallei, al duurt het toch nog even vooraleer we helemaal beneden het dal bereiken.

Er volgt dan een spectaculair stukje tussen de spoorweg op de oevers van de Maas en de haast loodrechte rotswanden van de Rochers de Fidevoye. Tijdens een plaatselijke trailwedstrijd worden lopers hier via een smal pad naar de top van de rotsen geleid, maar dan zijn er touwen en bewakers aanwezig. Laat je dus beter niet verleiden om hier het officiële traject van de groene trailroute te verlaten. Bovendien volgt er even verderop toch nog een knik naar omhoog, waarna een al even indrukwekkend maar wel veiliger uitzichtpunt op de Maas wordt bereikt. Tijd voor een selfie daar en we kunnen beginnen uit te bollen richting station van Godinne.

Een netwerk met toekomst

Net zoals bij andere permanente trailroutes in Wallonië hebben de makers van Trails à Godinne geopteerd voor de vier klassieke kleurcodes om de moeilijkheidsgraad van routes weer te geven.

  • De gemakkelijkste is de groene ‘Godinne Découverte’, die we als eerste hebben getest.
    De blauwe route maakt een grote lus rond het dorpje Mont en is omgedoopt tot ‘Monts et
    Vallées’. Op dit 16 km lange parcours overwin je vier pittige beklimmingen, goed voor ongeveer 500 meter hoogteverschil.
  • De rode route kreeg de naam ‘Piste du Trappeur’, het spoor van de stroper. Het parcours van deze 26 km lange route loopt helemaal tot in Durnal, de meest oostelijke deelgemeente van Yvoir. Even voorbij Durnal volgt de route gedurende enkele kilometers de kronkelende loop van de Bocq, wat misschien wel het mooiste stukje natuur van het hele netwerk vormt.
  • Ook de zwarte en zwaarste route, ‘Timide et Sauvage’ oftewel verlegen en wild, brengt je tot in de romantische vallei van de Bocq. In vergelijking met de rode route heb je aan het eind van het zwarte parcours 10 km en 400 positieve hoogtemeters meer in de benen.
    En als het van de initiatiefnemers van Trails à Godinne afhangt, komen er in de toekomst misschien ook nog routes bij aan de overkant van de Maas. We kijken er alvast naar uit!

Goed om weten

Tegen het eind van de lente zullen alle parcoursen van Trails à Godinne beweg-
wijzerd zijn. Het start- en aankomstpunt is voor alle vier de routes het treinstation van Godinne, maar je kan ook elders op de lusvormige trajecten starten. De gpx-
bestanden vind je op de website van de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

dertien − 11 =