Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Binnenkijken in het i-Lab van Vaude

Binnenkijken in het i-Lab van Vaude

0
Binnenkijken in  het i-Lab van Vaude

Wie ‘duurzaam outdoormerk’ zegt, denkt Vaude. Maar duurzaam word je niet zonder ook een innovator te zijn. Daarom buigt een team van experts en ingenieurs zich bij Vaude over producten, technologieën en materialen om ervoor te zorgen dat ze mens noch natuur belasten én de terecht hoge eisen van gebruikers weerstaan. Hoog tijd om eens binnen te kijken in het i-Lab van Vaude.

Vaude ontwikkelt en produceert al sinds 1974 outdoormaterialen en doet dit met oog voor innovatie en een hart voor het milieu. Zo lanceerde het al in 1994 een eerste initiatief om polyesterproducten in te zamelen en recycleren. In 2001 volgde de eerste Bluesign-gecertificeerde kledinglijn. En Vaude’s milieuvriendelijke, functionele Green Shape-producten bestaan al bijna 15 jaar.

Kort nadat de huidige CEO Antje von Dewitz in 2009 de fakkel van haar vader overnam, stelde Vaude een toegewijd productinnovatieteam samen met daarin ingenieurs en experts uit verschillende disciplines. Dit i-Team doet onderzoek naar innovatieve materialen en grensverleggende recyclage- en fabricatietechnologieën, en buigt zich over onder andere de functionaliteit, biomechanica, thermofysiologie en ergonomie van producten. Dit al dan niet in samenwerking met de academische wereld en de industrie.

“Alleen al in rugzakken onderzoekt
het i-Team elk denkbaar detail.”

Revolutionaire rugzakken

Alleen al in rugzakken onderzoekt het i-Team elk denkbaar detail. Het thermisch comfort kunnen ingenieurs bepalen met behulp van temperatuur- en vochtigheidssensoren. Het mechanisch comfort via drukverdeelsystemen, bijvoorbeeld om de contactdruk tussen rugzak en romp meten. En het ‘wiebelen’ van een rugzak schatten ze in met accelerometers. Testen gebeuren zowel in het i-lab of een laboratorium als tijdens veldtesten met deskundigen of atleten.

Concrete voorbeelden van producten die hieruit voortvloeien? Die zijn er te over.

Zo komen de trekkingmodellen Avox, Astrum Asymmetric en Zerum met het nieuwe draagsysteem Tergolight Comfort Space. Dit systeem vermindert de drukbelasting op de onderrug, geeft het bekken meer bewegingsvrijheid en ventileert beter.

  • Minder druk op de onderrug.
  • Geeft het bekken meer bewegingsvrijheid.
  • Ventileert beter.

Of neem het Aeroflex 3D-rugsysteem in de Brenta en Jura-wandelrugzakken. Wetenschappelijke studies toonden aan dat de warmtestuwing met het innovatieve draagsysteem met ongeveer 42% wordt gereduceerd, terwijl de verbeterde luchtcirculatie het vocht op de rug met 23% vermindert.

  • Studie i.s.m. Technikum Wien.
  • Reduceert de warmte­stuwing bijna voor de helft.
  • Vermindert vocht op de rug met een kwart.

Een laatste rugzakvoorbeeld is de Trail Spacer, met zijn 3D-gebreid rugpand dat doorloopt in de schouderbanden. Deze minimalistische ‘packsack’ is gemaakt van biogebaseerd polyamide op basis van ricinusolie. En zo is de duurzame cirkel van Vaude weer helemaal rond.

  • Minimalistische packsack.
  • Rugpand loopt door tot in de schouderbanden.
  • Gemaakt van biogebaseerd polyamide.

vaude.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

18 + tien =