Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Milieuvriendelijk de bergen in: tips & tricks

Milieuvriendelijk de bergen in: tips & tricks

0
Milieuvriendelijk  de bergen in: tips & tricks

We snakken allemaal wel eens naar een weekje frisse berglucht, het liefste van al ergens afgelegen om helemaal zen terug naar huis te keren. Met de volgende tips en tricks hoop ik nog meer mensen te inspireren om respectvol en milieuvriendelijk onze Europese Alpen te verkennen.

Tekst & foto’s Charlotte De Wilde

De vrijheid van het openbaar vervoer

Vrijheid en openbaar vervoer zullen de meesten onder ons niet in één zin uitspreken. Onze auto is toch onze vrijheid? Nochtans heb ik meerdere positieve ervaringen die het tegendeel bewijzen. Zo heb je vanuit Brussel-Zuid een internationale trein naar München met aansluiting naar Innsbruck. In iets minder dan negen uur sta je in het hartje van Tirol dat over een uitstekend bus- en treinnet beschikt.

Niet alleen voor de reis naar je logement, maar ook voor bergwandelingen, fietstochten
of skitripjes zijn bus en trein een ideaal transportmiddel. Wat ik persoonlijk de grootste meerwaarde vind, is de flexibiliteit bij het uitstippelen van je route. Zo kan je bijvoorbeeld een meerdaagse huttentocht starten in Tirol en na drie nachten afdalen in Südtirol, daar een cappuccino genieten en terugreizen met de trein.

Op het online platform ‘Bahn zum Berg’ vind je heel wat inspiratie, van bergwandelingen tot skitouren. Een persoonlijke aanrader is de treinverbinding van Innsbruck naar Seefeld. Stoppen met kijken door het treinraam is op dat traject niet eenvoudig. Bovendien heb je bij het reizen met het openbaar vervoer geen stress om een parkeerplaats te vinden. Zalig, toch?!

Wandelen met kleine voetafdruk

Niet enkel tijdens de verplaatsing zelf, maar ook tijdens het bergwandelen kan je op je voetafdruk letten en dus je milieu-impact verkleinen. Bergwandelen doe je steevast met een rugzak om het nodige water en proviand mee te nemen, maar op de vele bergwandelpaden kom je zelden tot geen afvalemmers tegen. Dat komt het natuurbeeld ten goede, maar maakt dat je je verpakkingen mee moet nemen.

Nog beter is natuurlijk eten zonder wegwerpverpakking, zoals bijvoorbeeld een appel, noten en gedroogde vruchten in een doosje, je broodje in een brooddoos of verse producten in een bijenwasdoek. Water of thee neem je eenvoudigweg in een waterfles of isoleerkan mee.

Openbare toiletten vind je natuurlijk ook niet onderweg (tenzij in de berghutten). Neem dus zeker een beetje toiletpapier mee (geen papieren zakdoekjes!), graaf het papier na je boodschap in en dek het af met een grote kei of wat takjes en aarde. Dit versnelt het afbraakproces en maakt het voor voorbijgangers ook aangenamer.

Bergwandelen vraagt ook om een degelijke uitrusting. Struin eerste eens de tweedehandsmarkt af en als je daar niets vindt, kies dan bewust voor hoogkwalitatieve en duurzame  wandelkledij die lang meegaat. Dan heb je alvast een reden om vaker de bergen op te zoeken. Internationaal gerenommeerde, onafhankelijke labels zoals Bluesign, GOTS en Fair Wear zijn goede indicatoren voor duurzaamheid.

“Denk aan
een stuk zeep
en tandpasta zonder microplastics.”

Zero waste in zelfvoorzienende berghutten

Niet alleen de wandelaars zelf, maar ook de hutteneigenaars nemen meer en meer hun sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Zo neemt het aantal hutten dat op het vlak van energie volledig zelfvoorzienend is toe. Hetzelfde geldt voor het vegetarische en plantaardige aanbod in verschillende etablissementen.

Voor wie een overnachting in een authentieke berghut heeft gepland, is zero waste een belangrijk begrip. Berghutten liggen vaak op zeer moeilijk bereikbare plaatsen, waardoor afval niet zo vaak naar het dal wordt afgevoerd. In de hut geldt dan ook het principe less is more.

Een stuk vaste zeep en tandpasta zonder microplastics vormen een toffe aanvulling op je snacks en drank in herbruikbare verpakking. Heb je toch een beetje afval, neem het dan in je rugzak mee terug naar het dal en sorteer het daar.

Lokaal en lekker

De Alpen doen meteen ook aan idyllische almboerderijen denken. Om het voortbestaan van deze kleinschalige en lokale bedrijfjes in onze geglobaliseerde wereld te ondersteunen, kan je voor lokale producten zoals almkaas kiezen. In een berghut bestel je dus geen visgerecht, maar laat je je beter eens verrassen door een lekkere Schwammerlgulasch.

Niet alleen qua voeding maak je met bewuste keuzes een verschil, ook wat betreft je logement zijn er heel wat lokale en duurzamere alternatieven voor de grote hotelketens of het veel bekritiseerde Airbnb. In elk dal van Tirol vonden we een (bio-)boerderij die onder het motto Urlaub am Bauernhof een slaapplek inclusief kijk in het leven van de boer aanbiedt. Wie altijd al nieuwsgierig was hoe bergkaas wordt gemaakt, is hier alvast aan het juiste adres.

Daarnaast vind je ook tal van vakantiehuisjes bij locals. In Tirol werd er vroeger veel groter gebouwd en nu worden vele delen van die gigantische huizen voor toeristen als vakantiewoning aangeboden. Zo krijg je gratis en voor niets interessante tips voor trektochten in verlaten dalen of verborgen eetadresjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien − drie =