Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Bovenmenselijke prestaties – uitdagingen voor (on)gewone stervelingen

Bovenmenselijke prestaties – uitdagingen voor (on)gewone stervelingen

0
Bovenmenselijke prestaties – uitdagingen voor (on)gewone stervelingen
Klimmen voor het klimaat (c) Ben Tibbetts

Sommige uitdagingen zijn niet voor gewone stervelingen weggelegd, andere gaan gewone stervelingen zonder verpinken aan, waarbij zij ze niet alleen ons, maar ook zichzelf verbazen.

Klimmen voor het klimaat

Roeland Van Oss (43) tikte afgelopen zomer geheel op eigen kracht alle 82 vierduizenders van de Alpen af in 78 dagen. Hiermee is hij de 1ste Nederlander en de 4de klimmer ooit die dit doet. Van de ene naar de andere top maakte hij enkel gebruik van de benenwagen of zijn fiets, goed voor nog eens 600 wandel- en 1300 fietskilometers. Dit om bergsporters en niet-bergsporters te inspireren en een voorbeeld te zijn, wat hij haarfijn uitlegt in seizoen 3 (bonusmateriaal) van The Mountain People’s podcast. Foto boven: Ben Tibbetts. Meer weten: roelandvanoss.com/climbing4climate en rab.equipment/eu/podcast

Karel Sabbe finisht de Barkley Marathon!

Geen finisher op de Barkley Marathons in Tennessee sinds 2017 en dit jaar plotseling drie! Waaronder de Belgische tandarts en een van ’s werelds beste ultralopers, Karel Sabbe. Net onder de cut-off tijd van 60 uur liep hij in 59:53:33 minuten 100 mijl (161 km) dwars door de wildernis. Het was zijn derde poging; drie maal scheepsrecht! De marathon is zonder meer een van de zwaarste ultramarathons ter wereld. Meedoen kan alleen op uitnodiging en het inschrijvingsgeld bedraagt $1,60 plus een nummerplaat uit eigen land. Sinds de eerste editie in 1986 slaagden slechts 17 trailrunners erin om de race uit te lopen, waaronder dus Karel Sabbe.

Paraklimmen met Pavitra Vandenhoven!

Het Internationaal Paralympisch Comité overweegt om paraklimmen als extra sport toe te voegen aan de Paralympische Spelen in LA 2028. Eind 2023 volgt een definitief besluit. Dat zou goed nieuws zijn voor de Pavitra Vandenhoven. Pavitra is geboren zonder benen en werd op vijf­jarige leeftijd door Belgische ouders geadopteerd. Klimmen doet Pavitra dagelijks, dankzij haar mama die haar als jong meisje van zes al mee naar de klimzaal nam. In 2021 werd ze wereldkampioene paraklimmen en op het WK in 2022 behaalde ze een mooie vierde plek. Benieuwd wat ze in 2023 laat zien! @pavitravandenhoven Foto: Dimitris Tosidis, IFSC

50+ jaar op de fiets

In 1962 gaf de toen 22-jarige Heinz Stücke de brui aan zijn baan en stapte hij op zijn fiets met drie versnellingen. Zijn plan? De wereld rondreizen in plaats van vast te roesten in een fabriek. Om zijn ‘projectje’ te bekostigen verkocht hij boekjes en postkaarten van de foto’s die hij onderweg maakte en bracht hij zelf een boek uit. Pas in 2012 passeerde hij voor het eerst in zijn geboorteplaats, Hövelhof, na meer dan 600 000 km door alle 196 landen ter wereld (het zijn er nu 195) te hebben gefietst. Luister naar zijn podcast met Bike Tour Adventures.

Elke dag een marathon

De 53-jarige Gary McKee uit Engeland rende vorig jaar elke
dag een marathon. Dat is 15 000 kilometer in totaal! Zo zamelde hij een miljoen Britse pond (1,13 miljoen euro) in voor twee kankerbestrijdende organisaties. Op 1 januari 2023, de dag na de 365ste marathon en 20 paar hardsloopschoenen later, ging hij gewoon weer aan het werk. justgiving.com/fundraising/threesixfive

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf − 4 =