Home Anders Outdoor Karel Sabbe finisht de Barkley Marathon!

Karel Sabbe finisht de Barkley Marathon!

0
Karel Sabbe finisht de Barkley Marathon!

*** Karel Sabbe finisht de Barkley Marathon! *** Geen finisher op de Barkley Marathons in Tennessee sinds 2017 en plotseling niet één, niet twee, maar drie finishers! Waaronder de Belgische tandarts en een van ’s werelds beste ultralopers, Karel Sabbe. In 59:53:33 minuten liep hij 100 mijl (161 km) dwars door de wildernis.

Een van de zwaarste ultramarathons ter wereld

De ultratrail Barkley Marathon vindt elk jaar plaats in Frozen Head State Park in Morgan County, Tennessee, en is zonder meer een van de zwaarste ultramarathons ter wereld. De omstandigheden zijn ruig en extreem veeleisend, met steile klims, over geaccidenteerde paden en door lastige begroeiing. Er is ook geen uitgezet parcours, wat wil zeggen dat de de deelnemers niet alleen beestachtig lang moeten kunnen lopen, maar ook over uitstekende navigatieskills moeten beschikken. Een gps is verboden en de route verandert elk jaar.

Een nummerplaat uit eigen land maakt deel uit van het ‘inschrijvingsgeld’ van $1,60.

De race zelf bestaat uit vijf loops – 80% offtrail – van elk circa 20 mijl (circa 32 km), goed voor een totale afstand van 100 mijl. Niemand behalve de 40 geselecteerde deelnemers weten wanneer de race zal plaatsvinden – er is geen website en ook geen Facebookpagina van de race.

Wat we wel weten, is dat sinds de eerste editie in 1986 er slechts 17 trailrunners in slaagden om de race uit te lopen, dit is inclusief de 3 finishers van vandaag. Brett Maune en John Kelly liepen de trail twee maal uit en Jared Campbell zelfs drie keer.

Drie maal scheepsrecht

Voor Karel Sabbe is het derde deelname. Twee keer eerder trok hij naar Tennessee met de intentie om een nieuw record op zijn al indrukwekkend palmares te zetten. Zo behaalde hij in een Guiness Wereldrecord: de snelste tijd op de 4300km lange Pacific Trail, à meer dan 80km per dag… Een jaar later interviewden we Karel Sabbe over zijn nieuwe record op de Appalachian Trail. In 2019 was hij de laatste loper die overeind bleef in de mythische Barkley Marathons. En in 2020 zette hij samen mer Merijn Geerts een record neer op de Big Dog’s Backyard Ultra.

En nu de Barkley Marathon dus. Waar hij duidelijk ‘unfinished business’ bij had. Een jaar geleden eindigde zijn race dramatisch, nadat hij tijdens de vierde loop begon te hallucineren en verloren liep. Hier lees je het interview van sponsor Polar met Karel Sabbe vlak voor de start van de Barkley Marathon 2023, met veel info over zijn voorbereiding dit jaar.

Meer records

Records werden overigens ruim voor de dramatische finale verbroken – een nieuw hoogtepunt was de voorlaatste, toen er voor het eerst vier lopers begonnen aan de laatste ronde. De Britse Damian Hall behoorde tot dat kwartet, maar hij verliet al vroeg na een heroïsche poging en zijn eerste deelname aan het legendarische evenement. Jasmin Paris was eerder pas de tweede vrouw ooit die aan de vierde lus begon, maar slaagde er jammer genoeg niet in om de race ook helemaal uit te lopen.

De Fransman Aurélien Sanchez kwam als eerste aan na 58:23:12. Tweede was John Kelly die al voor de tweede keer deelnam met 58:42:23 en derde Karel Sabbe na 59:53:33. Op de valreep dus, want de cut-off time is 60 uur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 4 =