Home Anders Outdoor Team Far Out verslag DE24 Topotrail Trophy – Stage 1!

Team Far Out verslag DE24 Topotrail Trophy – Stage 1!

0
Team Far Out verslag DE24 Topotrail Trophy – Stage 1!

Trailrunnen combineren met oriëntatie op kaart? Dat is zelfs voor de al meer ervaren trailrunners een uitdaging. Gelukkig een waar redacteur Ben Van Dyck zijn hand niet voor omdraait. Lees hier het team Far Out verslag DE24 Topotrail Trophy – Stage 1!

Tekst & foto’s: Ben Van Dyck

Wat is de Topotrail Trophy?

Als je op zoek bent naar een uitdaging die trailrunning en navigatie vaardigheden combineert, wil je misschien eens kijken naar de Topotrail Trophy. Het is een serie van drie races van elk maximaal zes uur, waarbij je zoveel mogelijk checkpoints moet zien te vinden in een natuurlijke en schilderachtige omgeving. Je kunt solo of in een duo team deelnemen en je moet een topografische kaart en een kompas gebruiken om je eigen route uit te stippelen.

De checkpoints zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, elk met een ander type taak en een ander aantal punten. Je moet strategisch zijn over welke categorieën je start, eindigt of overslaat, want onvolledige of gemiste categorieën kosten je punten. Als leek klinkt het allemaal heel ingewikkeld, maar de mannen van DE24 dagen je met goed omschreven taken uit, en als het dan nog niet lukt geven ze met plezier raad. De factor “fun” is voor hen zeer belangrijk.

Wie per wedstrijd het meest aantal klassementspunten verzamelt, wint die wedstrijd. Wie over drie wedstrijden van de Topotrail Trophy heen het meest aantal punten verzamelt, is de eindwinnaar. Niets houdt je dus tegen om mee te doen aan 1 of 2 in plaats van alle drie de wedstrijden van de Topotrail Trophy, of te proeven van een van de andere uitdagingen georganiseerd door DE24, zoals de Checkpoint Challenge in het weekend van 3-4 juni!

Stage 2 van de Topotrail Trophy vindt plaats
op 1 oktober 2023 in Viroinval!

Altijd in voor een uitdaging

Ik had al enige ervaring met oriëntatielopen, nadat ik twee races in Schotland had gelopen. Maar oriëntatielopen zonder bomen is veel gemakkelijker dan in een bosrijke omgeving. De  sport, die eind 19e eeuw in Scandinavië ontstaan is als militaire oefening, spreekt me enorm aan omdat de langere (ultra)trail runs een stuk korter lijken met wat (en dit bedoel ik niet oneerbiedig) bezigheidstherapie. De sport is groot in de Scandinavische landen en moet bij ons nog wat momentum vinden. En daar wil DE24 maar al te graag een steentje aan bijdragen.

Welk type opdrachten je zoal kan krijgen ?

  • Back 2 Basecamp: Bepaal punten op een topografische kaart met behulp van navigatieproblemen. Ga ze dan zoeken in de natuur.
  • Punt 2 Punt: Bepaal met behulp van een navigatieprobleem één punt op de kaart en ga het opzoeken in de natuur. Daar krijg je instructies voor het volgende punt. Enzovoorts…
  • Route 2 Volg: Volg exact een route die op de kaart is uitgetekend. Vind onderweg je checkpoints.
  • Satellite 2 Scan: vind checkpoints in de natuur die zijn gemarkeerd op een satellietfoto van het gebied.

Brakel, vijftig tinten groen

Peter en ik besloten ons als duo in te schrijven voor Stage 1 van de Topotrail Trophy, die plaatsvond op 30 april 2023 in de Vlaamse Ardennen. Voor deze eerste editie van 2023 opteerden Ward en Jonathan (de organisatoren) voor de zonnige heuvels, graslanden en bossen van de Vlaamse Ardennen, met als basiskamp de parking van voetbalclub FC Zegelsem op het grondgebied van gemeente Brakel. Waar we vorige zondag dus voor aanmelding verwacht werden tussen 09u00 en 09u30.

Deze regio staat bekend om zijn glooiende heuvels, bossen en open velden. De starttijd, van het event,  werd om 10.00 uur gegeven (met afklokken om 4 uur diezelfde middag) en het terrein was grotendeels offroad met wat hoogteverschil (+/-1000m). Peter was mijn partner in crime in de Schotse highlands… maar zonder bomen is het oriënteren daar net iets eenvoudiger. Vandaar dat we besloten om deze extra challenge samen aan te vatten.

Team Diesel

We mikten niet op zo’n snelle tijd, maar we wilden zoveel mogelijk checkpoints en liefst zo weinig mogelijk fouten maken, binnen de limiet van zes uur. Verplichte, door de organisatie, begonnen we met de Mojito-reeks. Een ‘back 2 basecamp-categorie’, die ik best uitdagend, maar leuk vond. Ik moest mijn kompas, liniaal, gradenboog en kaart gebruiken om lastige problemen op te lossen en enkele punten op de kaart te lokaliseren. Dit liep bij Peter en mezelf niet van een leien dakje, waardoor we al een achterstand opliepen ten opzichte van de meer ervaren teams. Daarna moesten we naar die punten rennen en bij elk controlepunt een code ophalen. 

Na 12 km was opdracht 1 rond waarna we de categorie ‘route 2 follow’ op ons bord kregen, wat waarschijnlijk de gemakkelijkste maar ons inziens ook de saaiste was. We hoefden alleen maar een lijn op de kaart te volgen en onderweg wat checkpoints te vinden. Er was hier niet veel ruimte voor creativiteit of verkenning, maar het was wel goed als training om de kaart sneller te leren lezen en deze af te stemmen op het terrein.

Extra punten

Gelukkig zat er in deze categorie ook een andere verborgen die extra punten opleveren, de ‘Satellite 2 scan’. Hier moesten we een satellietfoto van het gebied gebruiken in plaats van een topografische kaart en een aantal checkpoints zoeken die erop waren aangegeven. Dit was best een uitdaging omdat sommige kenmerken niet zichtbaar waren op de foto of er van bovenaf anders uitzagen. 

Het lukte ons niet de laatste categorie nog op te lossen. Hiervoor was er te weinig tijd over op de klok of de tijd ging gewoon te snel. Maar Peter en ik zijn best gelukkig met ons resultaat van deze dag. Eens de diesel op gang was, hebben we mooi de zes uren kunnen uitlopen, zonder punten te verliezen in de eerste drie categorieën.

Wat heeft DE 24 nog in petto?

  • Workshops Kaart & Kompas

Theorie en Praktijk. Als voorbereiding op onze leuke trailrunning en oriëntatie wedstrijden, organiseren Ward en Jonanthan regelmatig workshops kaart & kompas voor trailrunners. Ook niet-deelnemers aan de wedstrijden, zijn zeer welkom. Alle workshops gaan buiten door. Wil je graag een topografische kaart kunnen lezen? Dat kompas, hoe gebruik je dat juist? Ga met vertrouwen op stap ‘in the outdoors’ en geniet nog meer van wat de natuur ons als trailrunners kan bieden.

  • ‘Rogaining’ Checkpoint Challenge

De Rogaining Checkpoint Challenge vindt plaats op 3&4 juni in Mouzaive (Vresse-sur-Semois) Ga als team (solo- of duo) gedurende 24, 12 of 06 uur tijd op zoek naar zoveel mogelijk checkpoints, verspreid over de diepgroene, bosrijke en hellende Semoisvallei. De checkpoints zijn aangeduid op een topografische kaart. Ieder gevonden checkpoint draagt bij aan je score. Onderweg loop je via paden die je zelf kiest. Routeplanning, teamwork, uithoudingsvermogen en waardering voor natuur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twintig − vier =