Home Berghen Hoe kies je goede wandelschoenen voor in de zomer?

Hoe kies je goede wandelschoenen voor in de zomer?

0
Hoe kies je goede wandelschoenen voor in de zomer?
(c) Elien Jansen

Goede wandelschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting, daarover zijn we het allemaal eens. En toch ontstaat er wel eens discussie over welke wandelschoenen je het beste kiest voor in de zomer. Sommige wandelaars grijpen al snel naar een lichter of laag model. Maar is dat wel zo verstandig? We vroegen het aan Aurélie Sciales van het Belgische schoenenmerk Berghen.

Foto’s: Elien Jansen

Om maar meteen met de hamvraag in huis te vallen: hoe kies je eigenlijk goede wandelschoenen voor in de zomer?

Aurélie Sciales: “Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de toepassing waarvoor je de schoenen gaat gebruiken. Kies een wandelschoen uit de categorie (A, AB, B of C – zie uitleg hieronder) die bij jouw avonturen past. Ga dus niet voor een lage schacht puur en alleen omdat je denkt dat dat minder warm is. Meer avontuurlijke wandelingen vragen echt wel om een schoen met een middelhoge of hoge schacht. Die geven je voeten namelijk meer ondersteuning en garanderen voldoend stabiliteit op oneven terrein. Daarnaast zijn ook de kwaliteit, pasvorm, het comfort en de functionaliteit van groot belang. Door de juiste keuze te maken zal je namelijk veel langer plezier beleven aan jouw schoenen.”

Vier types

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, AB, B en C.
Maak je korte tochtjes bij mooi weer op vlak of licht hellend terrein? Kies dan voor type A-schoenen met – afhankelijk van de gewenste ondersteuning en stabiliteit – een lage, middelhoge of hoge schacht. Hou je meer van stevigere wandelingen in de vrije natuur of in het middelgebergte op wat ruigere paden? Ga dan voor een schoen met een hoge of middelhoge schacht in de AB-categorie. Voor avontuurlijke trektochten zijn waterdichte en beschermende level B of C-wandelschoenen met een hoge schacht geschikt, het liefst van kwalitatief en hoogwaardig (Europees) leder.

Waar let je vooral in de zomer op qua materiaal, bijvoorbeeld opdat je voeten het niet te warm krijgen en niet gaan zweten?

“De kans op verhitting bij lange wandeltochten is bij warm weer inderdaad groot. Dit is erg vervelend, omdat je wandelschoenen dan niet meer comfortabel zitten. Bovendien neemt de kans op blaren toe als je voeten gaan zweten. Hoe je dit kan voorkomen? Door te kiezen voor goed ademende materialen en membranen. Dan denk ik in de eerste plaats aan kwalitatief leer, zoals het hoogwaardige Europees leder waar Berghen gebruik van maakt. Stoffen zoals mesh nylon of microfiber kunnen ook goed ademen. Beide hebben zo hun voordelen. Vandaar dat Berghen ze vaak combineert. Het mesh-materiaal zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer, terwijl het (nubuck)leder zorgt dat de schoen een goede steun en stevigheid heeft. Onze wandelschoenen zijn bovendien voorzien van een ademend en waterbestendig membraan genaamd Berghen-Tex. Dit membraan helpt de voeten droog te houden door een uitstekende vochtbestendigheid, bij alle weersomstandigheden, maar voert transpiratievocht ook af.”

Welke features maken een schoen extra geschikt voor in de zomer?

“Let op de buiten- en binnenzool! Wandelschoenen van Berghen zijn steeds voorzien van een Ortholite-binnenzool. In tegenstelling tot traditionele schuiminlegzolen, wordt de schuiminlegzool van OrthoLite gedurende de hele levensduur van het product minder dan 5% samengedrukt. Dit betekent dat het schokdempend vermogen, de aanpasbaarheid, het comfort en de prestaties nooit veranderen. De Open Cell-technologie zorgt voor een betere luchtcirculatie in en rond de schuiminlegzool, en is daarnaast een systeem voor vochtbeheer dat de uitwaseming van damp bevordert, wat voor een frissere, drogere en gezondere omgeving zorgt in om het even welke situatie. Qua buitenzool zijn de meeste van onze modellen uitgerust met Vibram-zolen. Vibram is een merk dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van slijtvaste rubberen buitenzolen, gemakkelijk herkenbaar aan het gele logo. De zolen zijn gemaakt van een speciaal rubbermengsel dat een uitstekende grip en comfort biedt. De indeling, vorm en hoogte van het zoolprofiel zijn ontworpen en geoptimaliseerd om perfect in de schoen te passen.”

Heb je nog extra tips?

“Al meteen als je ze past, moeten wandelschoenen comfortabel zitten en je goed ondersteunen. We raden aan om ze ’s avonds te proberen, met een paar sokken die geschikt zijn voor wandelingen en trektochten. En zelfs dan hou je er best rekening mee dat je vooraan nog voldoende speling hebt. Let er ook op dat je de veters ter hoogte van de enkels goed aanspant, zodat de voet niet glijdt in de schoen, en je ze bovenaan de voet iets losser laat, om je tenen genoeg speelruimte te geven. Tijdens het wandelen gaan je voeten immers altijd iets zwellen en is het best als je tenen niet worden samengedrukt. In dit geval schokken je voeten namelijk voortdurend tegen de onderkant van de schoen, wat blaren en andere minder fijne complicaties met zich kan meebrengen. Tot slot nog iets wat veel mensen over het hoofd zien: draag wandelsokken van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol. Deze zijn namelijk veel beter in het verwerken van vocht. Daardoor gaan ze in tegenstelling tot sokken van bijvoorbeeld polyester of nylon veel beter om met zweet.”

Welke schoenen van Berghen zijn bij uitstek geschikt voor de zomer?

“Het model Grasse is een lage, ultralichte unisex schoen, die de techniek van een wandelschoen combineert met de lichtheid van een sneaker.
Deze schoenen zijn ideaal om de stad te verkennen, voor wat langere boswandelingen of gewoon voor dagelijks gebruik.
Dit model heeft een bredere constructie, waardoor het ideaal is voor voeten die meer ruimte nodig hebben. De Vibram-buitenzool heeft een breed gripoppervlak en een bijzondere noppenstructuur. Dit zorgt voor een uitstekende grip op stenen of rotsen. De EVA-tussenzool zorgt dan weer voor een licht gevoel en betere schokabsorptie. Ook deze schoen is voorzien van een ademend en waterbestendig Berghen-Tex-membraan dat transpiratie afvoert en de schoen uitstekend bestand maakt tegen vocht van buiten af.”

Over Berghen

Berghen is een Belgisch merk dat gezinnen al 30 jaar voorziet van kwalitatieve wandelschoenen. Alle in Europa gemaakt, met oog voor kwaliteit en detail, en in samenwerking met Italiaanse specialisten-designers. Berghen kiest bewust voor korte ketens in Europa, hoogwaardig Europees leder en veters van 100% gerecycleerd polyester voor alle modellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf + dertien =