Home Nieuws Wandelen met kinderen in Willebroek: nieuwe wandellus speurt naar otters en bevers

Wandelen met kinderen in Willebroek: nieuwe wandellus speurt naar otters en bevers

0
Wandelen met kinderen in Willebroek: nieuwe wandellus speurt naar otters en bevers

Deze zomer doken burgemeester Eddy Bevers samen met enkele jonge avonturiers en hun ouders Blaasveldbroek in op zoek naar otters en bevers. Ze waren de eersten die de nieuwe kinderwandellus van 3,7 kilometer met infopanelen en doe-opdrachten mochten uittesten. 

De wandellus werd gerealiseerd door Gemeente Willebroek, Open Ruimte in en Rond Mechelen, Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpark Rivierenland. Ze maakt deel uit van ‘Samen op Pad’, de digitale wandelkaart op kindermaat die 23 kindvriendelijke wandellussen in Mechelen en haar buurgemeenten bundelt.

Speuren naar otter en bever

De nieuwe wandellus van 3,7 km verkent het leefgebied en de leefwijze van twee opmerkelijke waterzoogdieren: de speelse otter en de bouwlustige bever. Onderweg werk je mee aan een beverdam, leer je lopen met zwemvliezen en besnuffel je castoreum, een speciaal geurtje dat bevers gebruiken om hun leefgebied af te bakenen. Je kan ook even halt houden bij het otterbevermuseum in het Scheyvaertshof en op het otter-bevereiland, een idyllische speel- en picknicklocatie.

Een van de kinderen die mee op pad ging, was alvast laaiend enthousiast en heeft meteen ook een nieuw lievelingsdier: de otter. “Ik hoop er hier ooit zelf eentje te kunnen spotten!

De zeldzame otter werd al meermaals waargenomen in Blaasveldbroek en ook enkele beverfamilies voelen zich hier al jaren helemaal thuis.

Mee mogelijk dankzij Coronaherstelfonds

“Dankzij een subsidie van het Europees Corona herstelfonds van de Provincie Antwerpen konden we heel wat extra spelprikkels in deze wandeling verwerken”, vertelt Maud Willemen, projectmedewerker Open Ruimte In en Rond Mechelen.  “Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal kunnen vaststellen hoe belangrijk het voor onze mentale gezondheid is om de natuur in te trekken. Die positieve gedachte is ons uitgangspunt om via het Europees coronaherstelfonds overal in de provincie kansen te geven aan nieuwe initiatieven waar iedereen beter van wordt. Dit is een mooi voorbeeld waar je over de generaties heen van kunt genieten,” vertelt gedeputeerde voor Plattelandsontwikkeling Kathleen Helsen.

Jan De Haes, gedeputeerde voor milieu en natuur en voorzitter van Regionaal Landschap Rivierenland geeft verdere uitleg: “Samen met de Regionale Landschappen werken we aan een betere omgeving om te leven, voor mens én dier. Daarnaast is ook werken rond beleving een kerntaak van het Regionaal landschap, denk aan het uitwerken van  een netwerk aan wandel- en fietsroutes waarbij onze inwoners nieuwe stukjes natuur kunnen ontdekken, maar kinderen zich ook kunnen uitleven op talloze speelplekken. Dit project sluit hier naadloos bij aan en daarom hebben we er vanuit het Regionaal Landschap Rivierenland er met enthousiasme onze schouders onder gezet.”


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × vier =