Home Featured European Outdoor Film Tour 2023/2024: Avontuur heeft zoveel gezichten!

European Outdoor Film Tour 2023/2024: Avontuur heeft zoveel gezichten!

0
European Outdoor Film Tour 2023/2024: Avontuur heeft zoveel gezichten!
© Sophie Planque

De European Outdoor Film Tour (EOFT) 2023/2024 laat de harten van de  buitenmensen weer sneller kloppen. In zes kortfilms, samen goed voor meer dan 120 filmminuten, krijg je de vele gezichten van buitensport en avontuur in al hun glorie te zien. De première in België vindt plaats op 22 oktober in Antwerpen en trekt daarna naar achtereenvolgens Genk, opnieuw Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent.

E.O.F.T. verzamelt de zes beste avonturenfilms

De European Outdoor Film Tour is het grootste outdoor filmfestival van Europa. Al sinds 2001 verzamelen de initiatiefnemers elk jaar de beste avonturenfilms en tonen die op het grote scherm. Het filmfestival trekt doorheen heel Europa, alsook Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore. In oktober en januari is het de beurt aan België. Het gehele, avondvullende programma met toelichting duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.

De hoofdrolspelers zijn één voor één avonturiers in hart en nieren die hun grenzen verleggen op het gebied van bergbeklimmen, klimmen, mountainbiken, kajakken, paragliden, skiën, snowboarden en nog veel meer. Alleen de meest gedurfde ideeën en de meest avontuurlijke en fascinerende personages komen in de filmselectie terecht. Zo garandeert de EOFT jaar na jaar een ongeëvenaard avontuur van de bovenste plank.

 

Zes films, zes verschillende gezichten

THE GREAT TRAVERSE (fietsavontuur)

Sophie Planque (het gezicht van de EOFT 2023/2024) en Jérémy Vaugeois fietsen van Alaska naar Vuurland. Gedurende hun tweeënhalfjarige roadtrip, fotografeert Sophie niet alleen de meest adembenemende landschappen van Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, maar ook de ontmoetingen met allerlei uiteenlopende bewoners, die zij en Jérémy onderweg ontmoeten. Aan het einde van hun reis hebben ze niet alleen twee indrukwekkende continenten en hun bewoners, maar vooral ook zichzelf beter leren kennen.

Lengte: 31 min (EOFT edit) /  Regie: Sophie Planque / Met: Sophie Planque, Jérémy Vaugeois / Productie: Frankrijk, 2020 / Klik hier voor de trailer

TRIPLE EDGE (klimmen)

De twee berggidsen en alpinisten Michi Wohlleben en Lukas Hinterberger leggen zichzelf een bijzondere inspanning op: ze willen de drie toppen van de Salbitschijen, een bergmassief in de Urner Alpen, met uitzicht op Göschenen in het Zwitserse kanton Uri, voor het eerst in de winter beklimmen. Daarmee staan ze voor een uitdagend avontuur op bijna 3000 meter hoogte.

Lengte: 15 min / Regie: Nikolaus Mahatsek / Met: Michael “Michi” Wohlleben, Lukas Hinterberger / Productie: Zwitserland & Duitsland, 2023

THE NINE WHEELS (MTB)

Emric (10) en Raoul (13) Schneeberger kennen bijna elk bikepark in Europa. Zij en hun ouders Toni en Laetitia blijven nooit lang op een plek. Het gezin woont in een grote camper waardoor Emric en Raoul om de paar dagen op een andere plek trainen. Het mountainbikeparadijs heeft echter ook een keerzijde. Laetitia leidt namelijk aan een progressieve zenuwziekte en heeft in toenemende mate motorische beperkingen. Niet in de laatste plaats daarom hebben zij besloten om van veel uiterlijke vormen afstand te nemen en meer in het hier en nu te leven en er zo het beste van te maken.

Lengte: 20 min / Regie: Santiago Burin des Roziers / Met: Laetitia Schneeberger, Toni Schneeberger, Emric Schneeberger, Raoul Schneeberger / Productie: VK, 2022 / Klik hier voor de trailer

SUMMITS IN THE SKY (paragliden)

Het team van de Franse paraglider Antoine Girard zet koers naar de Karakorum in Mongolië en verkent met hun glijschermen het luchtruim tussen de imposante zeven- en achtduizenders in de omgeving. Ondanks mogelijk zuurstofgebrek, ligt voor hen een nieuw paraglidinghoogterecord binnen handbereik.

Lengte: 11 min (special EOFT edit) / Regie: Bertrand Delapierre / Met: Antoine Girard, Francois Ragolski / Production: Duitsland & Frankrijk, 2023 

972 BREAKDOWNS (motoravontuur)

Johannes, Elisabeth, Efy, Anne en Kaupo hebben net de kunstacademie afgerond en willen nu iets van de wereld zien, vreemde culturen beleven en nieuwe indrukken opdoen.  Ze gaan op weg naar New York op vier Russische Ural-motorfietsen met zijspan. Van Halle (Saale) gaan ze via Oost-Europa, Kazachstan en Mongolië naar het Hoge Noorden van Rusland. Via de Beringstraat komen ze in Amerika. Maar voor het zover is, moeten ze veel pechgevallen oplossen, want hun motorfietsen zijn oud en niet bepaald betrouwbaar…

Lengte: 37 min (EOFT edit) / Regie: Daniel von Rüdiger / Met: Johannes Fötsch, Kaupo Holmberg, Anne Knödler, Elisabeth Oertel, Efy Zeniou / Productie: Duitsland, 2020 

SHIFTING (snowboarden)

De prosnowboarder Franse Camille Armand is bekend vanwege zijn kunstige en snelle stijl. In zijn thuisstad Chamonix rijdt deze 30-er zonder concurrentie. In de Noorse Lyngenalpen ziet monsieur Armands gevoel voor sneeuw er nog indrukwekkender uit. vertaal dat naar een groot bioscoopscherm en je weet dat je aan het scherm gekluisterd bent!

Lengte: 7 min / Regie: Antoine Frioux / Met: Camille Armand / Productie: France, 2023 

De data in België en Nederland

In België kan je op volgende dagen en locaties de prachtfilms bewonderen:

  • 22 oktober om 20 uur in Antwerpen
  • 23 oktober om 20 uur in Genk
  • 27 oktober om 20 uur in Antwerpen
  • 24 januari 2024 om 20 uur in Brussel
  • 25 januari 2024 om 19:30 in Charleroi
  • 26 januari 2024 om 19:30 in Gent

In Nederland start het filmfestival in Eindhoven (op 25/10) om vervolgens te verhuizen naar ’s Hertogenbosch (28/10), Den Haag (29/10), Nijmegen (4/11) en Rotterdam (6/11).

Boek snel je tickets.

www.eoft.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

negen − vijf =