Home Active Leisure Getest! Lichtgewicht tent Halland 2 LW van Nordisk

Getest! Lichtgewicht tent Halland 2 LW van Nordisk

0
Getest! Lichtgewicht tent Halland 2 LW van Nordisk
©Elements B.V.

Kamperen tijdens je meerdaagse trekking of bikepackingtrip? Dan kun je simpelweg niet zonder een lichtgewicht tent. Wij mochten van Elements bv (de verdeler van topmerken zoals Nordisk, Patagonia, Klean Kanteen, Care Plus en Smartwool) de lichtgewicht tent Nordisk Halland 2 LW uittesten en zijn aangenaam verrast! 

De Halland 2 LW lichtgewicht tent op papier

lichtgewicht tent
© Elements bv

De Halland 2 LW tent van Nordisk is een lichte, maar toch ruime tweepersoonstent die niet inlevert op comfort of functionaliteit. De tunneltent heeft een uniek laag draaggewicht van 1,5 kg. Door de kleine pakmaat neemt de tent bovendien weinig ruimte in beslag. Ideaal als trekkerstent voor wandel-, fiets-, en motortochten.

De tunneltent is volledig gemaakt van ripstop nylon. Het grote voordeel van deze stof is de extreem grote treksterkte en inscheurweerstand. Door de materiaalkeuze en tunnelvormige constructie is de tent uiterst stabiel tegen windstoten en erg waterafstotend. Bovendien is de Halland 2 LW eenvoudig op-en af te bouwen dankzij de twee zeer lichte aluminium tentstokken. De binnentent is comfortabel en voorzien van opbergzakken. De voortent, met een zithoogte tot 100 cm, biedt de kampeerder een uitstekende schuilplaats bij slecht weer. Ook is er genoeg ruimte om rugzakken op te bergen en te koken.

De tester

Lichtgewicht tent
© Ophélie Jammaers
  • Vrouw, 25 jaar
  • Fervente hiker
  • Favoriete natuurgebied in de buurt: De Teut, Zonhoven
  • Favoriete meerdaagse trektocht ter wereld: Cordillera Huayhuash circuit, Peru

Halland 2 LW lichtgewicht tent getest!

De eerste indruk

lichtgewicht tentHoe kan een tent zó compact zijn?! Oké, compact, maar tegelijkertijd licht?

Toen ik de tent ging afhalen bij Elements, de Belgische verdeler van een hele reeks aan topoutdoormerken, was ik écht aangenaam verrast. Ik had natuurlijk wel al eerder een lichtgewicht tent gebruikt, maar deze wogen bijna het dubbele. Alle onderdelen zoals haringen en tentstokken zitten mooi geordend in aparte zakjes. De verpakkingszak is trouwens voorzien van compressiestraps, zodat het pakketje extreem compact kan worden gemaakt.

Op de koop toe kreeg ik er nog een footprint bij. Dit grondzeil is erg handig omdat het de ondergrond van je tent extra bescherming geeft en de condens sterk vermindert. Ik kreeg op voorhand video’s toegestuurd met instructies over hoe ik de tent moest opzetten. De eerste indruk was dus veelbelovend!

In de praktijk 

Setting

De laatste week van de zomervakantie; het ideale moment op op micro-avontuur te gaan dichtbij huis. Mijn vriend en ik verzamelen ons matjes, slaapzakken én niet te vergeten- onze Halland 2 LW tent – en vertrekken met onze trekkingrugzak richting het heidegebied De Teut in Zonhoven. We wandelen een stukje door het bos tot we uitkomen op een weids landschap van natte heide. De heidestruikjes staan in bloei en werpen een paars deken over het mulle zand. We wijken van de route af en volgen een zandweg omhoog tot we een prachtig uitzicht hebben over de paarse heidevelden. En juist daar duikt er een klein, groen grasveldje voor ons op. Op een betere spot konden we niet hopen.

Opzetten

We kiezen een vlak stukje ondergrond en spreiden de footprint uit. Vervolgens beginnen we met het opzetten van de tent. De twee lichte aluminium stokken zijn kleurgecodeerd en klikken supersnel in elkaar. Doordat de kleuren van de stokken matchen met die van de tenttunnels, is het eenvoudig om de basisstructuur recht te zetten. Het is even zoeken hoe we de footprint moeten vastmaken, maar al snel hebben we door dat we deze met dezelfde haringen als de tent moeten bevestigen in de ondergrond. Gelukkig was het niet nodig om de stormkoorden te gebruiken, anders hadden we te weinig haringen. In de basislevering zitten maar 15 pinnen. Al meteen een tip dus: koop enkele extra haringen van Nordisk zodat je zowel het grondzeil, de tent als de stormtouwen goed kan vastmaken.

Een belangrijk pluspunt van deze tent is dat je hem in één keer kan opzetten. Daarmee bedoel ik dat de binnen- en buitentent aan elkaar vast kunnen blijven zitten en de tent dus snel opstaat. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de binnentent al vochtig wordt als het bijvoorbeeld aan het regenen is.

lichtgewicht
© Ophélie Jammaers
Inrichting

Matjes erin, slaapzakken uitgerold, en… genieten maar! De slaapruimte is ruim en comfortabel genoeg om twee slaapmatjes naast elkaar te leggen. Bovendien zijn er aan de zijkant zakjes om belangrijke spullen in op te bergen zoals je gsm, hoofdlampje, wc-papier of portefeuille. In het plafond zijn ook twee lusjes verwerkt om eventueel een leeslampje of korte waslijn op te hangen – leuke extra!

Wat ons opviel was dat de binnendeur makkelijk op te rollen en weg te duwen was in een handig zakje aan de linkerkant van de ingang. Bovendien zorgt het muskietennet ervoor dat je de deur van de binnentent kan openlaten zonder te vrezen dat insecten jouw personal space zullen binnendringen. Ook is het aangenaam dat er genoeg verluchting is door de ventilatie-openingen aan beide kanten van de tent. Zowel gedurende de nacht als in de ochtend bleek het tentdoek geheel droog te blijven.

De voortent is ruim genoeg voor twee rugzakken en biedt je voldoende plaats om in te koken bij slecht weer (met de flap open en met de nodige voorzichtigheid uiteraard). Dankzij de footprint blijft ook hier alles lekker droog. De ingang is langs de zijkant, wat op zich gemakkelijk is, maar het panoramisch zicht verhindert. Ik ben tenten gewoon met een full view aan de voorkant, dus dit viel mij wat tegen – maar desalniettemin heb je nog steeds zicht op wat er zich buiten afspeelt.

Nabeschouwing

Het lage gewicht, compacte formaat en speciale features van de tent maken de Nordisk Halland 2 LW voor mij een heerlijke lichtgewicht trekkerstent. Het enige minpunt is wat mij betreft het gemis van enkele haringen. Koop dus zelf wat extra haringen bij Nordisk als je ook de footprint wil gebruiken.

lichtgewicht tent
© Ophélie Jammaers

Deze tent is verkrijgbaar bij o.a. A.S. Adventure, De Kampeerder, Berghut, Avventura en Kariboe.

Wil jij een tent aanschaffen, maar weet jij niet waar je rekening mee moet houden? De ideale tent kiezen is geen sinecure. In dit artikel geven we je een aantal tips die je alvast op weg zetten. Happy camping!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × 2 =