Home Featured DOEN 16 september: World Cleanup Day

DOEN 16 september: World Cleanup Day

0
DOEN 16 september: World Cleanup Day
© Stefan Lambrechts

Sinds 2018 is World Cleanup Day uitgegroeid tot de grootste burgerbeweging. 197 landen en meer dan 71 miljoen vrijwilligers streven allemaal naar een schonere planeet. Lees hier hoe jij met deze 3 initiatieven op 16 september je steentje kan bijdragen. 

Deurne Ruimt Op (DROP)

© Provincie Antwerpen

Provinciaal Groendomein Rivierenhof geeft het Rivierenhof en Park Groot Schijn zaterdag een grondige opruimbeurt waar jij bij kan helpen. Rond 9u30 verwelkomen de trommelende vuilnismannen van ‘VAN SLAG’ je met opzwepende beats aan de kasteelvijver in het Rivierenhof. Om 10 uur is het dan tijd om de handen uit de mouwen te steken. In groepjes trek je samen met een gids het park in. Doe best stevige schoenen aan en kleren die vuil mogen worden. De organisatie zorgt voor prikstokken en afvalzakken.

 

2 uur lang geef je het beste van jezelf. Via de gratis app WePlog kan je het aantal opgeruimde kilometers bijhouden. Bezoekers kunnen nagenieten van hun goede daad voor mens en natuur met een drankje en een unieke kindervoorstelling van theatergezelschap Gusta met in de hoofdrol, afval natuurlijk. Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via de website van Deurne Ruimt Op. 

Vuilzak kajakken op de Binnendijle

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat is wat de Mechelaar Xavier Cloetens wilde bereiken met het concept vuilzak kajak. Op de Binnendijle in Mechelen kan je elke dag tussen 9u en 18u gratis kajakken op voorwaarde dat je het drijvend zwerfvuil mee helpt opruimen. De buurtbewoner kreeg hiervoor steun van hotel/restaurant Van der Valk Mechelen. Zij zorgen voor de begeleiding, de kajaks en roeispanen, en ze stellen het ook open voor iedereen. Je hoeft dus geen hotelgast te zijn om de kajaks te reserveren. Dit concept is vanuit Scandinavië overgewaaid naar ons. Ondertussen kan je niet enkel in Mechelen, maar ook in steden zoals Gent en Kortrijk heel het jaar door je steentje bijdragen. In Dendermonde kan je op World Cleanup Day op 16 september voor  één dag gratis kajaks en sups krijgen om de oude Dender vanop het water een schoonmaakbeurt te geven. Inschrijven is verplicht. 

Manneken-Pis wordt straatveger voor World Cleanup Day

© Stad Brussel

Woensdag 13 september trekt Manneken-Pis alvast zijn straatvegerskostuum aan ter voorbereiding van World Cleanup Day. 16 september wordt een netheid dorp georganiseerd op het Willemsplein in Laken. Op het programma: animatie, verschillende concerten, bewustmakingsstands rond openbare netheid en natuurlijk niet te ontbreken: afvalverzameling. Op verschillende locaties zijn er straatvegers van de openbare netheid aanwezig. Samen met hen kan er tussen 10u en 16u zwerfvuil geraapt worden. Het nodige materiaal zoals afvalgrijpers, handschoenen, vuilniszakken en fluohesjes worden ter plaatse verstrekt. Dit jaar valt er ook iets te winnen. De straatveger die de mooiste foto van een opruimactie verstuurt, ontvangt 150 euro. Wie niet waagt, niet wint. Inschrijven is verplicht.

Vind je in jouw buurt geen actie of wil je op een andere manier jouw steentje bijdragen? Zelfs door te ploggen (combinatie van het Zweedse ‘plocka upp’ (oprapen) met ‘jogging’) kan je de wereld een stukje properder maken. Samen voor een betere wereld! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

12 + dertien =