Home Featured Thank Gravel It’s Friday! After work gravelroute vanuit Mechelen

Thank Gravel It’s Friday! After work gravelroute vanuit Mechelen

0
Thank Gravel It’s Friday! After work gravelroute vanuit Mechelen

Een knipoog naar de beroemde hashtag #TGIF (Thank God It’s Friday); onder die noemer trekken wij er met de gravelbike op uit om het weekend passend in te zetten. TGIF-sessie nummer 2 vertrekt en eindigt in Mechelen. Het verslag en de foto’s van deze gravelroute vanuit Mechelen bij een zonovergoten valavond ontdek je hier.

Tekst: Jan Van Herck @bike.training / Foto’s: @fonsimages

Gravelroute vanuit Mechelen

Start en aankomst liggen in Mechelen, waar de inwoners beter bekend zijn als de maneblussers. Of we de maan effectief gaan zien is nog maar de vraag. We hebben om 18u midden in het stadscentrum afgesproken met gids-voor-één-avond Wesley, roepnaam Wes, aan Peloton de Paris.

Deze cycling boutique viert intussen al haar tienjarig bestaan en de het concept (fietscafé en kledijwinkel) is bekend onder de gravelaars. De winkel is nog net open en na een verfrissend drankje zetten we aan voor de kickoff van het weekend met deze ‘Thank Gravel it’s Friday’gravelroute vanuit Mechelen. Beter bekend als… TGIF.

Maneblussers

Mechelaars worden dus maneblussers genoemd naar een volksverhaal uit 1687. Kort samengevat dacht men tijdens het verlaten van een dorpscafé dat de St-Romboutstoren in brand stond en organiseerde men naarstig de bluswerken. Tot men vaststelde dat de gloed van de volle maan in combinatie met laaghangende bewolking verantwoordelijk was voor deze illusie. De term maneblussers is dus ontstaan als spotnaam maar intussen dragen de Mechelaars de naam met veel trots. Allerhande activiteiten, artisanale bieren en volkse feesten worden verbonden aan de maan en de stad. Mee in datzelfde rijtje: de Dusty Moon gravelride… (https://dustymoon.cc/)

Wie midden in het centrum van de stad start, moet vanzelfsprekend een uitweg zoeken en fietst ‘tegen de stroom in’. De Mechelaars trekken naar de stad om het weekend in te zetten en te aperitieven, wij verlaten de stad voor een portie gravelplezier. Een eerste keer trekken we vol door op de gravelstrook langs de Eglegemvijver. Het pad is breed zodat we 2 aan 2 naast elkaar kunnen rijden en de grind knispert en knarst onder onze banden. Heerlijk. Aan vijvers trouwens geen gebrek. Op een drafje rijden we ook nog langs de immense visvijver in Weerde en de bekende ‘plas’ aan het Bloso domein in Hofstade.

Het Zennepad

Maar het blijft niet exclusief bij vijvers en plassen. De rode draad doorheen deze gravelrit zijn de Zenne en de Dijle, twee rivieren die iets boven Mechelen samenkomen. De jaagpaden langs zo’n kronkelende rivier kunnen gerust bestempeld worden als ideale gravelwegen. Strak aangelegd met hard aangestampte grind, voldoende breed en zonder hoogteverschil. Het gevolg laat zich alvast raden. Ketting naar rechts en volop kracht zetten op de pedalen. Vol gas het weekend tegemoet.

Maar deze gravelroute vanuit Mechelen reduceren tot het Dijle- en Zennepad doet de route onrecht aan. Er valt namelijk veel meer te ontdekken in deze regio. Zoals het pad waar je recht door de koeienweide mag/kan/moet (zelf schrappen wat niet past) fietsen inclusief vreemd aankijkende viervoeters. Let op voor koeienvlaaien trouwens. Of de zandstrook waar we Wout van Aert en Mathieu van der Poel gewijs extra rondjes draaien. Of de smalle singletrack dwars door een immens maisveld. En tot slot moeten we zeker ook de houten north shore constructie vermelden. Deze slingert heerlijk door een drassig bosgebied, beschermt ons tegen modder en zorgt voor een vlotte passage.

Aan de oever…

Aan de oever van de Dijle zat een kikker in het riet. Dit lied uit onze kindertijd flitst opnieuw door ons brein tijdens de gravelstroken in de buurt van de Hansbrug waar we even halthouden voor een korte pauze. De gravelweg slingert van links naar rechts en weer terug en vormt een ideaal decor om de ondergaande zon gade te slaan en een laatste keer de kracht van die ster op ons gelaat te voelen. De duisternis doet stilaan zijn intrede, we schakelen de lampjes aan en zien de maan maar ook laaghangende bewolking verschijnen nabij het natuurreservaat het Mechels Broek. In de verte doemt de stad en de St-Romboutstoren op. Vrijwel tegelijkertijd verschijnt er een oranje gloed. Zou de legende van de maneblussers dan toch waar zijn?

Heb je de smaak te pakken en wil je deze gravelroute vanuit Mechelen (50 kilometer met 130 hoogtemeters) ook eens rijden? Dat kan via deze link. Heb jij ook een after work gravelroute die je ons wil leren kennen? Aarzel niet en neem contact op de met redactie.

Ontdek ook deze after work route vanuit Leuven.

#tgif #gravelroute #faroutgreatoutdoors

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 1 =