Home Lees Far Out Online 2023 > Lente/Zomer Product review: Petzl Tikka 5-range – no-nonsense verlichting!

Product review: Petzl Tikka 5-range – no-nonsense verlichting!

0
Product review: Petzl Tikka 5-range – no-nonsense verlichting!

Petzl-innovaties hebben de afgelopen jaren hoge ogen gegooid met Reactive Lighting, een technologie die de lichtstand automatisch aan de omgeving aanpast, alsook het design van de minimalistische IKO. Het nieuwe Tikka 5-gamma gaat dit jaar met de eer lopen. De drie lampen in deze familie bieden no-nonsense verlichting voor de buitenavonturier: ontmoet de Tikkina, Tikka en de Actik.

Het Franse familiebedrijf Petzl is een legende in de klimsportscene en hun lampen zijn ook geliefd bij trailrunners, wandelaars en kampeerders. Ben je op zoek bent naar een betrouwbare hoofdlamp, die je zonder enige handleiding direct snapt? Dan vind je er in het gamma van Petzl gegarandeerd één. Of meerdere, eigenlijk.

Het nieuwe gamma op papier…

Qua uiterlijk zien de lampen uit de 5e generatie van de Tikka er bijna hetzelfde uit. De drie modellen volgen het Hybrid concept-design en kan je dus zowel met AAA batterijen gebruiken als met de oplaadbare accu Petzl Core. In de prestaties en functionaliteit zijn er daarentegen flinke verschillen.

De Tikkina is het ‘instapmodel’, waarbij je een lichtbundel krijgt tot wel 300 lumen. Meer dan voldoende voor een nachtelijke hike.

Bij de Tikka krijg je 350 lumen en de lamp is uitgerust met rood licht, om je nachtzicht te behouden. Er zit een vergrendelfucntie op, zodat de lamp niet kan aangaan in je rugzak, alsook glow in the dark, superhandig als je ’s nachts in de tent je lamp zoekt. Daarnaast krijg je er ook een handig opbergzakje bij, dat kan dienen als een sfeervol lichtje in de tent, of op de kampeertafel.

De compacte en krachtige Actik heeft alles wat de Tikka heeft, plus een extra led voor beter zicht en een lichtopbrengst tot 450 lumen. Deze lamp is net als de andere modellen voorzien van drie verschillende lichtsterktes, twee lichtstanden, een knipperfunctie, en een rode ledmodus. Naast kampeerlamp is deze ook zeer aan te raden om te joggen in het donker.

Extra pluspunt

In combinatie met de Core-batterij doe je er nog een stevige lumen-schep bovenop, want de lampen zijn zo geprogrammeerd, dat het gebruik van de Petzl Core wordt herkend. Dat geeft de Tikka tot wel 450 lumen en bij de Actik is dat maar liefst 600 lumen.

De Petzl Core koop je voor € 30 en je bespaart er tot wel 900 wegwerpbatterijen mee. Doen al die lumens je niet zoveel, weet dan dat de lampen uit de Tikka 5-range met deze batterij tot wel 100 uur branden.

En in de praktijk

Schakelen tussen de drie helderheidsniveaus doe je simpelweg met de enige knop die op het lampje zit.

De hoofdband is gemakkelijker te verstellen en de hoofdlampjes zijn tegenwoordig niet alleen naar beneden te richten, maar ook naar boven. Dan kan heel erg handig zijn als je het lampje om je nek hangt. Bijvoorbeeld om een boek te lezen.

Elke model is er in vier verschillende kleuren dus er past er zeker ook een bij jouw outdoor outfit!

www.petzl.com


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + 2 =