Home Bestemmingen 5 prachtige herfstwandelingen in Litouwen

5 prachtige herfstwandelingen in Litouwen

0
5 prachtige herfstwandelingen in Litouwen

Wie Litouwen hoort, denkt niet meteen aan prachtige landschappen en ongerepte bossen, maar voor natuurliefhebbers is er een overvloed aan wandelpaden aanwezig. Of je nu een fervente wandelaar bent of een beginner, er is voor ieder wat wils. Ontdek het oudste natuurlijke eikenbos, bezoek een bizonkwekerij en kom alles te weten over het culturele erfgoed van Litouwen tijdens deze vijf herfstwandelingen. 

1. Wandelen tussen jeneverbesbomen

Net buiten Kaunas, de op één na grootste stad van Litouwen, ligt het Kauno Marios Regional Park. Deze omgeving staat bekend om zijn 1.3 km lange Arlaviškių wandelweg. Dit schilderachtige pad nodigt je uit om te genieten van een adembenemend panorama. Onderweg kijk je uit op de uitgestrekte Nemunas-rivier, het Dabinta-eiland en een vijf hectare groot jeneverbos. Je doorkruist een divers natuurgebied met niet enkel jeneverbesbomen, maar ook steppegrasland en moerassen.

 

2. Oase van zandduinen

De felbegeerde zandduinen van Litouwen vind je niet alleen terug in het westen van het land aan de Baltische Zee, maar ook in het zuidelijk gelegen Dzūkija Nationaal Park. In dit park huisvest het grootste aaneengesloten duingebied waar zich het hart van het nationaal park bevindt, namelijk het Marcinkoniu Geomorfologisch Reservaat. Hier worden de vorming van het landschap en de geologische processen bestudeerd. Hierdoor ontdek je hoe de omgeving zich doorheen de jaren ontwikkelde en je leert er meer over de geologische geschiedenis van het land. Om het Dzūkija Nationaal Park te bezoeken, reis je best langs de Marcinkonys-Varėna-weg waar uitgestrekte zandduinen en pittoreske landschappen jouw pad kruisen.

 

3. Ontdek het oudste eikenbos

Voor natuurliefhebbers mag de Dūkštai Oak Grove Nature Trail, een van de oudste en grootste natuurlijke eikenbossen van Litouwen, niet ontbreken. Dit bos is een schatkamer van biodiversiteit. Tussen de eikenbomen, die al twee eeuwen standhouden, leven diverse zeldzame en bedreigde diersoorten, planten en schimmels. Lang geleden werden deze majestueuze bomen vereerd als goden. De houten standbeelden die je nog steeds terugvindt in het bos, zijn het bewijs van deze spirituele betekenis. Terwijl je door het eikenbos wandelt, waan je jezelf in een betoverende wereld waar de ongerepte natuur en het cultureel erfgoed van Litouwen samenvloeien.

4. Sta oog in oog met de bizon

In het Nationaal Park Dzūkija kan je niet alleen een oase aan zandduinen vinden, maar ook een bizonkwekerij. Deze kwekerij is gelegen tussen de dorpen Marcinkonys en Zervynos. Hiermee wil Litouwen de Europese bizon, beter bekend als de wisent, beschermen. Deze imposante dieren worden als nationaal symbool beschouwd. In het nationaal park kom je oog in oog te staan met de wisent terwijl je alles te weten komt over hun gedrag, de ecologie en de inspanningen die geleverd worden om hun voortbestaan te garanderen.

 

 

5. Landelijke heuveltoppen en historische verhalen

Vorig jaar werden er in Kaišiadorys, een stad in het zuidoosten van Litouwen, tien nieuwe wandelroutes uitgestippeld van verschillende moeilijkheidsgraden. Dankzij de idyllische landschappen is deze regio een paradijs voor wandelaars. De Mergakalnis-klif, hoog boven de oevers van de Kaunas-lagune, is een van de opmerkelijkste bezienswaardigheden in dit gebied. Op deze uitkijkpost geniet je van een adembenemend panorama. Ook de Masiejūnai-heuvel, waar volgens de lokale legendes een reus rust, is een opmerkelijke tussenstop. Dit historische verhaal geeft een mysterieus karakter aan de regio en dompelt je onder in de rijke folklore van Kaišiadorys.

 

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast over Litouwen als wandelbestemming? Kom meer te weten over dit land vol verrassingen in ons artikel ‘Outdoorvakantie in Litouwen‘.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × vijf =