Home Nieuws Overnachten in off-grid cabins in Nederland

Overnachten in off-grid cabins in Nederland

0
Overnachten in off-grid cabins in Nederland

Rust, ruimte en eenvoud. Je één voelen met de natuur. Schermtijd naar 0 en terug naar de essentie van het leven. In de zelfvoorzienende hutten van Cabiner ervaar je hoe het is om off the beaten track te gaan. Far Out reporter Ophélie liep dwars door de Drentse wildernis, van cabin naar cabin, om te voelen wat een paar dagen natuur met een mens doet.

Vanuit Belgisch Limburg naar Drenthe in het hoge noorden van Nederland hebben we een lange rit van vier uur voor de boeg. De sfeer zit goed, onze timing minder – maar dat vernamen we pas later.

Diep in het bos

Gepakt en gezakt vertrekken we te voet aan de parking van Staatsbosbeheer richting het Nationaal Park Drentsche Aa. Met elke stap laten we de bewoonde wereld verder achter ons. De schemering valt sneller in dan verwacht en een plaatselijk bui geeft het bos een mysterieuze sfeer.

Geritsel tussen de bladeren verraadt de passage van kleine dieren. Al onze zintuigen staan op scherp en onze pas versnelt. Na 6 kilometer geeft onze gps aan dat we op de locatie van de eerste cabin zijn aangekomen, maar door de duisternis zien we niet veel. De cabins gaan helemaal op in hun omgeving, waardoor onoplettende wandelaars er zomaar voorbijlopen.

Wanneer we het huisje uiteindelijk vinden en de sleutel omdraaien, ploffen we opgelucht neer op de bank. Dankzij de aanwezige pantoffels, krijgen we meteen een huislijk gevoel. Op het menu staat pasta pesto, een gemakkelijke one pot dish. Het interieur is bewust tot de essentie teruggebracht, waardoor je als bezoeker op een intuïtieve manier in contact gebracht wordt met de elementen.

Wil je sfeer en warmte? Dan moet je de houtkachel aansteken. Wil je water om te koken of douchen? Dan haal je met de handbediende pomp fris en gefilterd grondwater op. Stroom voor verlichting en het ventilatiesysteem wordt opgewerkt door zonnepanelen. Ondanks dat je flink moet werken om in je basisbehoeften te voorzien, kan je ook zeker genieten van comfort. Alles wat je nodig hebt, is immers aanwezig.

Slow mornings zijn magisch

De vogels geven met hun ochtendorkest subtiel aan dat het tijd is om aan onze dag te beginnen. Slow mornings in de bossen zijn écht magisch. Aangezien Cabiner een ‘leave no trace‘-beleid heeft, nemen we ons afval mee terug en borstelen we het huisje vooraleer we de deur achter ons dichttrekken. Gedurende 11 kilometer wandelen we door bossen, langs heide en vennen richting onze tweede cabin. De weergoden zijn ons goed gezind. Het zonlicht baant zich voorzichtig een weg door de boomkruinen en de bladeren dwarrelen voor onze voeten op de grond neer. Verschillende tinten groen, oranje, geel, rood en bruin kleurden het landschap. Zo mooi. En dat zo dichtbij huis.

Is dit Nederland?

Onze tweede cabin ligt aan een meertje op de Hondsrug, een zandwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan en onderdeel is van het UNESCO Global Geo Park. Wat een idyllische plek om tot rust te komen. We genieten van een geweldige zonsondergang, gezellige avond bij het haardvuur en een muisstille nacht.

’s Ochtends worden we wakker in winterwonderland. De vorst van de voorbije nacht werpt een wit tapijt over de heide en een dun laagje ijs bedekt het water van het meer. Heel even waan ik me in de wildernis van Canada of Alaska. Op deze plek voel ik me gesterkt en verbonden.

Netwerk van wandelroutes en off-grid cabins

Dat de grootsheid van de natuur iets in je losmaakt, is zeker. Maar wat dan juist? Dat moet je zelf ervaren! Cabiner is een netwerk van wandelroutes en off-grid cabins midden in de Nederlandse natuur.De cabins staan allemaal in de gebieden van Staatsbosbeheer. Elke cabin wordt slechts tijdelijk in een bepaald gebied geplaatst, is zelfvoorzienend en enkel te voet bereikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijf × een =