Home Anders Outdoor Dubai, een verrassend fijne bestemming voor outdoorliefhebbers

Dubai, een verrassend fijne bestemming voor outdoorliefhebbers

0
Dubai, een verrassend fijne bestemming voor outdoorliefhebbers

Dubai staat al jaren in de top vijf van winterbestemmingen van de Belg. Warme temperaturen, uitrusten aan het zwembad met een cocktail in de hand. Klinkt geweldig, niet? Wij verkenden tijdens een sportieve midweek Dubai te land, ter zee en in de lucht. Wat blijkt: ook voor outdoorliefhebbers is Dubai een verrassend fijne bestemming.

Het najaar is traditioneel een moeilijke periode als het over sport gaat. Onlangs gaven wij 5 tips om de winter sportief door te komen. Natuurlijk zou je ook warmere oorden kunnen opzoeken. Dat is wat wij deden. Wij trokken vijf dagen naar Dubai om ons vitamine D-tekort weg te werken en tegelijkertijd aan onze conditie te werken.

Van bergdorp tot avontuurlijke trekpleister

In het centrum van Dubai valt er an sich niet veel sportiefs te beleven. Op twee uur rijden daarentegen vind je Hatta. Onderweg zie je het landschap drastisch veranderen. De hoge gebouwen maken plaats voor hoge bergen. Dit bergdorp stond ooit bekend voor zijn historisch fort en de kleine woestijnboerderijen. Tegenwoordig trekt het liefhebbers van avontuur aan. Er is voor ieder wat wils: van mountainbiken tot muurklimmen, het kan er allemaal. Aangezien er zo veel te beleven valt, kan je hier gerust enkele dagen doorbrengen. Wij maakten een daguitstap naar het Hajargebergte om er te wandelen en zochten vervolgens afkoeling op het water met de kajak.

In totaal vind je 32,6 km aan gemarkeerde wandelroutes, gaande van makkelijk tot extreem. Alle routes starten bij de Hatta Wadi Hub en lopen over golvend terrein langs wadi’s en steile pieken. Aangezien de temperaturen in de zomermaanden kunnen oplopen tot 45 graden Celsius, kan je enkel tussen oktober en mei de bergen in.

Met een wandelstok in de hand, voldoende water in onze rugzak en onze wandelschoenen aan begonnen we aan onze tocht. De eerste helft van de wandeling was hoofdzakelijk bergop. Eens aangekomen op de top had je een prachtig uitzicht over de oude woestijnboerderijen. In de verte kon je zelfs Oman zien. Ook al waren we om 10u ’s ochtends begonnen, toch zorgde de hitte ervoor dat je al snel in het zweet baadde. Na 2 uur wandelen zochten we dan ook wat verkoeling in de Hatta Dam. Jammer genoeg mag je hier nergens zwemmen, dus gingen we het water maar op met de kajak.

Aangezien je je op een dam begeeft, zijn er niet zo veel mogelijkheden om te peddelen. Het is wel de ideale plek om tot rust te komen. De meeste toeristen blijven tamelijk dicht bij het startpunt dobberen. Eens je de berg om bent gekajakt, heb je het alleen-op-de-wereld-gevoel. Een ideale activiteit om de dag mooi af te sluiten.

Duizelingwekkend hoog Dubai

Dat het hoogste gebouw ter wereld in Dubai staat, is geen nieuwtje meer. Daarom is het ook aangeraden om de stad vanuit de hoogte verkennen. We zochten zelfs hogere oorden op dan de Burj Khalifa met zijn 828 meter; op 4 kilometer sprongen we namelijk uit een vliegtuig. Skydiven is niet meteen een alledaagse sport, maar als je de kans ooit krijgt, moet je hem met beide handen grijpen. Met een bang hartje en knikkende knieën stapten we in het vliegtuig . Op zich is dit geen vermoeiende sport omdat je zelf niets moet doen. De instructeur bepaalt wanneer jullie uit het vliegtuig springen, opent de parachute en zweeft over de stad. Toch kan ik je garanderen dat je hartslag de hoogte inschiet, zelfs al ben je nog niet vertrokken.

Elke passagier krijgt één instructeur en één iemand die het avontuur filmt mee. Voor je het vliegtuig opstapt, krijg je uitgebreide instructies over de val en welke houding je op welk moment moet aannemen. De eerste stap is ervoor zorgen dat je hoofd goed naar achteren gebogen is en je je armen tegen je lichaam drukt. Dit is omdat je een immense druk ervaart eens je uit het vliegtuig springt. Na een paar meter vrije val, mag je je armen voor je strekken en is het tijd om te genieten van het uitzicht. Genieten is relatief: het gaat allemaal zo snel dat je – voor je het weet – weer veilig op de grond staat. Gelukkig krijg je achteraf een video van je sprong zodat je het allemaal nog eens kan herbeleven.

Al fietsend door de woestijn

In plaats van kameel rijden door de woestijn, een typisch toeristische activiteit, kan je het zandlandschap ook al fietsend verkennen. In Al Qudra vind je in totaal 86 km aan aangelegde fietspaden tussen de woestijn. Het pad is populair bij zowel professionele fietsers als beginnelingen die hier alleen of in groepen fietsen. Er zijn verschillende uitgestippelde routes tussen 20 en 46 km en er zijn ook een paar offroad routes aangeduid.

Je kan je eigen fiets meenemen, maar aan het begin van Al Qudra heb je de fietzaak Trek Bicycle Store. Hier kan je fietsen huren voor een paar uur, een dag of meerdere dagen. Je krijgt ook een helm en een zakje met gereedschap mee. Dat laatste kwam bij ons goed van pas. Na amper 5 kilometer fietsen, kreeg ik platte band door een stukje glas. Gelukkig hadden we een reserveband en konden we in geen mum van tijd verder fietsen. Onderweg kom je buiten medefietsers niemand tegen. Er zijn namelijk geen auto’s of voetgangers toegelaten. Als je geluk hebt, spot je wel een Arabische spiesbok.

Zo zie je maar dat Dubai veel meer te bieden heeft dan alleen shopping centra en rijkdom. Wil je de sportieve kant van Dubai ook ontdekken? Bezoek de stad dan in november. Tijdens deze maand loopt de 30×30 fitness challenge. Gedurende 30 dagen word je uitgedaagd om 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Traditioneel eindigt de challenge met de Dubai Run. Al lopend passeer je enkele iconische gebouwen zoals het museum van de toekomst en de Burj Khalifa. Zo kan je al sportend citytrippen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

elf − 5 =