Home Bestemmingen Wandelingen aan de Belgische kust in de winter

Wandelingen aan de Belgische kust in de winter

0
Wandelingen aan de Belgische kust in de winter
(c) Max Delius

Een zomer aan zee, dat betekent op gelijk welke mooie dag: volk, veel volk. Ook dat heeft zo zijn charmes. Maar wie echt een frisse neus wil halen, die kiest voor wandelingen aan de Belgische kust in de winter. 

Ontzettende afstanden zijn het niet. In totaal meet de Belgische kust nog geen 67 kilometer, van Knokke tot Adinkerke. Voor en achter de muur van appartementsgebouwen waar onze kustlijn jammer genoeg bekend om staat, gaan verrassend mooie duinengordels en natuurgebieden schuil. Niet alleen de typische stranden en duinen, maar ook bossen en unieke natuurparels. Kustwandelingen zijn al sinds eind 19de eeuw in trek, toen de welgestelde toerist werd aangemoedigd om de jodiumrijke zeelucht op te snuiven.

Wandelingen aan de Belgische kust in de winter

Volg de waterlijn

Uitwaaien krijgt pas echt betekenis als je ongeveer een anderhalve strandmarathon hebt afgelegd. Het kan. Van oost naar west passeer je achtereenvolgens Knokke, Heist, Zeebrugge, Blankenberge, Wenduine, De Haan, Bredene, Oostende, Middelkerke, Westende, Nieuwpoort-Bad, Oostduinkerke, Koksijde, Sint-Idesbald en De Panne, om te eindigen in Adinkerke, het sluitstuk van de Franse ‘Côte Flamande’. Onderweg moet je enkele keren het binnenland in om een van de havengeulen of kanalen te overbruggen.

In Nieuwpoort is er een overzet, namelijk van Nieuwpoort-Bad naar de oostelijke oever van de IJzermonding. Van 1 oktober tot 31 maart wordt enkel in de weekends, op feestdagen en in de vakanties gevaren. Hou hier dus rekening mee als je je wandeling plant. In Oostende gebruik van de gratis veerdienst tussen de haven en Oostende-centrum. Is deze dicht, dan wandel je een extra 3 km om. 

Een groot deel van deze kustwandeling loopt over hetzelfde traject als het kustdeel van de ‘wandelroute van Vlaanderen’ GR5A tussen Oostende en De Panne. Een van de meest typische wandelingen langs de Belgische kust in de winter. Deze route is over de hele lengte en in twee richtingen duidelijk aangeduid met rood-witte markeringen. Verloren lopen kan dus nagenoeg niet. Doorwinterd wandelaars kunnen uiteraard ook alle 557 kilometers van de langeafstandsroute GR5A op hun bucketlist zetten.

Een kusttramtocht kan ook

Voor wie niet de hele 67 kilometer wil wandelen, is er uiteraard de kusttram. Nergens anders ter wereld kan je zo lang zonder overstappen op één tramlijn zitten. Er zijn 68 haltes in totaal tussen Knokke en De Panne. In de winter stopt er om de twintig minuten een tram, dus lang wachten, hoef je nooit. In de zomer loopt dit op tot om de tien minuten.

Drie mooie groene stops

  • Provinciaal domein Raversijde en natuurgebied de Warandeduinen. Hiervoor stap je uit in Oostende Raversijde en stap je weer op aan Middelkerke Krokodiel. Via de zeedijk verbind je de twee groengebieden, goed voor een wandeling van 7,5 tot 10 kilometer. Het duingebied wordt opengehouden door een kudde schapen.
  • Het Hannecartbos en nabijgelegen duingebieden. Afstappen doe je in Oostduinkerke Groenendijk-Bad, weer opstappen in Koksijde Ster der Zee of Oostduinkerke Schipgat. Onderweg passeer je diverse duin- en natuurgebieden. Ook de bekende Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duin van de hele kuststrook, staat op het programma. 
  • De Duinbossen van De Haan en Wenduine. Vertrekken kan vanuit Wenduine centrum, aan tramhalte De Haan aan Zee of De Haan Vosseslag stap je weer op. In de Duinbossen is een netwerk aan wandelpaden aangelegd en zijn thematische speelzones voorzien. De Duinboswandelroute is 10,3 km lang.

Uitgestippelde duin- en polderwandelingen

Wil je afwisseling, dan vind je dat zodra je in de duingebieden achter het strand iets verder het binnenland en de natuurgebieden in trekt. De streek telt meer dan 40 natuurgebieden, verspreid over de ganse kust, van het Zwin tot Carbourduinen. Je kan een knooppuntenwandeling uitstippelen of duingebied per duingebied over de talrijke uitgestippelde wandelingen verkennen.

  • Kruwerswandelroute (10,8 km). Op en top een duinwandeling door vijf natuurgebieden: de Oostvoortduinen, het Hannecartbos, de Zeebermduinen, de Ter Yde duinen en de Plaatsduinen. Vogels zie je onderweg volop. Het hele jaar door vertoeven de sperwer en de buizerd hier. In de winter bezoeken houtsnippen en sijsjes het gebied.
  • Westhoekwandelroute (10,4 km). Het duingebied rond De Panne is naar verluidt het grootste aan de Noordzee, inclusief de zandmoerassen en het gebied ‘de Sahara’, vaak gebruikt als filmlocatie, is dit correct. De Westhoekwandelroute loopt door het 340 ha groot Vlaams natuurreservaat De Westhoek, het grootste en meest diverse aaneengesloten duinmassief van onze kust. 
  • De Fleriswandeling (10 km). Middelkerke wordt snel overgeslagen. Toch kan je ook hier mooie uitjes maken. De Fleriswandeling bijvoorbeeld, een themawandeling rond de mythische figuur van Fleris, een duivelse boerenknecht. Je wandelt door de polders en langs mooie hoeves. Het Fleriskot is volgens de legende behekst.
(c) Middelkerke

Duik je liever het bos in? Dit zijn enkele van onze favoriete bossen in België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × drie =