Home Bestemmingen Downhillskills bijschaven op de Kroningsberg in Zuid-Tirol, Italië

Downhillskills bijschaven op de Kroningsberg in Zuid-Tirol, Italië

0
Downhillskills bijschaven op de Kroningsberg in Zuid-Tirol, Italië

“Het Kronplatz Bike Park is allesbehalve gewoon”, lieten we ons vertellen. Niet in het minst omdat het aanleggen van een bikepark op een berg van 2275 meter iets voor volhouders is. Maar het moet gezegd: de omgeving is zonder meer adembenemend en de trails fenomenaal. Aan elke kant van de Kronplatz storten de singletrails als lome lussen dan wel steile, technische hoogstandjes naar beneden. Wij rollen er eerst wat bedachtzaam, maar al snel vol vertrouwen achteraan.

Tekst & foto’s: Ben Van Dyck

Oostenrijk, juist?

In tegenstelling tot wat velen denken ligt Kronplatz of Plan de Corones, onderdeel van Zuid Tirol, in Italië! Ooit was dit een deel van het Oostenrijkse imperium, maar na Wereldoorlog I, werd dit deel in 1919 geannexeerd door het koninkrijk Italië. In deze autonome regio van Italië, gelegen in het noorden van het land, zijn er drie officiële talen: Italiaans (gesproken door ongeveer 25% van de bevolking), Zuid-Tirools-Duits (70%) als Ladinisch (5%).

Op naar Italië en dus vliegen we naar Venetië (Marco Polo) en rijden we vandaar met een Fiat Panda de bergen in. Blijkbaar is de Fiat Panda de meeste gestolen wagen in Italië, als we het verhuurbedrijf mogen geloven, en groter dan de Fiat 500. Desondanks, zit mijn +2 meter lange copiloot dubbelgeplooid naast mij. Zijn ongemak gaat aan hem voorbij dankzij het 5G-netwerk dat overal blijkt te werken, ook in de tunnels. Mij lijkt het beter om de voorzetel in te klappen zodat hij op de achterbank kan gaan zitten. Het klinkt aanlokkelijk, maar we laten het idee varen en zetten onze drie uur durende rit verder. Een alternatieve en iets kortere route is vliegen op Innsbruck en via de Brennerpas doorsteken naar Italië. Check in dat geval met het verhuurbedrijf of je met de wagen het land mag verlaten.

Het rijk van een stoere prinses…

Op de Kronplatz, oftwel Kroningsberg, zou naar verluidt de heldin en prinses Dolasilla van het Koninkrijk van Fanes zijn gekroond, een ruhj van dwergen, feeën en deze stoere prinses. Kronplatz (Duits) of Plan de Corones (Italiaans) ligt in het centrum van de Pustertalvallei in het oostelijke deel van SüdTirol (Alto Adige in Italiaans).

Vanaf de top op 2275 m heb je een uitzicht op de Dolomieten naar het zuiden en op de Alpen naar het noorden. Als toeristisch centrum van de regio is het van oudsher een skioord. Om het jaar rond te maken, heeft het zich ook in de zomer en herfst ontwikkeld tot een trekpleister door onder andere fietsen in gans de streek te promoten.

… En Kronplatz Bike Park!

In 2010 of 2011, afhankelijk van de bron, begonnen een stel vrienden met het bouwen van een paar kickers, jumps en trails om hun downhillvaardigheden uit te proberen. Van jaar tot jaar groeide de passie en het aanbod voor de wat extremere fietsers, totdat in 2022 het Kronplatz Bike Park officieel werd geboren en alzo gepromoot. Maar het bestaat eigenlijk dus al vele langer en elk jaar groeit het aantal features en trails. Momenteel vinden er 17 trails met verschillende moeilijkheidsgraden hun weg naar de dalen aan drie kanten van de berg. Vervolgens kan je telkens met de kabelbaan terug naar het startpunt, bovenop de Kronplatz! En met een seizoen dat tot eind oktober loopt, heb je ook buiten het drukke zomerseizoen de kans om je skills te testen.

Trails naar keuze

En skills testen doe we, er is voor elke rijder wat wils, van easy over medium naar expert only. Ten tweede, kan je zelf de moeilijkheidsgraad van de trail kiezen, groen, blauw, rood, zwart of… double diamond! Het enige wat ze gemeen hebben: het zijn stuk voor stuk adembenemende trails bovenop een adembenemend uitzicht.

EASY – Nog nooit een ijzeren ‘downhill paard’ bestegen, ondanks de kriebels in de benen die aansporen tot galopperen? Geen probleem, ook al heb je helemaal geen ervaring. Vele mensen denken dat je een vijs, of twee, kwijt moet zijn om je aan deze sport te wagen, of zelfs een lichte vorm van levensmoeheid. Maar niets is minder waar.

Eerste en vooral word je voorzien van een goede uitrusting. Je krijgt niet alleen bescherming, maar ook een goed afgeveerde fiets (voor en achter tot wel 200 mm veerweg) die het terrein voor je uitvlakt en je in een comfortabele zetel zet. En natuurlijk een goed stel schijfremmen, die met de luisteren naar jouw wensen. Wij huurden een ijzeren ros bij het vriendelijk en aan te raden verhuurcenter sportrent.it.

Beginner of niet, een opwarming op de Dragon trail is altijd een goed idee. Sterk aan te raden, los van het niveau is een gids(e). De hoeveelheid spass gaat exponentieel naar boven terwijl de moeilijkheid drastisch daalt. Dit komt omdat de gids perfect weet wat er komt in of na de volgende bocht, je de beste lijn toont en de snelheid aangeeft die nodig is om het parcours vloeiend af te leggen.

MEDIUM – Sunny side up and over easy? Geeuw je bij groen, haal je de schouders op bij blauw en ben je op zoek naar een trail met net iets meer pit? Vind je zo’n aangelegde rock garden wel leuk alsook een idyllisch bruggetje over het bergmeertje.

Alessandro en Martina (#bikeschoolKronplatz) toonden ons met plezier de verschillende variaties op de medium routes. De bouwers van deze trails hebben ervoor gezorgd dat je op verschillende kruispunten kan switchen tussen rood en blauw. Heb je je pokerface op, of are you feeling lucky, dan kan je zelfs voor zwart gaan.

Let op, want voor je het weet zit je op handgebouwde double diamond trails. Hier zijn expert riding skills echt wel een must en een gids geen slecht idee. In het geval je toch op eigen houtje het park verkend, zorgen regelmatige kruispunten met de andere trails ervoor, dat je nog kan wisselen. Je zit dus niet vast aan een bepaalde trail met een bepaalde moeilijkheidsgraad voor de volgende acht kilometer.

Expert only – “Uniquely great trails”, zoals ze het zelf noemen, komen uiteraard niet zonder wat extra obstakels. Wat zou Kronplatz zijn zonder wat north shore features, right?

Dus: “Hallo Herrnsteintrail, here we come.” Lengte 8,10 km – hoogteverschil: 1300 m. Deze rode trail loopt als een slagader richting Bolzano, met verschillende aftakkingen naar zwarte, handgebouwde routes.

De Herrnsteintrail is het eerste pad dat hier ooit is aangelegd en de afdaling naar beneden is pure adrenaline en plezier!

Bijzondere bezienswaardigheden

Een klein hongertje of de adrenaline even ventileren op de plaatselijke wc? Geen probleem, boven op de Kronplatz kan je plaatsnemen op een terrasje, genieten van een wandeling rond de kroon, een foto maken van Europa’s hoogste klok, de vredesbel, of een bezoek brengen aan het museum van een van ‘s werelds beroemdste klimmers, Reinhold Messner.

Concordia 2000 – een bel geïnstalleerd op een groot panoramaplatform, lijkt op een kroon die het moderne skigebied in Pustertal siert. De drie meter hoge en ongeveer 18 ton zware bel is vooral bijzonder vanwege zijn doel. “Donet deus populis pacem” – “God geeft vrede aan het volk“, een boodschap van solidariteit tussen de gemeenschappen en een link tussen de verschillende culturen. Sinds de huldiging in 2003, luidt de bel is elke dag om 12 uur, wanneer een staat de doodstraf afschaft of wanneer er een oorlog wordt beëindigd. Deze klok, toegewijd aan St. Bernard, patroonheilige en beschermheer van bergbeklimmers en skiërs, is zeker een bezoekje waard. Met voorkeur op de middag, zodat je ze ook in actie kan zien.

Messner Mountain Museum – Net iets lager gelegen dan de kroon en half in de berg verstopt, ligt dit museum gewijd aan traditioneel bergbeklimmen. Het is sterk beïnvloed door Reinhold Messner, een lokale superster en wereldberoemd vanwege de eerste beklimming van de Everest zonder extra zuurstof. Het museum vertelt ook over de berggeschiedenis en biedt een uniek uitzicht op de grote bergwanden van de Dolomieten en de Alpen. Het karakteristieke museumgebouw is een ontwerp van de ‘prima donna’ van de architectuur, Zaha Hadid (geboren in Irak in 1950 – overleden in de VS in 2016), die je wellicht kent van het nieuwe Havenhuis in Antwerpen of de skischans van Innsbruck.

Sportzot, maar enkel als supporter? Laat je dan volledig absorberen in de isteria van de Giro d’Italia, die al een paar keer de kroon heeft aangedaan, de Kronplatz King MTB marathon, Maratona dles Dolomites, Shimano E-bike experience… en zo vele meer. Het is veilig om te stellen dat fietsen een even groot deel uitmaakt van deze streek als skiën.

E-biking in Kronplatz

Mijn hart bloedde toen ik de Norco-downhill bike binnen moest binnenbrengen. Maar we kunnen jullie onmogelijk de alternatieve fietsmogelijkheden ontnemen, dus kroop Far Out een dagje op de e-MTB in Kronplatz om ander hoekjes en kantjes van SüdTirol te verkennen.

Misschien is de ligging van Kronplatz wel zijn grootste troef? Met één arm raak je de Alpen aan, met de andere de Dolomieten. Het rijke en gevarieerde landschap biedt talloze mogelijkheden voor twee wielen van onvergetelijk mooie MTB-routes in de Dolomieten, UNESCO-werelderfgoed, tot een uitgebreide keuzepalet aan zachte, gemakkelijke routes die perfect zijn om de adembenemende natuurlijke schoonheid van de weelderige groene Pusteriavallei/  in je eigen tempo te verkennen.

Fiets naar hartenlust door ongerepte landschappen, adem diep de frisse, koele boslucht in en beloon jezelf met adembenemende uitzichten – of het nu rustig fietsen is of e-mountainbiken, Kronplatz is de place to be. Bovendien een echte schatkamer voor fietsers die geïnteresseerd zijn in cultuur en lokale traditie.

En wanneer het tijd is om de batterijen weer op te laden, zijn er talloze uitstekende restaurants en rustieke herbergen die een perfecte fietsdag prachtig afronden met heerlijke, verrukkelijke Alpen- en mediterrane gerechten. Met batterijen opladen heb ik het niet enkel over je eigen batterijen, maar ook deze van de fiets. Oplaadstations groeien er beter als truffels en je hebt geen zwijn nodig om ze te vinden.

@visitsouthtyrol #SouthTyrol #Suedtirol #kronplatz @bikekronplatz #bikeschoolkronplatz #outdoorcenterkronplatzLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × 1 =