Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer Rethink – VAUDE’s circulaire focus

Rethink – VAUDE’s circulaire focus

0
Rethink – VAUDE’s circulaire focus

De productie van duurzame, recycleerbare outdoorproducten is verre van vanzelfsprekend. Toch gaat VAUDE deze uitdaging elke dag even vastberaden aan. “Omdat het beschermen van de planeet voor ons een topprioriteit is”, aldus CEO Antje von Dewitz.

2024 brengt voor Vaude een nieuwe mijlpaal: het merk in outdooruitrusting en kleding viert zijn 50ste verjaardag en tilt zijn visie opnieuw naar een hoger niveau: een betere levenskwaliteit dankzij een nieuw circulair concept. Om nieuwe oplossingen te bedenken was een ‘think outside the box’ mentaliteit cruciaal.

Het principe van een circulaire economie lijkt eenvoudig, maar in werkelijkheid zijn er talloze hordes op weg naar een gesloten kringloop. “Vele zijn van technische aard. Zo moet een product ‘zuiver’ zijn om het te kunnen recycleren. Veruit de meeste producten combineren echter een mix van materialen om tot de gewenste functionaliteit te komen. Daarnaast beperkt het gebrek aan een uniform terugnamesysteem de opties om dit ambitieuze doel te realiseren.”

Puur PET

En toch is het dus mogelijk, bewijst Vaude. Met Rethink ontwikkelde het merk een nieuwe collectie single-origin, recycleerbare producten gemaakt van gerecycleerde PET-materialen.

“In het ontwerp­proces zorgen we ervoor dat alle materialen van PET zijn gemaakt, zonder in te boeten op het gebied van functionaliteit. Dit vereist innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van mechanische stretch van PET in plaats van spandex of elastan; de ontwikkeling van monomateriaal ritsen en innovatieve PET-coatings; en afneembare onderdelen als alternatief, wanneer een PET-variant niet kan.”

Een haalbare realiteit

Daarnaast is Vaude actief betrokken bij het opzetten van een holistisch terugnamesysteem en verwelkomt het de inspanningen van de EU om greenwashing tegen te gaan. Zo mogen producten wettelijk alleen als ‘single-origin’ worden beschreven als het daadwerkelijk om monomaterialen gaat. Anders dreigt er een boete voor misleiding van de consument.

“Circulaire outdoorproducten vereisen een verandering van perspectief. Maar het is enorm belangrijk dat we die stap zetten”, besluit Antje von Dewitz. “Pas dan maken we van recycleerbare producten geen vergezicht, maar een haalbare realiteit.”

www.vaude.com en www.hikeaway.be

3 Rethink musthaves!

Vaude Elope Short

Perfect voor in de zomer. Deze outdoorshort is zeer licht en elastisch, maar toch robuust en slijtvast. De broek zit comfortabel en de licht elastische stof zorgt daarnaast voor veel bewegingsvrijheid. Om te voorkomen dat tijdens lange wandelingen naden op de zoom niet storen, zijn de beenuiteinden gelijmd in plaats van genaaid. Twee voorzakken en een zijvak bieden opbergruimte voor je smartphone, een kleine portemonnee of sleutels. Wast makkelijk en droogt snel. Bestaat in een versie voor dames en voor heren. € 120

Tremalzo Q-Zip fietsshirt

Dit functionele fiets-T-shirt met ritssluiting aan de voorkant richt zich op comfortbewuste fietsers, die tijdens hun volgende tocht graag een luchtige, losse pasvorm willen. De ritssluiting aan de voorkant zorgt voor snelle ventilatie, terwijl de sneldrogende, ademende stof zacht aanvoelt op de huid. Een fijne metgezel op zomerse dagtochten en meerdaagse tochten. Bestaat in een versie voor dames en voor heren. € 78

Navajo 500 II S slaapzak

Deze must have kun je op vele manieren gebruiken: als slaapzak (lichaamslengte tot 170 cm), dekbed of warme poncho. Gekoppeld aan een andere Vaude dekenslaapzak, hebben beide slapers hun eigen in- en uitgang – zonder storende ritssluiting in het ligvlak. De synthetische vezelvulling isoleert, verwarmt zelfs in vochtige toestand en ademt zeer goed. Het nieuwe buitenmateriaal is licht, voelt aangenaam zijdeachtig aan en plakt niet aan de huid. De PFC-vrije Eco Finish maakt het duurzaam water- en vuilafstotend. € 110


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien + 8 =