EOFT2024
Home Merken Petzl Swift RL-hoofdlamp getest in Schotland

Petzl Swift RL-hoofdlamp getest in Schotland

0
Petzl Swift RL-hoofdlamp getest in Schotland

Klaar voor de start, af! De Petzl Swift RL is een geavanceerde hoofdlamp die bekend staat om zijn krachtige licht, intelligente functies en vooral comfortabele pasvorm. Deze kleine krachtpatser laat je nooit in het donker staan en is vooral populair onder trailrunners en andere outdoorenthousiastelingen die behoefte hebben aan betrouwbare verlichting in verschillende omstandigheden. Dit heroplaadbare wonder konden we toch niet zomaar testen in onze achtertuin?

Tekst & foto’s: Ben Van Dyck

Om de Petzl Swift RL-hoofdlamp op de proef te stellen, koos ik ervoor om deze te gebruiken tijdens een veeleisende vijfdaagse bikepackingtocht door het Schotse Cairngorms National Park.

Samen met twee vrienden trotseerden we steile beklimmingen en technische afdalingen, waarbij de hoofdlamp van groter belang bleek te zijn dan origineel gedacht, om ons veilig en succesvol aan het einde van de dag te laven aan die hoognodige British pint.

Over de tester

BEN VAN DYCK
Ervaring: mountainbiken, trailrunning, surfen, alpinisme, via ferrata, zeekajakken
Bucketlist: de Larapinta Trail (trailrunning), de Great Divide (wandelen), Keb Classic (alpinisme), Cape Epic (MTB)
Set-up voor deze test: Scott Scale RC 900 Team Issue AXS, fietstassen en een Petzl Swift RL-hoofdlamp

Petzl Swift RL-hoofdlamp getest

Dat de Swift RL een slimme gadget is had ik thuis al snel door. De reactieve modus is een intelligente functie die de lichtsterkte automatisch aanpast aan de omgeving. Dit betekent dat de lamp automatisch helderder wordt als je in het donker loopt en automatisch dimt als je in een lichter gebied komt. Met zijn ingebouwde lichtsensor past hij zich automatisch aan, wat ook bespaart op batterijverbruik.

De Swift RL werd al snel mijn onmisbare metgezel tijdens mijn tocht. Zowel tijdens de spannende afdaling als bij het knusse kampvuur, zorgt de lamp voor een gevoel van veiligheid en comfort. Tijdens een uitdagende beklimming en afdaling in de schemering, bleek de lamp op de hoogste stand van 1100 lumen onmisbaar om de single trails  te verlichten en obstakels te spotten, tot wel 155 meter ver. Ook mijn fietsmaatjes profiteerden van de krachtige lichtbundel tijdens de technische afdalingen. Leuk dat op zulke vermoeiende en uitdagende situaties je nog dergelijk visuele comfort kan hebben.

Maar afstand en power is niet alles. Ook in de standaardmodus bood de lamp (met 10-700 lumen) meer dan voldoende licht om onze maaltijden te bereiden en ons kampement in te richten. Ik was vooral zeer aangenaam verrast door zijn comfortabele pasvorm en het lage gewicht van 100 gram. Ik heb hem zonder probleem een ganse avonden gedragen tijdens onze overnachtingen in de trail cabins.

Het verdict

De Petzl Swift RL-hoofdlamp heeft tijdens mijn bikepacking tocht in de Cairngorms bewezen een betrouwbare en ZEER krachtige metgezel te zijn. De lamp is, in mijn ogen, SUPER lichtgewicht, HEEL comfortabel en biedt voldoende licht voor uiteenlopende activiteiten. De single button bediening is intuïtief, maar kan soms verwarrend zijn, vooral bij het wisselen tussen de verschillende lichtstanden. Door de hoge licht sterktes, was ik soms wel bezorgd om mijn metgezellen niet te verblinden en heb ik de lamp dus met zorg gebruikt.

Overall is de Petzl Swift RL-hoofdlamp een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een krachtige en veelzijdige hoofdlamp voor outdooractiviteiten, zelfs op hogere snelheden. Ik kan hem alleen maar aanbevelen.

www.petzl.com

Verkooppunten: https://www.petzl.com/BE/en/Sport/Dealers

#AccessTheInaccessible #Petzl

Ook zin om the MTB’en in Schotland? Of te trailrunnen? Ook dab komt een hoofdlamp handig van pas.

EOFT2024

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 + 10 =