Home Anders Outdoor Een perfect (gezins)uitje: kajakken in de Ardennen

Een perfect (gezins)uitje: kajakken in de Ardennen

0
Een perfect (gezins)uitje: kajakken in de Ardennen
Kajakken in de Ardennen op de Lesse (c) P. Gerard

Na ‘water’ en ‘Ardennen’ volgt bijna automatisch ‘kajak’. Een afvaart van bijvoorbeeld de Lesse, Ourthe, Semois of Amblève is dan ook niet te versmaden. Bij hoog water kan je niet alleen kajakken in de Ardennen, maar behoort zelfs raften tot de opties.

Kajakken in de Ardennen

Op de site van Wallonië België Toerisme vind je een handig overzicht van de kajak- en raftingorganisaties in Franstalig België. Elke tocht is uniek, elk avontuur anders. In het voorjaar en het najaar maak je de meeste kans op wildere waterstromen; hartje zomer is er soms te weinig water om het echt spannend te maken. Check voor vertrek de website waterstanden van de Belgische rivieren, zodat je trip niet prematuur… in het water valt.

Kano of kajak?

Een kano is open en uitgerust met een steekpeddel, een kajak is dicht en komt met een dubbelbladige peddel. Meestal heb je de keuze uit: een monokajak, een duokajak, een comfortkajak of een familiekano (2+1). Heb je kinderen of bagage mee, dan is een open kano wellicht een betere optie. Een kajak is wat sportiever.

Raften kan ook!

Als het water in de Ourthe voldoende hoog staat – doorgaans tussen oktober en begin mei na regenval – is raften op deze rivier geweldig leuk. Met wat geluk kan je zelfs vertrekken vanaf Nisramont of La-Roche-en-Ardenne. Stroomversnellingen zorgen voor het nodige spektakel. Iedereen met een zwemdiploma mag mee aan boort. Zwemvesten krijg je te leen, maar zorg wel voor goede waterschoenen. Een tocht boeken kan onder andere bij Brandpsort.

In de winter

Wie tijdens de zomer wil kajakken, weet zich door de lage waterstand van de rivieren vaak beperkt tot de Lesse, de Ourthe of Amblève. In de winter krijg je de kans om de Ardennen een vanop een andere rivier te ontdekken. Kajakken en raften in België in de winter blijft steeds een interessant tijdverdrijf. Op deze rivieren kan je terecht.