Home Fietsen Het koerscafé van Begijn Le Bleu

Het koerscafé van Begijn Le Bleu

0
Het koerscafé van Begijn Le Bleu
Het koerscafé van Begijn Le Bleu

Fietsen doet stand-upcomedian, cabaretier en ‘Foute Vriend’ Begijn Le Bleu ondertussen al dik vijftien jaar. Langer dan dat hij professioneel op het podium staat! Begijn was namelijk ‘al’ dertig toen hij in 2005 zijn eerste stappen in comedyland zette. Binnenkort toert hij met De Ronde van Begijn door Vlaanderen.

Sleur je je collectie fietsen nog steeds mee op tournee?

Begijn Le Bleu: “Collectie is een groot woord, maar ik heb inderdaad mijn koersfiets en mountainbike 150 keer meegenomen op het podium doorheen Nederland en Vlaanderen. Ze spelen geen enkele rol in mijn voorstelling, maar het was wel een manier om ze in te brengen bij de belastingen. Dat zeg ik ook, tot plezier van het publiek natuurlijk. Bijkomend voordeel is dat ik telkens voor de voorstelling ging rijden en zo mooie stukjes van onze Lage Landen heb ontdekt.”

Doe je dat liefst op de koersfiets of op de mountainbike?

“Mijn mountainbike gebruik ik het liefst in de natuur. Ik doe geen halsbrekende tochten of zo, maar met de familie op tocht in een bos is dat een zalige fiets om te ‘snelwandelen’. Mijn koersfiets gebruik ik om mijn conditie op peil te houden. Ik stap enkel uitgerust op die fiets met de juiste kledij, dat is recreatief sporten voor mij. Ik gebruik de mountainbike het meest voor het ogenblik.”

Naar het schijnt stop je onderweg vaak om vogels te spotten.

“Ik ga altijd fietsen in de natuur en afhankelijk van de streek kom je dan specifieke soorten tegen. Maar een roodborstje kan mij ook al ontroeren, hoor. Twee hele mooie streken voor vogelspotters zijn Groningen en Friesland. Er vallen in het noorden van Nederland veel en vooral veel verschillende vogels te zien. Van kiekendieven tot zilverreigers en van visdiefjes tot kluuten: je komt ze allemaal tegen.”

Wat is het mafste dat je ook meemaakte op de fiets?

“Dit jaar was ik in de Giro en beklom de Monte Grappa samen met tientallen enthousiaste Italiaanse wielertoeristen. Daartussen reed een vrouwtje van een jaar of zestig, met een zongebruind en rimpelig vel, op een plooifiets de col omhoog. Haar fiets hing vol met roze ballonnen en ze had een oude transistorradio bij waarop een Italiaanse dj van alles riep. Ik dacht: ‘Hoe lang gaat die dat volhouden?’ Maar ze reed monter door tot aan de top van de col met een grote glimlach op haar gezicht. Daar stonden wij dan, met onze versnellingen en gels.”

De komende maanden toer je door Vlaanderen met De Ronde van Begijn. Mogen we ons verwachten aan een show vol sappige fietsverhalen?

“In het koerscafé De Ronde van Begijn ontvang ik als gastheer elke avond twee bekende (ex-) renners. Het wordt een heuse show waar ambiance en pure sportliefhebberij hand in hand gaan met beeldmateriaal, maar ook een quiz, leuke muziekjes en mooie koersverhalen. We hebben hiervoor een zeer mooie poule kunnen samenstellen, met onder andere Nick Nuyens, Edwig Van Hooydonck, Adrie Van Der Poel, Bart Wellens, Eric Vanderaerden…. De toer begint in oktober 2017 en gaat een heel seizoen doorheen het Vlaamse land, tot laat in het voorjaar van 2018.”

www.begijnlebleu.be

Tekst: Sandra Gyles