Schaatsen op natuurijs: de mooiste schaatsvijvers in België

Schaatsen op natuurijs, de mooiste schaatsvijvers in Belgie

Hopelijk kunnen we weldra onze schaatsen van onder het stof uithalen. Want ook al vriest het deze week aardig, het is nog even wachten tot burgemeester en brandweer van de respectievelijke gemeentes groen licht geven om te schaatsen op natuurijs. We zochten alvast vijf van de mooiste schaatsvijvers in België uit.

De mooiste schaatsvijvers in België per provincie

  • In onze eigen provincie Antwerpen is de Kalmthoutse Heide onze uitverkoren plek, zeker wanneer het Stappersven, het grootste ven, helemaal is dichtgevroren. Andere grote vennen waarop je als het ijs dik genoeg is, mag schaatsen zijn de Putse Moer en het Van Ganzeven. De vennen zijn niet zo heel diep en de zandbodem is ideaal voor een snelle ijsaangroei. Meestal is de Kalmthoutse Heide dan ook een van de eerste plekken waar je kan schaatsen. Bovendien: als je er onverhoopt toch doorheen zakt, heb je normaal alleen natte benen. www.grensparkzk.be
  • Toen we nog student waren in Leuven, in Vlaams-Brabant, was het Zilvermeer in Oud-Heverlee de favoriet. Het Zilvermeer is de meest noordelijke van twee voormalige visvijvers die samen met een aantal natte weilanden die doorlopen tot aan de Dijle en het Egenhovenbos tot een 300 ha groot natuurgebied behoren. De westoever is afgezoomd met een dunne rietkraag en kortbij de zuidelijke oever is er een eilandje. Maar verder is de vijver open en heel overzichtelijk. Opgelet: de paden ernaartoe kunnen erg modderig zijn, trek hoge wandelschoenen aan. www.oud-heverlee.be
  • De abdijsite Herkenrode in Limburg herbergt ‘het land van 1001 vijvers’ (1175 om precies te zijn), te midden een 100 ha groot natuurgebied. Herkenrode speelde een belangrijke rol in de uitbouw van het vijvercomplex omdat de zusters van de abdij de vijvers vroeger in handen hadden en gebruikten voor viskweek. Het domein is ook een ideale startplaats voor fiets- en wandeltochten. Met stip een aanrader in andere seizoenen. www.abdijsiteherkenrode.be en www.dewijers.be
  • De Kraenepoel in Oost-Vlaanderen is een ondiepe vijver van ruim 20 hectare en een van de laatste van tientallen veldvijvers die in de 13de eeuw ontstonden door het steken van turf. De overgebleven putten werden later grbuikt om vis in te kweken, maar vanaf de 18e eeuw stelselmatig dichtgegooid en omgezet in landbouwgrond of bos. In de jaren vijftig werd de plas opgedeeld in twee. De noordelijke helft is privéeigendom, de zuidelijke helft wordt beheerd door de gemeente Aalter en het Agentschap Natuur en Bos. Om de vijf tot tien jaar wordt de Kraenepoel drooggelegd om de biodiversiteit te vergroten. www.aalter.be
  • Het Zwin in West-Vlaanderen is een van de bekendste natuurgebieden in ons land. Iets minder bekend zijn de aanpalende Zwinduinen- en polders. Ditt gebied werd de voorbije eeuw voor verschillende doeleinden gebruikt en er werden wegen, bunkers een golfterrein en een vliegveld aangelegd. Die menselijke ingrepen hebben hun sporen nagelaten. Sinds 2003 is het erkend als natuurreservaat en sindsdien werkt men aan natuurherstel, door vochtige duinvalleien opnieuw de kans te geven en bestaande poelen uit te diepen. www.knokke-heist.be en www.dekust.be

Schaatsen op natuurijs

Op de site van het Agentschap Natuur & Bos vind je nog meer potentiële schaatsplekken. Staat er een groen bolletje naast, dan weet je ook zeker dat je er mag schaatsen.

Schaatsen over de grens?

Dit zijn de mooiste plekken om te schaatsen in Nederland.