DOEN 25-26 augustus: Oxfam Trailwalker, 100 km stappen tegen onrecht en armoede

Oxfam Trailwalker: 100 kilometer stappen

De Oxfam Trailwalker? Dat is zo veel meer dan een sportieve uitdaging waar teams van vier in minder dan dertig uur honderd kilometer stappen door een van de mooiste groenoases in ons land. Het is namelijk ook een solidariteitsevent dat draait rond saamhorigheid en de strijd tegen extreme ongelijkheid, onrecht en armoede.

Op 25 en 26 augustus 2018 is het weer zover. Dan verzamelen meer dan tweehonderd teams zich in Eupen, voor de Oxfam Trailwalker, een tocht van honderd kilometer door de Hoge Venen. Een sportieve uitdaging van formaat, maar ook een uitdaging als team én een creatieve uitdaging. Elk team zet namelijk zijn beste beentje voor om minstens 1500 euro in te zamelen voor de projecten van Oxfam. Een onvergetelijk avontuur, dat niet alleen grensverleggend is voor de deelnemers, maar ook levens verandert van families wereldwijd.

Het parcours is dit jaar een pak technischer. Ook werden de start- en aankomstplek omgewisseld. De tocht begint in Eupen (Kettenis) en eindigt in Bütgenbach (Worriken). Als gevolg daarvan is er meer variatie voor geoefende wandelaars, maar ook een hogere moeilijkheidsgraad. Het volledige traject omvat een groter hoogteverschil en de laatste 15 kilometer zijn lastiger. De uitdaging wordt er dus alleen maar groter op.

De editie van 2018 in enkele cijfers

  • 201 teams, oftewel 804 wandelaars, schreven zich reeds in.
  • De locatie? De Hoge Venen, een van de mooiste natuurgebieden van België.
  • Om te kunnen deelnemen, moet ieder team minimaal 1.500 euro inzamelen. De teams hebben dat uitstekend voor elkaar gekregen, aangezien ze samen reeds meer dan 284.651 euro ophaalden om Oxfam-projecten wereldwijd te ondersteunen.
  • Als alle deelnemers de eindmeet halen, zullen ze samen meer dan 80.400 km afgelegd hebben, oftewel twee keer de aarde rond.
  • Meer dan 350 vrijwilligers (checkpoints, beveiliging van het parcours, bevoorrading…) zorgen voor de nodige ondersteuning.
  • Er worden ook duizenden bezoekers (familie, vrienden, collega’s …) verwacht.
  • De Special Olympics, een organisatie die de maatschappelijke integratie van personen met een mentale handicap bevordert door middel van sport, zal ook aanwezig zijn. Een atleet van de Special Olympics stapt de laatste 17 kilometer van het parcours.

www.oxfamtrailwalker.be

Uit de blogs gegrepen

“Ons team neemt al deel vanaf de eerste editie in 2008. Wij zijn onafscheidelijk geworden en namen zelfs al in andere landen deel. Ons doel is om minstens 1500 euro in te zamelen. Dus: sponsor onze wandeltocht en help extreme ongelijkheid de wereld uit!”

“Net als het weer is het parcours heel afwisselend: kronkelende bospaadjes over boomwortels of langs een klaterende beek, glibberige grasvelden, kleurrijk veen, dicht naald- en sprookjesachtig loofbos, stuwmeren en dammen, open velden en een heel klein beetje bewoonde wereld.”

“Tot 70 km (niet toevallig de afstand die we getraind hadden?) verliep de tocht vlot. Maar de duisternis en de vermoeidheid van de blanke nacht, in combinatie met de vochtigheid en het zware parcours zorgden evenwel voor de spreekwoordelijke laatste loodjes.”

“We hebben het gehaald en het was fantastisch! De start onder begeleiding van een orkestje, aan elk checkpoint een goed geolied logistiek team, heerlijk wandelweer, een prachtige volle maan, de aankomst, zoveel warmte en vriendschap… Dank en hulde aan jullie allemaal.”

“Voor ons team is en blijft dit een perfecte match: een grote fysieke uitdaging om de wereld een klein beetje beter te maken.”

“Ook de sms’jes van talrijke supporters op het thuisfront helpen om de moed erin te houden, vooral ’s nachts. Bedankt aan iedereen die ons project op een of andere manier steunde. Meer moet dat echt niet zijn!”

Oxfam Trailwalker

Wie wil, kan nog een paar dagen oefenen in de Belgische Eifel!