Home Anders Outdoor Avontuurlijke G-sporten in de kijker

Avontuurlijke G-sporten in de kijker

0
Avontuurlijke G-sporten in de kijker

Steeds meer sporten zetten in op een eigen, volwaardige avontuurlijke G-sporten. In ons artikel paraklimmen in Puurs heb je al alles kunnen lezen over de klimsport. Ook binnen de avontuurlijke en outdoorsporten is er ondertussen een ruim aanbod. Een handicap hoeft het genot van natuur en avontuur niet in de weg te staan blijkt wel met deze avontuurlijke G-sporten in de kijker.

Avontuurlijke G-sporten in de kijker

Duiken – Heerlijk gewichtloos

De duiksport leent zich uitstekend voor mensen met een fysieke of een visuele beperking. Dankzij de gewichtloosheid is de bewegingsvrijheid onder water vaak groter dan aan land. Bovendien staat de onderwaterwereld garant voor een totaal andere, fantastische ervaring, waarbij alle zintuigen met nieuwe waarnemingen te maken krijgen. Niet voor niets krijgen gewonde of gehandicapte veteranen in de Verenigde Staten duiktherapie: de gewichtloosheid helpt om de pijn in spieren en gewrichten te verminderen. Het zou ook een kalmerend effect hebben.

In België zijn er meerdere mogelijkheden om zelf te proeven van de duiksport. Jammer genoeg krijgen personen met een verstandelijke beperking geen toelating vanwege de specifieke risico’s onder water. Het Oost-Vlaamse Wet Wheels verzorgt zowel open water duiken als trainingen in het zwembad. In open water worden twee begeleiders voorzien, in het zwembad volstaat in principe één begeleider. De club trekt in het najaar voor een week op duikcruise naar Egypte. ovww.org

Zeilen – Boot besturen met één vinger

Van 2000 tot 2016 stond de sport nog op het Paralympische programma, maar omdat er geen wereldwijde beoefening is volgens het IOC, zal er in Tokyo 2020 niet gezeild worden op de Paralympische Spelen. Nochtans is het gevecht met de wind en de stroming boeiend. Wie er zelf van wil proeven, kan rekenen op heel wat hulpmiddelen. Wie moeilijk van of aan boord geraakt, krijgt hierbij assistentie. Voor sporters die een gebrek aan zitbalans hebben, bieden extra’s zoals een speciaal zitje, kussens of schuimrubber soelaas. Er bestaan zelfs elektrisch bedienbare eenpersoonsboten, die je met één vinger of desnoods met de kin bestuurt. Heb je een visuele beperking, dan kan je met een begeleider varen of contact houden met een volgboot via een walkietalkie. Wie de smaak te pakken heeft, kan via de Jubilee Sailing Trust zelfs aanmonsteren op een echte driemaster voor een heuse wereldreis! http://jst.org.uk/

Skiën – In een rotvaart de piste af

De ultieme kick die je ervaart wanneer je over de sneeuw glijdt, bochten neemt en snelheid maakt, kan je ook met een beperking ervaren. Mits enkele kleine aanpassingen is er bij deze avontuurlijke G-sporten veel mogelijk: met een motorische beperking kan een monoski of zitski een hulp zijn. Blinden kunnen dan weer rekenen op een begeleider die voor hen skiet en aanwijzingen geeft. En dat kan ook in een rotvaart, zo bewijzen de beelden van de Paralympische Winterspelen. Een voormalige Britse soldaat die zijn gezicht verloor, behaalde zelfs een downhill snelheidsrecord van 162,45 kilometer per uur in Les Arcs, Frankrijk. www.gsportvlaanderen.be

Hiking – Brailleborden in het Zoniënwoud

Wat is er mooier dan de top van een berg te bereiken of je helemaal omringd door bomen en bos te voelen? Door de afwezigheid van stadsgeluiden, de gezonde lucht en de natuurgeuren is het bovendien een uitstekende manier om te ontspannen en te genieten. Om iedereen die kans te geven, worden er meer en meer mogelijkheden gecreëerd. Zo vind je in het Zoniënwoud wandelingen die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en een speciaal pad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden. Wist je trouwens dat de Amerikaan Trevor Thomas de eerste blinde was die de volledige Appalachian Trail – zo’n 3500 kilometer – solo en zonder assistentie heeft afgelegd? www.gsportvlaanderen.be

Speleologie – Binnenkort ook ondergronds

In navolging van buitenlandse initiatieven heeft de Belgische federatie voor Speleologie het project Spélé-Handi gelanceerd: ze willen de ondergrondse wereld der grotten bereikbaar maken voor mensen met een handicap. Alhoewel het nog te vroeg is om deze activiteit op regelmatige basis aan te bieden, wordt er hard gewerkt om de nodige begeleiders op te leiden en materiaal aan te kopen. Benieuwd? Neem dan alvast een kijkje op hun website. www.speleoubs.be

Kajak / kano – Voor elk wat wils

Beide vaartuigen lenen zich perfect voor een leuke tijd op het water, ook met een visuele, motorische of verstandelijke beperking. Wie er echt goed in wordt, kan zelfs naar de Paralympische Spelen. Door gebruik te maken van verschillende types boten, is er voor ieder wat wils, zoals grotere boten die niet kunnen kantelen, kajaks met plaats voor een extra begeleider en liften die personen met een mobiliteitsprobleem in de kano kunnen hijsen. www.gsportvlaanderen.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 − 8 =