Home Bestemmingen Deep water solo klimmen: zonder touwen boven water

Deep water solo klimmen: zonder touwen boven water

0
Deep water solo klimmen: zonder touwen boven water

Bij deep water solo klimmen – ook gekend als DWS, psicobloc of psychobloc – klim je routes die zich uitsluitend boven water bevinden. Je kruipt met handen en voeten op de rotsen of een klimmuur, zonder veiligheidstouwen. Wanneer je valt, beland je in het water… 

Deep water solo klimmen: verfrissend

De sport ontstond eind jaren 70, aan de kust van Mallorca. Miquel Riera, een klimmer van het eiland, was zo uitgekeken op de klassieke sportklimroutes in zijn omgeving, dat hij zijn heil ging zoeken aan de kust. Samen met enkele klimmakkers claimde hij het eerste bouldergebied van Mallorca, rond Porto Pi, maar na een tijdje was Riera ook daar weer op uitgekeken. Hij belandde bij de kleine kliffen aan de kust en besloot de bouldertechniek uit te testen op rotsen boven het zeewater en was meteen verkocht.

In de jaren 80 stond deep water solo nog steeds in de schaduw van het klassieke sportklimmen. Pas tegen 2003 raakte de sport echt bekend bij klimmers, dankzij enkele kortfilms van bekende klimfilmproducenten als BigUp.

Ik ga deep water solo klimmen en neem mee…

  • Goede klimschoenen, een zwembroek en een handdoek.
  • Vloeibare magnesium om je grip op de rotsen te vergroten. Een gewoon magnesiumzakje is na een val in het water namelijk niet meer bruikbaar.
  • Een geschikt massief om op te klauteren, dat zich boven voldoende diep water bevindt.
  • Enkele goede klimpartners in de buurt, die je spotten en kijken of er niets misgaat wanneer je in het water belandt.
  • Prachtig weer, om zeker niet onderkoeld te geraken.

Ontdek 3 toplocaties voor deep water solo klimmen in Europa.

Wedstrijden

Om het snelst boven

Er bestaan twee types wedstrijden voor deep water solo: op artificiële klimwanden en op natuurlijke rotsen en kliffen. In beide competities is het doel om zo snel mogelijk boven te komen zonder te vallen. Daarbij klimmen twee atleten telkens tegen elkaar. De winnaar is hij of zij die als eerste boven is. Vindt de wedstrijd plaats op natuurlijke rotsen, dan kijkt de jury vanaf een motorboot welke atleet het snelst een bepaalde route aflegt. Een van de bekendste wedstrijden is de Psicobloc Master Series. Maar overal ter wereld worden verschillende kleinere wedstrijden georganiseerd voor lokale en internationale atleten, meestal in zwembaden of op de oevers van rivieren.

Antwerp Deep Water Solo, eerste wedstrijd in de Benelux

In 2017 kon je in het Antwerpse Kattendijkdok, in de schaduw van het MAS, genieten van de eerste deep water solo-wedstrijd in de Benelux, georganiseerd door Rocks in Town. 150 klimmers namen zaterdag deel aan de kwalificaties. In verschillende heats klommen ze tegen elkaar omhoog, om zich te kwalificeren voor de wedstrijd op zondag. Door renovatiewerken in het Wezembergzwembad kon de geplande tweede editie niet doorgaan. Hou de website of Facebookpagina in de gaten voor updates. www.rocksintown.be

Nog een andere coole klimsport uitproberen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

veertien − 10 =