Ontspannen aan de voet van Les Trois Vallées

Brides-les-Bains
Brides-les-Bains

Een beetje skier is bekend met Les Trois Vallées in Frankrijk, het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld met skioorden als Courchevel, Meribel, Les Menuires en Val Thorens. Juist hier aan de voet van de drie valleien ligt centraal het levendige plaatsje Brides-les-Bains, een prima uitvalsbasis voor een ontspannen zomervakantie in de Les Trois Vallées.

De toevoeging ‘les-Bains’ verwijst naar de thermale waterbronnen die vanwege hun heilzame werking al eeuwenlang bezoekers trekken. In 1818 werd na een aardverschuiving een rotsmassief blootgelegd waaruit warm thermaalwater stroomde. Na onderzoek bleek het water “een geneeskrachtige werking te hebben ten op zichte van gewrichtspijn, reume, epilepsie, migraine en andere kwalen”. Een jaar later wordt een badhuis opgericht en vanaf 1824 verschijnen de eerste hotels. 

Het ‘badtoerisme’ wordt steeds populairder en in 1854 wordt een heus spa-complex geopend met 28 thermale douches, dit trekt bezoekers van grotere afstanden. Het wellnesstoerisme is begonnen, en de in 2018 uitgebreide en volledig vernieuwde Grand Spa Thermal trekt vandaag de dag nog steeds talloze bezoekers voor een bezoek aan de thermaalbaden.

 

Maar er is meer dan enkel de Grand Spa in Brides-les-Bains, het plaatsje heeft een levendig centrum met 14 hotels, restaurants en winkeltjes. Centrale ontmoetingsplek is het park achter het viersterren hotel Mercure Grand Hotel des Thermes. Het Mercure Hotel beschikt over 102 kamers en een eigen Spa en Beautycentrum en verschillende zalen en congresruimtes. Hier aan de oevers van de Doron de Bozel ontmoeten toeristen en locals elkaar. Er wordt tijd genomen om te ontspannen onder de bomen of juist te genieten van de zon. Er wordt petanque gespeeld, een koffie gedronken op het terras of water uit de thermale bron gedronken.

Brides-les-Bains - Mercure Hotel

Iets verderop, aan de Place du Centenaire, ligt het Office de Tourisme van Brides-les-Bains hier starten een aantal van de 39 lokale wandelroutes. Vanuit Brides-les-Bains verken je ook per fiets prima de streek, klimgeiten leven zich uit een van de vele bekende hellingen uit de Ronde van Frankrijk – zoals de Col de la Madeleine of Col de l’Iseran. Mindere klimmers kiezen de familieroutes of “routes Verte” die u de streek laten ontdekken. Probeer zeker ook eens een E-Mountainbiketocht of downhillafdaling.

Mountainbike Brides-les-Bains - foto P. Lebeau

Het hele jaar door organiseert de Toeristische Dienst festiviteiten voor zijn gasten. Van comedyfestival, gastronomie-evenement tot muziek en culturele festiviteiten. Bezoek voor meer informatie over activiteiten en evenementen de website van Brides-les-Bains. Hier ook meer informatie over de natuurrijke omgeving en activiteiten als wandelingen, fietsroutes, golfbanen en klimmogelijkheden.