Raf van Hulle wint The SunTrip 2018: Lyon-Guanghzou in 45 dagen

Raf van Hulle wint The Sun Trip 2018 Lyon-Guanghzou

Vandaag rond 15 uur plaatselijke tijd reed een Belg met zadelpijn Guanghzou binnen, na 45 dagen op de fiets. Raf Van Hulle wint hiermee The Sun Trip 2018. Een team van de organisatie vergezelde hem op de laatste kilometers naar de finishlijn.

Het verhaal van The Sun Trip begint bij de Fransman en fietsavonturier Florian Bailly, die in 2010 met zijn zelfgemaakte zonnefiets van Frankrijk naar Japan peddelde. Een overweldigende ervaring, die hij graag met anderen wilde delen. Zo vond in 2013 de eerste Sun Trip plaats, waarbij – jawel – Raf Van Hulle na een rit van 38 dagen en 1 uur als eerste de finishlijn in Astana (Kazachstan) overstak. Raf van Hulle is dus niet aan zijn proefstuk toe. In 2015 werd hij tweede in Turkije.

Raf van Hulle wint The SunTrip 2018

In 2018 nam Raf dus voor de derde keer deel. Dit keer vertrokken de deelnemers in Lyon, Frankrijk, om 12.000 kilometer verder in China te eindigen. Raf fietste vandaag als eerste over de meet. Met zijn zelfgebouwde zonnefiets waarvoor hij in 2011 de Eco Design Award won. Om de afstand even in perspectief te plaatsen: dat is gemiddeld 270 kilometer per dag… Zadelpijn verzekerd!

Raf van Hulle zijn zonnefietsOnderweg sliep Raf meestal in een tent, als het moest tussen de kamelen of steppenwolven. Pech onderweg was er ook: opstartproblemen na een botsing met een andere deelnemer, betrokken bij een auto-ongeval in Rusland, politie met grijpgrage handjes…

It ain’t over ‘til it’s over

Dat het zelfs eenmaal in China nog kan mis gaan, ondervonden de Colle broers Auguste en Camille jammer genoeg eerder vandaag. Zij moesten hun derde plaats opgeven toen hun achterste wiel het definitief begaf. Het wiel speelde hen al parten in de Gobiwoestijn, waar ze niet aan de juiste onderdelen konden geraken om het te repareren. En een paar dagen terug vatte de batterij van Alain Viguier vlam. Ook voor hem was het einde verhaal, in Kazachstan.

Meer Belgen in de race

Lees ons eerder verschenen interview met Dirk Huyghe, een andere Belgische deelnemer: 9000 km op een zonnefiets. Hij doet dit jaar ook mee, maar is nog niet aangekomen. Samen met Daniel, Peter en Romain stak hij eergisteren op 1 augustus 2018 de grens met China over (zie kaartje). Wordt vervolgd!

Sun Trip China 2018