Home Lees Far Out Online 2018 > Herfst Foodwalking: LEKKER… wildplukwandelen in de natuur!

Foodwalking: LEKKER… wildplukwandelen in de natuur!

0
Foodwalking: LEKKER… wildplukwandelen in de natuur!
(c) pxhere.com

Eeuwen geleden keek men er niet raar van op als je uren het bos introk of riviertjes afstruinde op zoek naar iets eetbaars. Veel ‘onkruid’ leent zicht prima als ingrediënt van een gezonde maaltijd, om van bessen, kastanjes en ander lekkers nog maar te zwijgen. Voor wie zich een beetje in foodwalking verdiept, zal geen berm, bos of veld ooit nog hetzelfde zijn.  

Zin om je culinaire grenzen te verleggen? Ga wandelen! Foodwalking heet deze trend, of – om het in het Nederlands te zeggen – foerageren of wildplukwandelen. In feite is het niet meer of minder dan wat jagers-verzamelaars duizenden jaren geleden al deden en op sommige plaatsen nog steeds doen: een stevige wandeling maken en onderweg ingrediënten verzamelen voor een heerlijke maaltijd. Naar de letter van de wet, is wildplukken bij ons verboden, maar de meeste terreinbeheerders hebben geen bezwaar en hanteren een gedoogbeleid, mits je enkele basisregels respecteert: weet wat je plukt of raapt (dus géén beschermde soorten), blijf weg uit natuurreservaten, pluk geen plekken kaal en neem enkel mee wat je zelf gebruikt.

Weet wat je eet

Voor foodwalking heb je niet veel nodig: stevige wandelschoenen, een zakmes of knipschaar, en een rugzakje, mand of tas om je oogst in te doen. Uiteraard kan je niet zonder de nodige voorkennis op pad. Er valt immers veel meer te rapen dan kastanjes en dovenetels, maar sommige planten en vruchten zijn (deels) giftig of hebben giftige dubbelgangers. Dus duik in de boeken of een wildplukkersplatform. Schaf een goed naslagwerk aan voor onderweg of neem een handige ‘plukkaart’ mee (zie kaderstuk). Volg een wildplukcursus of workshop, bijvoorbeeld bij herboriste en natuurgids Lieve Galle (www.kruidencursus.com), Ben Brumange van Forest to Plate (www.foresttoplate.com) of een bushcraft/outdoorbedrijf (zoals www.rewilding.be of www.outdoorschool.be). Of ga een paar keer samen met een deskundig boswachter of veldgids op pad.

Eindeloze variatie

Elke streek en elk seizoen kent zo zijn lekkernijen. Op www.goodplanet.be vind je een handige wildplukkalender, met in totaal een 80-tal planten uit onze contreien. En op www.wildplukwijzer.nl staat een handige kaart met plukplekken in Vlaanderen en Nederland. In de lente en zomer is het natuurlijk hoogtij, maar de herfst kent zo zijn eigen smaken. Barbarakruid leent zich uitstekend voor pesto, boerenwormkruid kan in de pannenkoeken, de dovenetel, kamille en gaspeldoorn staan nu in bloei en de noten en kastanjes heb je voor het oprapen. Het advies is eigenlijk simpel: begin met wat je kent of makkelijk herkent, en je kan verwerken in een salade, makkelijke soep of lekkere taart. En breid gaandeweg – letterlijk en figuurlijk – je kennis uit. Bekijk ook je eigen omgeving eens met andere ogen. Wie weet staat er vlakbij wel een lekkere vlierbessen-, bramen- of hazelnootstruik, is er een laantje met kastanjebomen in je buurt of een veld met geschikte dovenetel of Gelderse roos.

Enkele foodwalking-spelregels

 • Raap of pluk enkel wat je 100% kent. Bij twijfel: laten staan!
 • Heb respect voor de natuur, haar bewoners en andere bezoekers. Neem enkel mee wat je zelf gebruikt en pluk een plek niet kaal.
 • Duik de natuur in. Planten langs de weg, spoorweg of akkers, zijn vaak verontreinigd.
 • Pluk waar mogelijk op kniehoogte en was je oogst voor gebruik. Laaghangende bessen bijvoorbeeld kunnen zijn besmet.
 • Begeef je niet op privéterrein, tenzij het mag natuurlijk, bijvoorbeeld in een belevingsboomgaard (belevingsboomgaard.be) of pluktuin.

Receptideeën

Leesvoer voor wildplukkers

 • De natuur op je bord, Katelijne Mannaerts
 • Wildplukken, Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer
 • Wildplukken (wildplukkaart om mee te nemen), Barbara Peters & Peter Kouwenhoven
 • Handboek voor wildplukkertjes, Erica Bakker
 • Het grote wildplukboek, Edwin Florès.
 • Eetbare & giftige wilde planten, Bruno P. kremer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

dertien − twee =