Home Lees Far Out Online 2019 > Zomer DIY hiking trip: hoe maak je zelf een tent

DIY hiking trip: hoe maak je zelf een tent

0
DIY hiking trip: hoe maak je zelf een tent

Het begin van het nieuwe outdoorseizoen starten we met de uitdaging om ultralicht de bergen in te trekken. Onze online zoektocht levert talloze lijstjes op. Maar we vinden alle tentjes te groot, te zwaar of te duur. Ook de slaapzakken voldoen niet: ze zijn te dun, te koud, te groot, niet samen te voegen tot een tweepersoonsmodel… Onze hamvraag: hoe maak je zelf een tent?

Tekst & Foto’s: Karlien Engelen

Wat volgt is een creatieve rollercoaster. We bestellen voor een kleine 100 euro aan stof, isolatiemateriaal en garen, en na een middagje brainstormen en een paar avonden stikken, is onze eerste creatie klaar! Onze nieuwe tent weegt slechts 440 gram en inclusief tentstokken en grondzeil nog geen kilo! Ook proberen? Zo pak je het aan!

Hoe maak je zelf een tent?

De brainstorm

Denk in de eerste fase van je project na over de situatie waarin je wilt trekken. Iedere keuze is een afweging tussen comfort en functionaliteit enerzijds, en besparing op gewicht en volume anderzijds. Is de ondergrond erg zacht of juist rotsachtig? Dan is er geen garantie dat je piketten in de grond krijgt. Is het heel erg koud tijdens je trektocht dan wil je graag een gesloten binnentent met een geïntegreerd grondzeil, maar tijdens een warme zomertocht volstaat een eendoekstent. Moet je tent knus en comfortabel zijn voor meerdere dagen of ga je akkoord met een spartaanse versie? Hoeveel ruimte heb je nodig voor jou, je gezelschap en de bagage? Wat voor type tentstokken wil je gebruiken? Met dunne flexibele tentstokken is het mogelijk om een vrijstaande tent te ontwerpen, waarvoor je geen piketten nodig hebt. Maar als je sowieso wandelstokken meeneemt, kan je deze dubbel inzetten als tentstokken.

Het model

Als goedweertrekker kies je voor een simpel eendoeksmodel. Het mag spartaans zijn; het besparen van grammen en volume is in dit geval belangrijker dan het buitenhouden van stof en beestjes. Kies een paar modellen, knip ze uit oud plastic van de bouwmarkt en zet met tape twee levensgrote prototypes in elkaar. Al snel ervaar je de voor- en nadelen van elk model. Je kunt meteen testen of de wandelstokken lang genoeg zijn om als tentstok te dienen. Mijn eerste model, een tipi, volstaat niet. De wandelstok in het midden blijkt niet lang genoeg, waardoor er een lage uitgestrekte ruimte ontstaat. Prototype nummer twee is succesvoller: met een beperkte hoeveelheid stof en de twee wandelstokken als tentstok is er veel ruimte voor de matjes en rugzakken! Deze versie werken we verder uit.

Het maakproces

Aan de hand van het plastic prototype knip je in geen tijd de stof op de juiste lengte. Een goede optie is ripstop Nylon tentfabric silicone coated, 20den, 36g/sqm: deze stof is waterdicht, licht en bijna niet te scheuren. Het regelen van de naaimachine met deze dunne stof is wel een uitdaging. Speel met het garen, de instelling van de steek en de snelheid van de machine, en gebruik proeflapjes tot je de steek volledig onder controle hebt. Om de naden goed te laten aansluiten gebruik je de kapnaad of jeansnaad (flat felled seam). De naden smeer je naderhand in met siliconenkit om ze waterdicht te maken.

Testsessie

Met de eerste versie doe je een testsessie op een grasveld in de buurt of in de tuin. Mijn eerste testsessie is een succes, alleen is er een probleem met de zijflappen: als het hard regent is het onmogelijk om uit de drup te blijven en ook tegen harde wind bleek deze versie niet goed beschut. Na een kwartiertje op een winderig grasveld besluiten we dat we hiermee niet kunnen gaan trekken. Ik stik twee extra flappen aan de zijkant en voeg klittenband toe bij de opening van de tent (een rits is handiger, maar zwaarder). Als finishing touch maak ik nog twee ‘mutsjes’ van stof op de tentstokken die ervoor zorgen dat er geen regen langs de stokken kan sijpelen. Als grondzeil is de ultradunne, maar heel stevige raamisolatiefolie van Tesa (Thermo Cover) een goede optie.

Eigen tent klaar!

Dan eindelijk staan alle lichten op groen: lekker weer, veel tijd, zin om naar buiten te gaan en beiden in goede gezondheid. We pakken ons boeltje en vertrekken de Ardense bossen in bij Fumay. En wat blijkt: de tent is een schot in de roos. Vlak na het opzetten begint het te regenen. We sprokkelen snel wat hout en leggen het droog in de tent. Een van de zijflappen spannen we met een scheerlijn aan een boom als een geïmproviseerde luifel, zodat we droog zitten en toch uitzicht hebben op het vuur dat koppig volhoudt. De hele nacht door blijft het regenen, maar de enige druppels die we op ons hoofd krijgen, zijn die van de condens aan de binnenkant van het zeildoek. Een perfect geslaagd project, klaar voor de Alpen!


Ter info

Om onze lichtgewicht uitrusting compleet te maken, gebruikten we de volgende materialen:

  • Tent: ripstop Nylon tentfabric silicone coated, 20den, 36g/sqm
  • Grondzeil: Tesa Thermo Cover 1.50 x 4.00 m
  • Zelfgemaakte tweepersoonsslaapzak: Climashield Apex continuous filament insulation 133g/sqm, 4oz/sq, Nylon taffeta, downproof, soft, 20den, 38g/sqm en ripstop Nylon lightweight PU-coated, 55g/sqm.
  • Slaapmatjes: Therm-a-Rest NeoAir Xlite
  • Wandelstokken: Black Diamond distance poles
  • Schoenen: Salomon X Ultra 3 MID GTX
  • Chloortabletten
  • Stove burner: we maakten van een drinkblikje een simpel stoofje, gebaseerd op het ‘How to Make a Soda Can Stove’-filmpje op YouTube

Meer DIY? Bouw je eigen Barak van Bartel-hut!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

2 × drie =