Home Lees Far Out Online 2019 > Zomer De outdoor bucketlist van… Ben Roelants

De outdoor bucketlist van… Ben Roelants

0
De outdoor bucketlist van…  Ben Roelants

Toen het iconische reisprogramma Vlaanderen Vakantieland er enkele jaren geleden mee ophield, bleef hij als enige reisreporter gedreven verder reizen. Intussen is Ben Roelants de ambassadeur en netmanager van het reiskanaal Evenaar. “Reisreportages maken is het liefste wat ik doe.” En dan is er nog de outdoor bucketlist van Ben Roelants.

Interview: Kris Clerckx

Je televisiewerk brengt je naar de mooiste bestemmingen. Kun je tijdens het draaien van reportages je outdoorkicks ten volle beleven?

Ben Roelants: “Zeker, al krijgen we daar soms niet veel tijd voor. Ik herinner me de reis naar Nepal. De toeristische dienst van het land wilde een reportage met focus op cultuur en steden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. We konden Nepal toch niet bezoeken zonder een trekking door het Himalayagebergte?! Onze keuze viel op de Pun Hill-trek, die we in amper twee dagen hebben afgelegd. Heel bijzonder aan die reis was dat ik die in het gezelschap van mijn vader maakte. We hebben dat ook in de reportage verwerkt. Als 70-jarige had hij het best lastig met die pittige trekking. Ik voelde me schuldig dat mijn vader door mijn drang naar avontuur daar zo hard moest afzien. Op het hoogste punt, bij zonsopgang en met een prachtig zicht op de Annapurna, kwamen veel emoties naar boven. Het was een magisch moment. Ik vind dat iedereen de kans moet grijpen om in het gezelschap van een van je ouders een reis te maken. Dat is een heel andere dynamiek dan als je met je gezin of met je beide ouders samen onderweg bent.”

Op Evenaar zien we reportages van over de hele wereld. Lukt het jou nog om je dichtbij huis uit te leven?

“Zeker. Het avontuur vind je in je achtertuin. En dat mag je heel letterlijk nemen. Samen met mijn zoontje van zes heb ik eens in onze tuin de tent opgezet, waarna we er in hebben overnacht. Ons volgende plan is om onze tent in het stadspark neer te poten. Dat moet toch kunnen? Voor Evenaar gaan we uiteraard avontuurlijker te werk. Vorig jaar bedachten we een format over hoe we avontuur in België kunnen beleven. In elke aflevering probeerden we een microavontuur uit. Tijdens een survivalcursus van de Outdoor School moest ik een kampvuur maken, mijn vis bakken en ik moest mezelf oriënteren om een vooropgesteld traject te volgen. Een ander idee was skateboarden aan de Signal de Botrange, het hoogste punt van België. In de buurt van Leuven hebben we in samenwerking met The Shelter een vlot gebouwd en er de Dijle mee afgevaren. Ok, de Dijle is verre van een wildwaterrivier, maar op die manier zie je een heel andere kant van het verrassend groene Vlaamse landschap.”

Heb je nog meer van die ideeën voor avontuur in eigen land in petto?

“Wild swimming! Je trekt je wetsuit aan, je springt in het water en je begint te zwemmen. Een landschap al zwemmend verkennen, is bijzonder intrigerend. Een Brit schreef er enkele jaren geleden een boek over. Het idee om een gelijkaardig boek over wild swimming in Vlaanderen bleek minder evident. Bij ons in Vlaanderen is de waterkwaliteit niet van die aard om het echt aan te prijzen. Maar in Wallonië, in de Amblève en de Ourthe, is het bij voldoende water wel goed te doen. Daag jezelf uit. Dat is een belangrijk uitgangspunt bij veel outdooractiviteiten en micro adventures. Maak je eigen leven interessanter. Voor hetzelfde geld zit je een heel weekend op facebook en op je smartphone te scrollen. Maar met enige zin voor avontuur trek je er met vrienden of familie in openlucht op uit.”

Aan welke buitensportactiviteit waag je je liever niet meer?

“Op reis met een cameraploeg heb ik het gevoel dat er mij niets kan overkomen. Maar met het ouder worden begin ik me soms toch wel vragen te stellen bij parapente. Vorig jaar nog maakte ik tijdens opnames in de bergen een totaal onvoorbereide vlucht. We spanden een GoPro op de parapente, en samen met een ervaren piloot ging ik de lucht in. Maar die gast bleef maar stijgen en ik kende hem niet eens. Terwijl we de wolken doorkliefden, zie je me op de beelden alsmaar onrustiger worden en dieper wegzakken. Enkele jaren geleden zweefde ik dan weer met een Europees kampioen acrobatie door de lucht. En maar salto’s maken! Neen, parapente hoeft niet meer voor mij.”

Welke outdoorbelevingen staan er de komende maanden voor jou op het programma?

“Momenteel werken we aan een reeks over de vier seizoenen in de regio Savoie Mont Blanc. Lange tijd dacht ik bij de Alpen meteen aan een ski- of snowboardvakantie, maar ik ga mijn mening moeten herzien. In de bergen valt zoveel meer te beleven. Komende zomer volgt een meerdaagse trekking tijdens dewelke we in berghutten overnachten. Aan trailrunning rond de Mont Blanc ga ik me niet wagen. En dan zijn er de meren, die we al suppend gaan verkennen. Touren met eenstand up paddle vind ik echt een tof concept. Onlangs heb ik me een opblaasbaar supboard gekocht. Dat is bijzonder praktisch. Van zodra ik tijd heb, kan ik me gaan uitleven. Gewoon even mijn supboard opblazen en ik ben er mee weg.”

http://benroelants.be/
@benroelants


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 − 4 =