Home Nieuws Voordelen van merinoswol in sportkleding

Voordelen van merinoswol in sportkleding

0
Voordelen van merinoswol in sportkleding
Merinoschapen (c) Photo by Martin Bisof on Unsplash

Merinoswol is, zoals de naam eigenlijk al zegt, wol van het merinosschaap dat voorkomt in Spanje, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Het merinosschaap behoort tot één van de oudste en sterkste schapenrassen ter wereld. De sterke wol is erg geliefd bij producenten. De temperaturen in de leefgebieden van het merinosschaap variëren tussen de 35 graden in de zomer tot diep onder nul in de winter. De wol van het schaap is dan ook goed bestand tegen hoge temperatuurwisselingen, maar er zijn nog veel meer voordelen van merinoswol in sportkleding.

Voordelen van merinoswol in sportkleding: technische achtergrond

Het grootste verschil tussen merinoswol en andere schapenwol is dat merinoswol duidelijk fijner is en daarmee dus dunnere draden heeft dan andere stoffen. Het merinosschaap is van origine afkomstig uit Spanje waar het in de 14e eeuw gefokt werd. Zo’n 200 jaar geleden werden de merinosschapen naar Australië gebracht waar de schapenfokkerij zich als mega-industrie ontwikkelde. Het merendeel van de merinoswol komt vandaag de dag dan ook uit Australië en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wanneer je gaat wandelen in Nieuw-Zeeland kom je de dieren gegarandeerd tegen. 

Merinoswol is het natuurlijke alternatief voor het breed scala aan polyesters die op de markt van sportkleding en functioneel ondergoed beschikbaar zijn. Door haar speciale eigenschappen wordt merinoswol wordt gebruikt door poolonderzoekers maar ook lopers van een ultra run onder de Spaanse zon. Het stabiele materiaal heeft bovendien ook nog een natuurlijke uv-lichtbeschermingsfactor. Kunstvezels kunnen in principe één van de eigenschappen van merinoswol imiteren, maar zijn niet in staat om de natuurlijke status van de wol te bereiken.s

Merinoswol heeft tal van voordelen ten opzichte van andere stofsoorten. Zo is merinowol zelfreinigend. De stof bevat lanoline, een soort waslaag die er voor zorgt dat er geen geurtjes in de stof trekken. Daarnaast is de wol eenvoudig te onderhouden. De fijne structuur stoot bacteriën af waardoor je je kleding minder vaak hoeft te wassen. Doordat merinoswol een natuurproduct is, is het zeer slijtvast. Kleding van merinoswol is zowel in de zomer als winter goed te dragen doordat de stof warmte- en vochtregulerend is. 

Sokken van merinoswol van X-Socks

Voordelen van merinoswol in sportkleding: Toepassingen in de sport

Merinoswol is functioneel materiaal voor sportkleding. De stof stoot geurtjes af, is eenvoudig in onderhoud en slijtvast. Merinoswol is daarnaast bijzonder goed in het vasthouden van lichaamswarmte, zonder dat het lichaam zelf warm wordt. Door de sterke absorberende werking van de wol is de stof perfect voor (buiten)sportkleding maar ook voor bijvoorbeeld je skisokken. Door de hoge dichtheid van de stof jeukt deze nauwelijks en dat is dan weer fijn wanneer je hem direct op het lichaam draagt. Tijdens het sporten schuurt je kleding natuurlijk continu langs je lichaam en dan is het fijn wanneer de kleding van merinoswol is gemaakt.

Als wandelaar of skiër heb je tijdens het sporten natuurlijk nog wel eens te maken met wisselende temperaturen. Doordat merinoswol ook de temperatuur weet te behouden wanneer deze nat wordt is het dus de perfecte stof voor wandelaars die een bui tegen komen of wintersporters die in de sneeuw vallen. Doordat de wol veel beter ademt dan katoen en andere garens verdampt het vocht veel beter en wordt oververhitting tegengegaan. Perfect dus om je voeten te ventileren.

Voordelen van merinoswol in sportkleding: Verwachtingen voor de toekomst

Er zijn een aantal nieuwe outdoormerken die geprobeerd hebben toe te treden tot de merinosmarkt, maar ze hebben gemerkt dat het werken met merinoswol nog niet zo eenvoudig is. Daarnaast is er sprake van een vrij gesloten logistieke keten. Merinos is ook meer gevraagd door consumenten in de outdoor & sportbranche, blijkt uit een onderzoek van Icebreaker uit 2017. Om aan de groeiende vraag te voldoen worden er inmiddels ook wol van merinosschapen uit Zuid-Amerika gebruikt. De verwachting is dat zeker de komende jaren nog een groeiende hoeveelheid merinoswol nodig zal zijn. De komende jaren hoef je als consument in ieder geval nog niet te rekenen op een drastische prijsverlaging in producten met merinsowol. Hoewel het aanbod zeker is gestegen is de vraag ook nog steeds stijgend.

Door merinoswol te combineren met synthetische stoffen wordt de duurzaamheid en stevigheid van de kleding verhoogd. Zo heeft lichtgewicht merinos een gewicht van 150 gram per vierkante meter. Door te werken met nylonkernen in het midden wordt de stevigheid en duurzaamheid enorm versterkt. Daarnaast zorgt de toevoeging van een synthetische kern voor een kortere droogtijd.

Voordelen van merinoswol in sportkleding: Invloed van merinoswol op de natuur

Doordat je jouw producten van merinoswol minder vaak hoeft te wassen heeft dat ook een impact op de natuur. Ten eerste verbruik je minder stroom en water voor je wasmachine. Daarnaast beperk je door minder wassen ook het verlies van microvezels in de natuur. Bij iedere wasbeurt verliest je kleding namelijk kleine microvezels die via je wasmachine in het afvoerwater terecht komen.

Door de groeiende vraag worden er bovendien meer merinosschapen gefokt. Dat geldt zowel voor Nieuw-Zeeland als Australië en inmiddels ook voor Zuid-Amerika.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

acht − vier =