Start to via ferrata: tien tips voor een sportieve uitdaging in de bergen

start to via ferrata

Een mix van avontuurlijk wandelen, pittige klauterpassages en adembenemende landschappen… Start to via ferrata! De geknipte activiteit voor wie een sportieve uitdaging zoekt in de bergen. Hoewel via ferrata almaar populairder wordt, is de sport niet zonder risico’s. In dit artikel lees je de nodige tips om veilig je eerste stappen te zetten.

Tekst: Isabeau Vogeleer / Foto’s: Bart Smets

Start to via ferrata

Via ferrata is Italiaans voor ‘ijzeren pad’. Het is dan ook een parcours door rotsachtig terrein naar de top van een rots of een berg. De route is beveiligd met stalen kabels. Onderweg moet je allerlei klimpassages overwinnen, vaak met de hulp van ladders, beugels, stalen treden en zelfs hangbruggen en ‘tyroliennes’. Ieder jaar komen er nieuwe routes bij in de Alpen. In tegenstelling tot rotsklimmen of alpinisme, vergt via ferrata een beperkte, technische uitrusting. Toch zijn de risico’s niet te onderschatten.

Moeilijkheidsgraad

Via ferrata’s vind je in alle soorten terrein en verschillende moeilijkheidsgraden. Van de klassieke, alpiene routes tot de meer atletische via ferrata’s die fysiek en mentaal het uiterste vergen. Helaas is er geen uniform systeem om de moeilijkheidsgraad van een via ferrata aan te duiden. Ieder Alpenland hanteert een eigen indeling. Bij de inschatting van de moeilijkheid worden alle elementen in rekening genomen: de lengte van de route, het aantal hoogtemeters, de fysieke en mentale uitdaging, de vereiste technieken… Als beginnend klimmer beperk je je best tot een lager niveau, zodat de route vlot haalbaar is.

Materiaal

Naast de standaarduitrusting die je voorziet voor een zware bergwandeltocht (bergschoenen type B/C, aangepaste kledij, voeding, drank, EHBO), heb je technisch materiaal nodig.

Een minimale via ferrata-uitrusting bestaat uit:

 • een via ferrataset met ‘shock absorber’;
 • klimgordel of integraalgordel voor kinderen jonger dan 12;
 • klimhelm;
 • handschoenen.

Als je over de nodige kennis beschikt, dan is een touw (20 – 30 meter) en ander zekeringsmateriaal nuttig om kinderen of onzekere tochtgenoten te begeleiden.

Start to via ferrata: tien tips  

 1. Goed voorbereid op pad
  Bereid je tocht goed voor aan de hand van een wandelkaart, reisgids en informatie op het internet. Informeer ter plaatse naar de actuele toestand van de route.
 2. Volg een opleiding
  Verschillende clubs van de Klim- en Bergsportfederatie bieden opleidingen aan in binnen- en buitenland. Tijdens deze opleiding krijg je de basistechnieken onder de knie.
 3. Vertrek fit
  Via ferrata is een uithoudingssport die veel kracht, uithouding, lenigheid en stabiliteit vergt. Daarnaast is een goede staptechniek onontbeerlijk. Kortom: een goede conditie is een must. Overschat jezelf niet bij de keuze van de route.
 4. Mentale uitdaging
  Dankzij via ferrata’s worden imposante rotswanden en steile rotsgraten toegankelijk voor ‘gewone’ klimmers en wandelaars. Toch vergt het een nodige portie durf om honderden meters boven de grond te klimmen. Onderweg krijg je beter geen last van hoogtevrees…
 5. Controleer het weerbericht
  Controleer vooraf het weerbericht en ga nóóit op pad bij onweer. De stalen kabel verhoogt de kans op een blikseminslag!
 6. Houd voldoende afstand
  Er mag slechts één persoon aan het klimmen zijn tussen twee ankerpunten van de kabel. Bij populaire routes kan dit leiden tot wachtrijen en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Hou dus voldoende afstand, wees hoffelijk en maak goede afspraken met andere klimmers.
 7. Controleer de kabel en ankerpunten
  Steenslag, lawines of sneeuw kunnen staalkabels en ankerpunten beschadigen. Vertrouw dus niet blindelings op de installatie, zeker niet buiten het seizoen of na periodes van slecht weer.
 8. Steenslag
  Klim vlot, maar behoedzaam en trap geen stenen los die de klimmers onder je kunnen raken. Let ook op mensen die boven je klimmen. 
 9. Vermijd vallen
  Hoewel een via ferrata-set voorzien is op de impact van een val, kun je vallen beter vermijden. Het risico is groot dat je tegen een ladder, voetsteun of rotspunt botst.
 10. Respecteer elkaar en de omgeving
  Maak geen onnodig lawaai, laat geen afval achter en blijf op het pad.

Nieuw: Start to via ferrata

Dit najaar verschijnt de publicatie ‘Start to via ferrata’ van de Klim- en Bergsportfederatie. Dit boek is een goede introductie tot de sport. Naast alle technieken en handige tips, bevat het ook een overzicht van alle via ferrata’s in België die vrij toegankelijk zijn voor leden van de Klim- en Bergsportfederatie.

KBF-lidmaatschap

 • Een lidmaatschap kost € 91 euro p.p., met een korting voor jongeren en senioren. Een gezinslidmaatschap kost € 219.
 • Het lidmaatschap omvat een uitgebreide, wereldwijde verzekering van àlle klim- en bergsportactiviteiten.
 • Meer informatie vind je op kbfvzw.be.

Drie via ferrata-routes voor beginners