Urban outdoor activiteiten in Havana: van bicicletas tot de marabana

urban outdoor activiteiten in Havana

Havana bestaat exact 500 jaar! En dat betekent nog meer muziek, dans en ambiance in de straten van de Cubaanse hoofdstad. Maar tijdens een bezoek aan Havana kun je je net zo gemakkelijk sportief uitleven. Sinds een jaar is er zelfs een heuse fietsrevolutie aan de gang. En je kunt er ook boksen, skateboarden of een marathon lopen. Urban outdoor activiteiten in Havana. Of hoe buitensporters ook tijdens een citytrip niet op hun honger blijven zitten…

Tekst & foto’s: Kris Clerckx

Urban outdoor activiteiten in Havana

Fietsen (1): voor hipsters

“Voor Cuba breken er historische tijden aan”, vertelt Ferlan Perez Trater, de 36-jarige eigenaar van Ferlans Bikes. “Tien jaar lang woonde ik in Italië. Maar toen Obama in 2016 naar Havana reisde, besliste ik om terug naar hier te komen.” Een goed jaar later beschikte Ferlan over twintig fietsen, die hij sindsdien verhuurt vanuit een klein atelier in de buurt van de universiteit. De goed onderhouden fietsen van Italiaanse makelij zijn ideaal om de stad en de nabije omgeving te verkennen. De huur voor een dag bedraagt 10 CUC (10 euro).

Maar Ferlans Bikes is intussen ook al de uitvalsbasis geworden van de fietsorganisatie Citykleta, die gespecialiseerd is in begeleide fietstochten. Ook in het Engels en het Frans. Verder is Ferlans Bikes elke donderdagavond het vertrekpunt voor de almaar populairdere ‘Vuelta de Noche’. Het parcours van deze fietstocht in het donker leidt onder andere langs de Malecon en door het historische centrum. Echt cool en ideaal om locals te leren kennen. Bovendien zijn de temperaturen ’s avonds aangenamer om te fietsen. En de nachtelijke fietstocht eindigt in een leuke bar. Salud!

Fietsen (2): Girl Power!

Een andere fietspionier in Havana is Nayvis Diaz Labaout, die vier jaar geleden Velo Cuba stichtte. Velo Cuba is in de eerste plaats een fietsherstelplaats, waar bijna uitsluitend vrouwen werken. “We hebben helemaal niets tegen mannen”, lacht Nayvis. “Maar wij vrouwen zijn nu eenmaal meer toegewijd, hoffelijker en properder in de uitoefening van de job. Mannen hebben andere kwaliteiten. Jullie zijn veel avontuurlijker.” Het professionalisme van Nayvis en haar personeel werd in elk geval opgemerkt door de bestuurders van Havana. Samen met Velo Cuba lanceerden ze net voor dit grote feestjaar een allereerste deelfietssysteem: Ha’Bici. Een vijftigtal fietsen uit het Baskenland, met heel opvallende wielen, staan nu ter beschikking van inwoners en bezoekers. Velo Cuba onderhoudt en verdeelt de fietsen vanuit hun nieuwe hoofdkwartier op de prestigieuze Paseo del Prado. En het deelfietssysteem is al zo populair dat de fietsen bijna steeds allemaal verhuurd zijn. Zodra een nieuwe lichting fietsen binnen is, kan Ha’Bici helemaal op dreef komen.

Fietsen (3): originele e-bikes

De Duitsers Martin Staub en Jens Schöne slaagden er vorig jaar in om na lang aandringen hun speciaal voor Cuba ontworpen e-bikes naar het eiland over te brengen. Sindsdien begeleiden ze fietsritten van een halve dag tot meerdaagse tochten in Havana en andere steden. Met hun e-bikes, die tot 120 kilometer kunnen afleggen zonder bij te laden, kun je al een mooi gebied rondom Havana verkennen. De thematocht ‘Vamos a la Playa’ brengt je naar de stranden ten oosten van de stad. Onze favoriet is de dagtocht ‘Habana Campo’, die naar het minder bekende westen van de provincie Havana voert. Onderweg bezoek je o.a. het kunstenaarsatelier van Kcho en de kleurrijke wijk Fusterlandia. De lunch vindt plaats op een finca, ver weg van de platgetreden paden.

Urban outdoor op een skateboard

Op het internet vind je in één klik tientallen filmpjes over de hippe skatecultuur in Havana. Maar ter plekke loopt het blijkbaar toch niet zo op wieltjes. “We mogen op alsmaar minder plekken skaten”, zucht Guillermo Sanchez, een van de ferventste skaters in de Cubaanse hoofdstad. “Skateboarden wordt hier niet door iedereen als een sport aanzien. En onze tatoeages komen bij sommige mensen bedreigend over.” Intussen is het ook wachten op de allereerste skateshop op Cuba. Bij schade of een gebroken skateboard zijn de skaters soms verplicht om enkele weken of maanden aan de kant te blijven zitten. De organisatie Amigo Skate Cuba roept skaters op om bij een bezoek aan Cuba oude skateboards of ander bruikbaar materiaal mee te brengen. Maar zelfs met lege handen ben je als buitenlandse skater meer dan welkom om de plaatselijke skatecommunity te vergezellen. De beste plek is Ciudad Libertad in stadsdeel Playa. Een vervallen gebouw is daar getransformeerd tot skatepark met ramps, rails en andere hindernissen. 

Buiten boksen

Samen met baseball is boksen de nationale sport op Cuba. Al decennialang rijven de Cubanen op internationale toernooien de medailles aan elkaar en drievoudig Olympisch kampioenen Teofilo Stevenson en Felix Savon behoren tot de grote sterren uit de boksgeschiedenis. “Boksen leeft hier”, bevestigt de Belgische bokscoach Jo De Vrieze. “In de jaren negentig ben ik me hier komen bijscholen. Intussen woon ik op Cuba en coach ik jongeren. We trainen in openlucht. Niet zozeer voor het mooie weer, maar er is geen budget voor betere infrastructuur.” Toch blijft Jo gemotiveerd verder werken. En voor wie niet in Havana zou geraken, komt Jo ook jaarlijks nog eens naar ons land terug om trainingen te geven. De meest iconische bokslocatie in Havana is het Gimnasio de Boxeo Rafael Trejo. Die boksarena bevindt zich in de oude stad en dagelijks komen lokale boksers er trainen. Voor buitenlandse bezoekers zijn er ook trainingsmogelijkheden, al vergt dat wel wat onderhandelingskunst.

Sightjoggen, of toch maar een marathon?

Net als andere wereldsteden heeft Havana intussen ook zijn sightjoggingtours. Maar onze ervaring was niet zo leuk. Pas na meermaals bellen en mailen kregen we een antwoord en een voorstel voor een tocht… op een datum na ons verblijf in Havana. Gelukkig hebben we een betere ervaring met deelname aan de Marabana, de marathon van Havana, die elk jaar in november plaatsvindt. Met start en aankomst aan het majestueuze Capitolio en een traject met dubbele passage aan de iconische Malecon loop je door de cultuurgeschiedenis van de stad. De marathon start vroeg in de ochtend, wat ervoor zorgt dat je de eerste wedstrijdhelft nog in gematigde temperaturen kan afleggen. En in de slotkilometers laat je je simpelweg motiveren door het enthousiaste applaus van de Cubanen langs de kant van de weg.

Urban outdoor activiteiten in Havana praktisch

 • Erheen
  Air France vliegt dagelijks naar Havana. Inchecken kan al in het Brusselse Zuidstation, waarna je relax richting Parijs spoort. www.airfrance.be
 • Reisdocumenten
  Geldige reispas en een toeristenkaart die op de Cubaanse ambassade in Brussel verkrijgbaar is voor circa € 22. Ambassade Cuba, Brugmanlaan 80, 1190 Vorst, 02 343 00 20, consulado@embacuba.be 
 • Algemene reisinfo over Cuba
  www.cuba.travel 
 • Onze fietscontacten
  Ferlans Bikes, San Lazaro 117, Centro Habana, +39 3275818013 (whatsapp), ferlansbikes@gmail.com
  Velo Cuba, Paseo del Prado 20, Centro Habana, veloencuba.com
  Cubyke, afspraak op locatie, cubyke.com
 • Voor wie wil skateboarden
  Skatepark Ciudad Libertad, net naast het Museo de la Campana de Alfabetizacion, Avenida 29E, Playa Havana. www.amigoskate.squarespace.com
 • Lopen kan ook
  De Marabana, elk jaar in november, www.maratondelahabana.com

Urban outdoor in eigen land? Redacteur Toon Verlinden ging urban boulderen in Genk