Home Fietsen GETEST! Mountainbike Santos 4.29 – Built for Live?

GETEST! Mountainbike Santos 4.29 – Built for Live?

0
GETEST! Mountainbike Santos 4.29 – Built for Live?

Bij het woord ‘Santos’ denk je niet gelijk aan Nederland. Toch is deze naam wel degelijk met onze buren verbonden. In Nieuw-Vennep bouwt een team van 20 fietsspecialisten namelijk aan deze kwaliteitsfiets onder de slogan ‘Built for Live’. De biketeams van de Nederlandse Politie maken er al jaren gebruik van. Reden voor Kees om na een Giant, Cube en Bulls dit merk eens grondig te testen.

Tekst: Kees Popping
Openingsfoto: Santos / Overige foto’s: Kees Popping

Het eerste wat opviel: de Santos 4.29 vergt weinig onderhoud. Dankzij de Rohloff-naaf (14 versnellingen) en Gates Carbon Drive hoef ik na 5000 kilometer alleen een beetje olie te verversen. Een karweitje dat ik zelfs kan doen! Onderweg en tijdens tochten krijg ik regelmatig vragen over de riemaandrijving. Veel mensen denken dat de riem door kan slippen. Wees gerust, na ruim 11 000 kilometer kan ik zeggen dat dit mij nog nooit is gebeurd. Onder alle omstandigheden rijdt dit systeem perfect, geruisloos en nog steeds met dezelfde riem!

Gevarieerd testterrein

Gedurende het jaar fiets ik voornamelijk in de bossen van Beetsterzwaag. Elk jaargetijde en weertype levert daar weer een andere omgeving op. Beetsterzwaag bezit vele mooie monumentale panden, die stammen uit de tijd dat er veel adel in dit dorp woonde. Naast een vaste MTB-route vind je er ook mooie wandelroutes. Wil je luxe verblijven dan is het Landgoed Lauswolt een aanrader. Het ligt midden in het bos, omringd door een 18 hole-golfbaan en hun restaurant ‘De Heeren van Harinxma’ werd ook dit jaar bekroond met een Michelinster. Wil je goedkoper overnachten, dan kan dat natuurlijk ook. In de omgeving vind je vele B&B’s en een fijne natuurkamping: Het Koningsdiep. Hier kan je ook kano’s huren.

De Fietselfstedentocht

De meeste fietsliefhebbers hebben naast hun mountainbike vaak een racefiets voor de zomerperiode. Ik heb daar bewust niet voor gekozen. In de zomerperiode voorzie ik mijn Santos van andere banden met minder profiel en pomp deze wat harder op. Zo kan ik prima over de weg, maar ook nog andere paden berijden. De langste afstand die ik zo gereden heb op een dag, was 230 kilometer. Dat was de bekende Fietselfstedentocht in de provincie Friesland. Jaarlijks wordt deze op vele manieren volbracht, afgelopen jaar zelfs zwemmend. Zelf heb ik hem ook twee keer geschaatst in 1986 en 1997. Helaas hebben we de laatste jaren geen echte winters meer gehad en dus ook geen tochten.

En zelfs de bergen

In de zomervakantie rijd ik het liefst in de bergen. Oostenrijk en Italië zijn daarvoor mijn favoriete landen. Met de fietskeuze die ik gemaakt heb, betekent het dat ik niet steeds tussen de herrie van ronkende motoren en auto’s de Stelvio, Grossglockner of de vier Cols in de Sella Ronda hoef te beklimmen, maar ook de veel mooiere bospaden kan nemen. Je komt dan op plekken waar je de stilte nog hoort! Kortom en als besluit: aan de slogan ‘Built for Live’ zou ik willen toevoegen ‘Friends for Live’. Mijn Santos brengt mij op de meest mooie plekken en routes, die je kan zien op Strava.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × drie =