De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella: vier portretten

pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje is eigenlijk een netwerk van wandelroutes naar het graf van de apostel Jakobus. Ondertussen heeft de tocht ingeboet aan religieuze overtuiging en wordt hij om allerlei redenen gelopen of gefietst.

Tekst: Evelien Jansen

Of het nu de sportieve uitdaging, de geloofsovertuiging, de spirituele zoektocht of simpelweg het genieten van de natuur is, het advies luidt: “Ga!” Want zelfs na een nieuw recordjaar – in 2019 werd de grens van 350 000 pelgrims in een jaar op de Spaanse Jakobsweg voor het eerst overschreden – heeft de route niet aan magie verloren.

Zeker niet voor de gezichten achter deze drie verhalen.
Ze geven alle ook hun beste tips.

  • Dries Nuitten (39)
    Dries wandelde bijna zes jaar geleden zijn eerste Camino. Hij stond op een kruispunt in zijn leven en zijn vader raadde hem aan naar Compostella te wandelen. Met zijn nieuwe schoenen aan trok hij naar Saint-Jean-Pied-de-Port, het startpunt van de Camino Francés. Het begin van een lang parcours. Lees verder…
  • Lief Broes (55) en Raf Broes (27)
    Lief en Raf, moeder en dochter, besloten in 2013 om samen de Camino del Norte te wandelen. Die vertrekt op de grens tussen Frankrijk en Spanje, tussen Hendaye en Irun, en eindigt 844 kilometer later in Santiago de Compostella. Lees verder…
  • Dieter Van Tilburgh (33)
    Dieter fietste in het voorjaar van 2019 naar Santiago. Hij nam de Camino Portugués. Daarna bleef hij de Camino volgen, weliswaar in tegengestelde richting, om uiteindelijk in Zwitserland te eindigen. Lees verder…

Lees ook de getuigenis van Christel Vandevoorde, die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella aflegde met een via Far Out gewonnen rugzak van Deuter.

Wat wist je trouwens al van deze Sint-Jakobsweetjes?