Home Nieuws Outdoor Covid-Talk met Matthieu Bonne: “Ik heb altijd al aan ‘social distancing’ gedaan”

Outdoor Covid-Talk met Matthieu Bonne: “Ik heb altijd al aan ‘social distancing’ gedaan”

0
Outdoor Covid-Talk met Matthieu Bonne: “Ik heb altijd al aan ‘social distancing’ gedaan”

Door de coronacrisis lijkt de wereld even te stoppen met draaien. Onze plannen vallen in het water, onze routines worden doorbroken en onze manieren om aan die routines te ontsnappen zijn in het belang van de volksgezondheid bemoeilijkt of verboden. Far Out ging te rade bij avonturiers, outdoorsporters en organisatoren, om te polsen hoe zij deze crisis beleven en wat de gevolgen zijn voor hun toekomst.

Interview: Bert De Vriese

Bredenaar Matthieu Bonne haalde vorige zomer de eindmeet van Kamp Waes net niet en zwom begin september 2019 het kanaal Dover-Calais over bij hoogtij. Vandaag traint hij opnieuw non-stop voor twee sportieve uitdagingen deze zomer, maar hij ondervindt naar eigen zeggen geen grote hinder door de coronacrisis.

Matthieu, je bent al enkele maanden aan het trainen voor twee nieuwe uitdagingen, maar wat die precies zijn is nog steeds niet bekend. Kan je ons vertellen wat je precies van plan bent?

Matthieu Bonne: “Wat ik precies zal doen, wil ik nu nog niet zeggen, maar ik kan wel al kan verklappen is dat de uitdagingen op 1 juli en 1 augustus in België zullen plaatsvinden. Eén uitdaging zal met fietsen te maken hebben en de andere met zwemmen.”

Je uitdagingen worden niet afgelast of verplaatst door de corona-crisis?

“Het is geen groot evenement hé. Ik doe alles individueel dus de kans dat ze worden afgelast is klein.”

Door de nieuwe regels rond social distancing zijn de zwembaden gesloten en is het verboden om in zee of in ‘t binnenwater te trainen. Vormt dat geen probleem voor je voorbereiding?

“De focus van m’n voorbereidingen voor mijn zwemuitdaging heb ik nu verlegd naar krachttraining. Ik train vooral m’n schouders en heb me zo’n roeimachine aangeschaft. Daarmee train je dezelfde spiergroepen als tijdens het zwemmen. Ik heb thuis ook zo’n bad waar je ter plaatse in kan zwemmen met rekkers, maar ik heb het deze week nog getest en hiervoor is het nog veel te koud. (lacht)”

Het is dus niet zo dat je door de huidige crisis minder kans maakt om je doelen te behalen.

“Ik geloof dat je je lichaam als één geheel kunt trainen en waar een wil is, is een weg. Door de extra krachttraining die ik nu doe, ben ik veel minder gevoelig voor blessures en ik bouw mijn conditie ook verder uit met de vele kilometers die ik fiets. Vorige week had ik er in één rit nog driehonderdvijftig op de teller. De tocht bracht me langs Oudenaarde, de Vlaamse Ardennen en Nieuwpoort… . Omdat ik nu technisch werkloos ben (Matthieu werkt als redder in het zwembad LAGO Olympia Brugge, red.) heb ik ook meer tijd om te trainen.”

Hebben de maatregelen om corona in te dammen ook negatieve gevolgen voor je?

“Ik doe m’n werk graag dus ik mis m’n job en omdat ik technisch werkloos ben, verdien ik ook een stuk minder. En ik heb een handvol goede vrienden die ik nu niet meer zie en mis. Maar eigenlijk heb ik mijn hele leven al een beetje aan ‘social distancing’ gedaan. Eten, trainen, slapen… dus ik lig er niet wakker van.”

Heb je tips voor mensen die het wel moeilijk hebben om even als kluizenaar te leven?

“Geniet van de dingen waar je anders niet bij stilstaat. Ga wandelen, dat helpt om je gedachten te ordenen en maak gebruik van de tijd die je nu hebt om te investeren in jezelf.”

Ben je door de quarantaine zelf tot inzichten gekomen?

“Ja, sowieso. Ik weet nu beter waar ik naartoe wil in m’n leven, ik wil nog meer genieten van de natuur. Ook besef ik nu dat ik mijn familie for granted nam, zoals het contact met mijn grootouders. Dat is niet vanzelfsprekend.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twintig − 12 =