Home Bestemmingen Nieuwe langeafstands-wandeling langs de Maas

Nieuwe langeafstands-wandeling langs de Maas

0
Nieuwe langeafstands-wandeling langs de Maas

Wat doe je als je niet lang en ver kan wandelen? Lange en verre wandelingen plannen! Dat is ook precies waar Marc Budé samen Marleen Massonnet hard aan werkt. Hun nieuwe wandelkindje dopen we voor het gemak ‘LAM’, een langeafstandswandeling van 137 km door elf Vlaamse en Nederlandse gemeenten in de Maasvallei. We vroegen Marc om meer tekst en uitleg.

Nieuwe langeafstandswandeling langs de Maas

Wat maakt Rivierpark Maasvallei zo uniek?

Marc Budé (op de foto samen met zijn hond Jules): “Het RivierPark Maasvallei is een grensoverschrijdend landschapspark waarin de Maas zoveel mogelijk vrij spel wordt geboden en de natuur haar gang kan gaan. De Maas vormt de ruggengraat en is daarmee de levensader van het RivierPark, daar waar de Maas de grens vormt tussen België en Nederland van Kessenich/Thorn in het noorden tot Smeermaas/Maastricht in het zuiden. En net op dat stukje is de Maas grotendeels onbevaarbaar voor boten met een grote diepgang door de deels natuurlijke grindbaken en geringe waterdieptes. Dat maakt het RivierPark een oase van rust én van wilde natuur. Want natuurbeheerders grijpen zo weinig mogelijk in in de natuurlijke processen van het water, de dieren, bloemen en kruiden. Zo’n vrije, wilde en altijd veranderende natuur is uniek in de Benelux.”

Hoe komt het dan de rivier hier zoveel ruimte krijgt?

“De noodzaak om de rivier meer ruimte te geven, is ontstaan na enkele overstromingen in de jaren 90 waarbij hele dorpen in Belgisch én Nederlands Limburg onder water kwamen te staan. Na jaren van  beteugeling van de Maas, kwam stilaan het besef dat  meer ruimte voor de rivier zorgde voor een betere bescherming van de dorpen tegen hoogwater en voor een ontwikkelingsruimte voor unieke dieren en plantensoorten.”

Waarom een langeafstandswandeling langs de Maas?

“Omdat er heel wat liefhebbers zijn van meerdaagse tochten (denk aan de GR-paden, pelgrimstochten, wandelvakanties, …) willen we  deze groep wandelaars graag ook een tocht in het RivierPark Maasvallei kunnen aanbieden. Zeker nu vakanties dichtbij huis populairder zullen worden, is de nieuwe langeafstandwandeling langs de Maas een meerwaarde.”

Hoe is de wandeling eigenlijk tot stand gekomen?

“Het heeft even geduurd vooraleer de volledige route op papier stond. Dit komt omdat we de elf Belgische en Nederlandse Maasgemeenten nauw hebben betrokken evenals alle andere grondeigenaren en natuurbeheerders van de gebieden die de langeafstandswandeling doorkruist. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad (ook letterlijk), maar dat maakt dat we nu een kwaliteitsvol product hebben neergezet waar alle partners trots op  zijn.”

Hoeveel pijltjes hangen er eigenlijk?

“Doordat je de langeafstandswandeling langs de Maas in twee richtingen kunt wandelen, hebben we best veel pijltjes geplaatst. De onderhoudsploeg van het RivierPark Maasvallei heeft toch zeker 1500 stuks opgehangen!”

Kun je de wandeling ook inkorten?

“De langeafstandswandeling is vooral bedoeld voor liefhebbers van meerdaagse wandeltochten. Maar omdat de route door gebruik te maken van de veerponten en bruggen over de Maas ook telkens in te korten is, kunnen wandelaars er ook voor kiezen om delen van de langeafstandwandeling langs de Maas te lopen. Hij kan dus perfect ‘opgeknipt’ worden in verschillende lussen of etappes die voor een geoefende wandelaar perfect in één dag te doen zijn. Om de Maas dan over te steken en je tocht voort te zetten langs de andere oever, gebruik je dan een van de bruggen of veerponten in het RivierPark Maasvallei.”

Wandel je ook weg van de begaande paden?

“Het bijzondere aan deze wandeling is dat we zoveel mogelijk hebben gezocht naar plekken waar mensen zo dicht mogelijk bij de Maas kunnen wandelen. Dat maakt de route best avontuurlijk en uitdagend. Je wandelt door wilde riviernatuur, langs een onstuimige regenrivier. En onderweg kun je ook grote grazers op je pad kruisen… Voor wilde natuur hoef je dus echt niet ver van huis!”

Welke afstand moet je ongeveer per dag afleggen en kan je ook kamperen onderweg?

“In de meeste dorpen langs de Maas is er horeca of een overnachtingsmogelijkheid aanwezig. Je kunt daardoor zelf je dagtochten samenstellen en kiezen welke afstand je wilt per dag wil afleggen. Er zijn maar een paar campings in het RivierPark en wildkamperen is niet toegestaan. De volledige lengte over de beide oevers is 137 kilometer,  dit is niet in een dag te lopen dus zal je meerdere overnachtingen moeten inplannen.”

Wat vind je zelf de mooiste stukje onderweg, aan Vlaamse en aan Nederlandse zijde?

“Dat is moeilijk kiezen. Het stukje grensoverschrijdende wandeltraject door Koningssteen-Kollegreend is best bijzonder. Je wandelt hier midden in de natuur en er is héél veel water doordat je tussen grindplassen en de Maas wandelt. De grote grazers en bevers maken het plaatje hier af. Je wandelt er trouwens letterlijk op de grens dus je kunt  zelfs kiezen of je in België of Nederland wil wandelen. Daarnaast is het direct aan de Maas gelegen stukje hellingbos ter hoogte van Elsloo met in het voorjaar de rijkelijk bloeiende bosanemoon ook een zeer fraai traject.”

Wat kom je onderweg mogelijk aan bijzondere planten en dieren tegen?

“De grote grazers, de koninkpaarden en Galloways, kwamen eerder al ter sprake. Ze zijn dan ook een wezenlijk onderdeel van het hele gebied en je zal er onderweg zeker niet naast kunnen kijken. Maar ook kleinere soorten zijn de moeite, zoals het witgatje, een bijzondere watervogel en de bever. Van deze laatste ga je wellicht eerder sporen zien, want hij vertoont zich niet graag bij daglicht. En doe je de wandeling in het voorjaar, dan staan de bermen overal in bloei… Zo’n overvloed van geuren en kleuren is écht een prachtige setting voor een wandeltocht. En er zijn zoveel bijzondere planten aan de Maas, veldsalie, stijve ogentroost, blauwe waterparadijs en tripmadam zijn er een paar, maar het lijstje is haast oneindig.”

Wat is het ideale vertrek- en eindpunt voor mensen die met het OV willen komen?

“Wandelaars die graag met het openbaar vervoer tot in het RivierPark komen, kunnen de trein nemen tot in Maastricht of Sittard. Vanuit station Maastricht is een korte aanlooproute die je op kwartiertje wandelen tot aan de Maas brengt waar je dan aanhaakt op de wandeling. Vanuit station Sittard is het een forse tien kilometer lange wandeling naar het RivierPark Maasvallei waar je dan in het dorp Obbicht aanhaakt.”

www.rivierparkmaasvallei.eu

Liever op de fiets? Check de highlights van de Maasfietsroute.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 + zeven =