Home Bestemmingen Androssart privé-eiland op de Maas nabij Hastière toegankelijk voor het publiek

Androssart privé-eiland op de Maas nabij Hastière toegankelijk voor het publiek

0
Androssart privé-eiland op de Maas nabij Hastière toegankelijk voor het publiek
(c) Christian Maes / OTH

Het Androssart privé-eiland op de Maas nabij Hastière is al bijna een kwarteeuw een beschermd natuur- en vogelreservaat. Het is het grootste eiland op de Maas en ligt ook het dichtst tegen de Franse grens. De eigenaars, een hotelgroep, maakt het eiland nu toegankelijk voor het publiek via begeleide wandelingen.

Fiets- en wandelbestemming Hastière

De groene gemeente Hastière is sowieso een zeer fijne en vrij onbekende Belgische bestemming. Weinig mensen die de Maas volgen gaan verder dan Dinant. Nochtans is het riviergebied hier op zijn mooist. Rondom Hastière vind je net zoveel wandel- en fietsroutes als aan de Belgische kust, maar dan door de bossen, velden en langs de rivier.

Er zijn 155 km aan perfect bewegwijzerde wandelpaden en loopwegen. Langs deze routes zijn ook verschillende rust- en picknickplaatsen ingericht. In de gemeente lopen twee Grote Routepaden, de GR 125 en de GR 126, en ook de Compostellaroute loopt hier doorheen.

Mountainbikers hebben dan weer de keuze uit zes bewegwijzerde circuits. En ook fietsers kunnen dan zeker aan de rivieroevers hun hart ophalen. Recent heeft de Dienst voor Toerisme van Hastière het label ‘Bienvenue Vélo’ aangevraagd. Dit garandeert je als bezoeker een ontvangst op niveau, met accommodaties die zijn uitgerust voor fietsers en diensten zoals fietsverhuur.

Opgelet! Tussen oktober en december is het jachtseizoen geopend op het grondgebied van de gemeente en het kan dus voorvallen dat bepaalde routes gesloten worden op de dag van de jacht en de avond voordien. 

Androssart privé-eiland op de Maas

Het Androssarteiland is al een kwarteeuw een beschermd vogel- en natuurreservaat en staat ondertussen op de lijst van Natura 2000. Het eiland ligt op net een kilometer van de Franse grens, tegenover het Domaine des Sorbiers, oorspronkelijk eigendom van de familie Boël.
Onder de 17 ha van dit domein en prachtige park aan de oevers van de Maas bevindt zich het 6 ha grote spilvormige eiland Androssart. Het vormt een interessante biotoop voor de flora en fauna van de Maas, met talrijke en gevarieerde, soms atypische soorten.

Ooit waren hier hooilanden, maar in de jaren 60 werd het eiland op grote schaal aangeplant met vooral sparren en populieren. In het midden van het eiland rest een min of meer vochtige hooiweide. In het zuidelijkste puntje staan elzen en wilgenbomen. Qua vogels kan je reigers, aalschovers en futen spotten. verder woont er al jaren een beverfamilie in het gebied.

De eigenaars hebben zich geëngageerd om het ecosysteem te ondersteunen. Het doel is om voorrang te geven aan natuureducatie en de bescherming ervan. Er werd een didactische wandelweg uitgestippeld en sinds oktober 2020 worden er begeleide bezoeken georganiseerd. Een aanrader voor wie de omgeving van Hastière bezoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien − 5 =