Fjällräven lanceert Samlaren collectie van reststoffen

Fjällräven lanceert Samlaren collectie van overgebleven stoffen
Op de foto: Christiane Dolva, Head of Sustanability bij Fjällräven, met haar Samlaren Jacket

Voor de één afval, voor de ander een waardevolle schat… bewijst de gloednieuwe capsulecollectie van Fjällräven. Alle jassen en tassen in de unieke Fjällräven Samlaren collectie – Zweeds voor ‘verzamelaar’ – zijn namelijk gemaakt van reststoffen. Steeds functioneel en duurzaam geüpcycled tot een ‘gloednieuw’ product. En de looks? Die spreken voor zich. Zelfs fashionistas en modebewuste avonturiers weten hiermee een statement te maken.

Dat Fjällräven inzet op duurzaamheid staat in de geschiedenis van het merk gegrift. Het merk maakt niet voor niets al meer dan een halve eeuw producten die het makkelijker maken voor de mens om van de natuur te genieten. Niet alleen letterlijk, maar ook diep vanbinnen. Wie eropuit trekt met slijtvast, functioneel, duurzaam en verantwoord gemaakt materiaal voelt zich meteen meer één met de natuur.

Het idee achter de ecologisch verantwoorde Samlaren-collectie is dan ook een initiatief om overtollig materiaal nieuw leven in te blazen door er innovatief gebruik van te maken. Fjällräven besloot geen overgebleven stoffen en middelen zomaar verloren te laten gaan.

Dit idee is eigenlijk omgekeerd van wat Fjällräven normaal doet, namelijk vertrekken van de gebruiker om producten te ontwerpen. Hier zocht Fjällräven dus een oplossing voor een heel andere uitdaging: wat te doen met restmateriaal. Samlaren bevat verzamelproducten en reststoffen die Fjällräven zal gebruiken in terugkerende, limited edition capsulecollecties.

Fjällräven Samlaren collectie van reststoffen

Alle producten met het Samlaren-embleem zijn gemaakt van stoffen die ‘overblijven’ na de productie van andere collecties. In plaats van deze verborgen schatten weg te smijten, probeert Fjällräven niets wat nuttig kan zijn verloren te laten gaan. Samlaren combineert stukjes reststof in unieke ontwerpen. Alle stukken bieden hetzelfde hoge niveau van functionaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid als elk ander Fjällräven-product, maar dan met geüpcyclede materialen en een uniek ontwerp.

G-1000 opnieuw uitgevonden

De eerste productgroep van Samlaren is een samengestelde collectie van heruitgevonden klassiekers gemaakt van overtollige G-1000-stof. Deze stof creëerde de oprichter van Fjällräven, Åke Nordin, al in 1986! Tot op vandaag is de G-1000-stof een van de meest slijtvaste outdoormaterialen, geschikt voor elk buitenavontuur.

In de Samlaren-variant kreeg de klassieke Greenland Jacket een patchworkuitvoering. De zorgvuldig uitgekozen kleurblokken geven de jas meteen een unieke, avontuurlijke en tegelijk speelse look. Door te werken met kleurblokken, slaagt Fjällräven er tevens in om zelfs kleinere stoflappen te verwerken.

Iconische Kånken-rugzak in een nieuw jasje

Ook de iconische Kånken-rugzak van Fjällräven mag uiteraard niet in de Samlaren-collectie ontbreken. De Kånken zag het daglicht in 1987 als schoolrugzak, maar kan je uiteraard voor 1001 doeleinden gebruiken.

Exclusief en limited verkrijgbaar!

De limited edition Samlaren-collectie is verkrijgbaar vanaf maart 2021 in geselecteerde winkels en online op www.fjallraven.com.

In België brengt A.S. Adventure de exclusieve en duurzame capsulecollectie van trendmerk Fjällräven uit. Die wordt exclusief voor de Benelux voorgesteld in de pop-upruimte van A.S. Adventure Toison d’Or. Het zijn unieke, genummerde rugzakken, jassen voor mannen en vrouwen, totebags en caps, gemaakt van reststof van Fjällräven. De collectibles zijn er van 1 maart tot 7 maart exclusief verkrijgbaar in de winkel en online. De Samlaren prijzen variëren van €39,95 tot €284,95. 

De natuur wacht je op!

Henrik Andersson, Global Creative Director, en Christiane Dolva, Head of Sustainability, van Fjällräven, leggen in onderstaande video (3:45 min) het Samlaren-concept uit.