Home Bestemmingen Zalig trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke

Zalig trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke

0
Zalig trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke

Wie Koksijde-Oostduinkerke alleen maar kent van kuieren op het strand, zand opsnuiven in de duinen of vervlogen vakanties met de ziekenkas, zal versteld staan van de uitdagende trails die in deze kustgemeente te ontdekken vallen. We trokken in het laagseizoen naar ‘t zeetje’ en ontdekten dat trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke echt zalig is.

Trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke

Als er een ding is wat we het einde vinden aan mountainbiken en trailrunnen, dan is het wel de variatie die de natuur je ongevraagd voorschotelt. Het afwisselende terrein, de hoogteverschillen, de flora en fauna, de realiteit van de seizoenen… Die verscheidenheid prikkelt je zintuigen en houdt je skills op scherp, ook in Koksijde-Oostduinkerke.

Singletracks troef op de Paul Herygersroute

Mountainbikeliefhebbers sturen we zonder verpinken richting de Paul Herygersroute. Voor wie Paul niet kent: Paul, vandaag commentator bij Sporza, was een fervent veldrijder en mountainbiker. In zijn profjaren, tussen 1992 en 1999, werd hij als veldrijder drie keer Belgisch kampioen en één keer wereldkampioen. De naar hem genoemde route doet de kampioensgeest dus alle eer aan. Je kan de route starten aan het tenniscomplex in de Zeelaan te Koksijde. Of aan de sporthal in de Hazebeekstraat te Oostduinkerke. Hier kan je je ook omkleden en zelfs douchen.

Het totale traject meet 28 kilometer, waarvan 65% offroad. Reken op duinen, fantastische singeltracks, mooie lappen bos en los zand. Gooi daar wat technische stukken en pittige klims bovenop. En je weet dat je zo 1,5 à 2 uur zoet bent. Vergeet onderweg niet te stoppen om enkele mooie plaatjes te schieten of halt te houden bij bezienswaardigheden zoals de Zuid-Abdijmolen.

Het grootste deel van Pauls route slingert door de Noordduinen, tussen Koksijde en St. Idesbald. Dit 73 ha groot natuurgebied ligt ingeklemd tussen de militaire basis, woongebied en campings, maar is toch erg bijzonder. Duingraslanden, -valleien, -struwelen en bosjes wisselen elkaar af. Bijgevolg haal je op de gevarieerde parcoursgedeelten door de Plaatsduinen en de Oostvoorduinen je natuurhart op. Je technische skills bijschaven doe je tot slot op de technische singletrack dat een stukje van het parcours van de bekende Koksijde cyclocross volgt.

Scala aan trailrunmogelijkheden

Met zowel strand, duinen als bossen en genoeg pittige hellingen zijn er hier mogelijkheden te over. Wij lopen meestal een rondje van tien kilometer of meer vertrekkende vanaf de Zomerkapel-Mariakapel. Vandaar lopen we rechts het strand op om even verder het duinencomplex ter Yde in te duiken. Verschillende wandelpaden, waaronder de 7,1 kilometer lange Ter Yde-wandelroute, doorkruisen deze ecologische natuurparel. Alternatief tikken we eerst wat hoogtemeters weg doorheen sfeervolle straatjes waar de vakantiesfeer nooit veraf is.

Van de duinen loop je door tot surfclub Windekind. Of je duikt aan de achterkant van Ter Yde het Hannecartbos in, dat volstaat met elzen en populieren. Aan de noordoostelijke rand van het bos wacht vervolgens sappig grasland en aan de zuidrand ontdek je middeleeuwse kopjesduinen. Onderweg ontmoet je Shetlandpony’s en vee. Tot slot voeren we over singletrails richting Witte Burg het tempo op naar de Hoge Blekker, met 33 meter de hoogste duin van de Vlaamse Kust.

Ben je echt een langeafstandsloper dan kan je voorbij Estaminet De Peerdevisscher naar de velden lopen. Wij houden het bij de Doornpanne en de Schipgatduinen. Samen met De Hoge Blekker vormen ze een 240 ha groot duinmassief.

Vergeet vooral niet te stoppen bovenop de Panoramalaan, voor een prachtig panoramashot. Over de wandelpaden van de Noordduinen keren we langzaam huiswaarts. Er is een aparte mountainbikeroute en een ruiterpad, hou hier rekening mee.

Opgelet: in de juiste richting

Opgelet voor wie wil trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke: paden hebben hier namelijk een ‘rijrichting’. Zeker in de drukkere periode en nu er meer mensen in eigen land op pad zijn, is het superbelangrijk om deze regel te respecteren. Je wil echt niet per ongeluk de hoek omdraaien en frontaal tegen een wandelaar, andere fietser laat staan een paard botsen!

Trailrunnen en mountainbiken in Koksijde-Oostduinkerke – In potlood op je agenda! *

* Alle evenementen zijn onderhevig aan de dan geldende Covid-19 maatregelen.

Voor mountainbikers

  • Het laatste weekend van oktober is er de Halloween mountainbiketoertocht (25, 35 of 50 km). Uiteraard wordt deze tocht gereden in het donker.
  • In februari vindt er een winterse toertocht plaats (25, 40 of 52 km). Deze is goed gevuld met singletracks, strand, bos en zelfs stukken natuur die uitzonderlijk opengaan voor mountainbikers.

Voor trailrunners

  • Normaal in maart, maar dit jaar in april of mei, is het tijd voor de North C Trail, de grootste en oudste kusttrail van België (13, 21, 28 of 36 km). Alle afstanden zijn 90% offroad.
  • Op zaterdag 22 mei 2021 gaat de eerste 10 Miles by the Sea door (8 of 16 km).
  • In november staat er opnieuw een Naturarun op de planning (5, 15 of 21 km). Reken op een uniek parcours door het losse zand van het strand en de duinen.

www.visitkoksijde.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

19 + veertien =