Windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk – wat een mooie spot!

Windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk

De streek rond Wissant staat niet alleen bekend om zijn mooie landschappen en wandelroutes. Sinds jaar en dag is het de spot bij uitstek voor Belgische en Noord-Franse windsurfers, waaronder Arthur en Alice Arutkin. Al meer dan tien jaar is ook Barbara ‘Babs’ Ostyn er te vinden bij harde zuidwestenwind. Samen met haar windsurfvrienden van Team Jeanne houdt ze dagelijks de meteo in het oog om zodra het kan te gaan windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk.

Tekst: Bert De Vriese

Windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk

Babs, herinner je je eerste windsurfsessie in de branding van Wissant?

Babs: “De eerste keer dat ik er surfte was ik als toerist voor een weekend in het dorpje en was windsurfen nog bijkomstig. De condities waren toen niet zo zwaar. Ik surfte er met een veel te grote plank op relatief vlak water met een kleine 4 beaufort wind in de zeilen. Maar al snel kregen we door dat die spot goed werkte met zuidwestenwind, die om te windsurfen aan de Belgische kust iets te aflandig is. Als de wind toch nog ietsje meer naar het westen knikt moet je in Sangatte zijn. Komt hij volledig uit het zuiden, dan is Wimerieux de place to be.”

Wissant is toch één uurtje verder rijden dan de Belgische kust. Wat trekt je buiten de windrichting naar de Opaalkust?

“Je voelt er de Atlantische oceaan het kanaal binnenstromen. De golven zijn er veel mooier en krachtiger dan bij ons. Hierdoor worden foutjes veel harder afgestraft en word je gepusht om je niveau te verbeteren. Eén minpuntje is dat er meestal een sterke stroming staat. Dat komt omdat de oversteek tussen Cap Gris Nez en de krijtrotsen van Dover het smalste stuk is in het kanaal. (Red.: slechts 33 kilometer.)

Meer dan unieke condities

Zijn het alleen de unieke windsurfcondities die jullie naar Wissant trekken?

“Ook de sfeer die er hangt als je gaat windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk, is uniek. Als je vaart, kijk je niet op een rij appartementsgebouwen zoals in België. Eigenlijk begint het avontuur al als we de windvoorspellingen binnenkrijgen op onze smartphones. We spreken allen af op één plek om samen naar ginder te rijden en onderweg een pintje te offeren aan de windgoden. Als we wat te vroeg aankomen, drinken we een koffie in één van die typische PMU-cafeetjes en na de windsurfsessie gaan we er nog iets eten of drinken om na te genieten. Eigenlijk is het altijd opnieuw een mini-congé.”

Hoeveel keer ga je zo op een jaar?

“Tussen de vijftien en de twintig keer per jaar, ongeveer. Maar het hangt natuurlijk wat af van de surfcondities. Soms gaan we drie keer in dezelfde week en soms geraken we er anderhalve maand niet. Al zou ik met de mobilhome ook al eens zonder wind naar die kanten durven afzakken.”

Welke sport beoefen je er als de ideale surfcondities uitblijven?

“De streek is niet alleen ideaal voor wie wil windsurfen aan de Opaalkust in Frankrijk, maar ook een dikke aanrader om te mountainbiken of te trailrunnen. Er zijn zoveel mooie routes dat ik er niet direct één kan aanraden, je moet echt zelf gaan ontdekken. Meestal overnachten we in de buurt van La Pointe des Oies, tussen Wissant en Wimerieux, en starten we daar onze tocht. Maar buiten het hoogseizoen zijn de plekjes waar je kan staan eindeloos. Tijdens de zomermaanden is het er wel een stuk drukker.

Wissant-weetjes

  • Wissant heeft iets minder dan duizend inwoners, sinds enkele jaren is dat cijfer in dalende lijn.
  • Onder het strand van Wissant rust een Duitse duikboot die er strandde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De duikboot verdween in 1932 in het zand en kwam eind 2018, begin 2019 weer even boven water. Maar geen paniek. De explosieven van de onderzeeër zijn al een eeuw geleden onklaar gemaakt.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wissant een belangrijk deel van de Atlantikwall, een 5000 km lange verdedigingslinie vol bunkers die het Derde Rijk tegen een inval van de geallieerden moest beschermen. Restanten van die bunkers vind je nog steeds terug langs de duinen. In 1950 werd het dorp volledig opnieuw opgebouwd.
  • In de 21ste eeuw wordt er in de streek nog steeds een Frans-Vlaams dialect gesproken. Wissant is afgeleid van het oude Vlaamse woord ‘witzand’, verwijzend naar de kleur van het strand. Sangatte betekende vroeger dan weer ‘Zandgat’.